1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Novi dizel Sorento kasni s početkom prodaje zbog fabričke greške na menjaču
Novi dizel Sorento kasni s početkom prodaje zbog fabričke greške na menjaču

Novi dizel Sorento kasni s početkom prodaje zbog fabričke greške na menjaču

475
5
Podelite sa prijateljima:

Veoma atraktivno stilizovan krosover iz Azije, Kia Sorento je predstavljen s prvim zracima prolećnog Sunca i „s prvim novim korona virusčićima“ koji su se probijali sa istog kontinenta ka Balkanu. Dok „naš“ diler još uvek ponosito nudi odlazeći Sorento koji nikako da zaista i „ode“, mada ne pamtimo kada smo ga na ulicama Srbije i videli poslednji put, primerci nove generacije se već šepure u ruskim izložbeno-prodajnim salonima. Tamo je prodaja počela pre nekih mesec dana.

Ubrzo nakon radosnog starta, usledile su brojne uznemirene reakcije kupaca koji su se zaleteli i naručili dizel verzije SUV-a iz Koreje. Razlog je bio samo jedan: dileri nikako da isporuče plaćeno vozilo!

Smirivanju tenzija u utrobi kupaca nije doprineo ni izostanak zvaničnog saopštenja kompanije iz Južne Koreje, a posebno je intrigiralo zapažanje da su „udaranju čežnje“ bili izloženi samo kupci dizel verzija Sorenta. Prema glasinama, prodaja tako pogonjenog Sorenta je morala biti urgentno obustavljena a zbog ustanovljenog defekta na robotizovanom menjaču. Klijenti koji su se opredelili za primerak ovog modela marke Kia, ali koji je pokretan benzinskim motorom, lišeni su sekiracija jer je u tom izvođenju, za prenos snage zadužen klasičan automatski menjač.

Nakon celih mesec dana ćutnje, Kia se juče konačno oglasila i u saopštenju za javnost navela da će se sa isporukama dizel Sorenta morati pričekati. Ipak, konstruktor nije specificirao razlog koji je doveo do blamaže.

“Kompanija je donela izloženu odluku nakon dodatnih pregleda koje smo izvršili na kontigentu vozila namenjenom ruskom tržištu. Rezultati do kojih smo došli nakon inspekcije, uslovili su donošenje odluke o odlaganju početka isporuka Sorenta s dizel pogonskim sklopom.“

Korejci su na kraju obećali da će naknadno informisati kupce o datumu početka isporuka, odnosno čim ustanove šta je tačno problem i kako će ga rešavati.

AutoRepublika

(475)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Moj dobar drug, mašinac, bi rekao možda da vam naslov nije dobar.
Ona reč „fabrička“ (greška) je možda sporna. Sve zavisi. Jer, tekst upućuje i na moguću „konstrukcionu“ grešku, tj. da ja u fabrici, u proizvodnji, „sve uradjeno prema projektu“, ali, da i pored toga menjač (ipak) ne radi (kako treba).

Stari Dejan

Moron jedno pitanje: obzirom na činjenicu da je očigledno došlo do kršenja ugovora, da li nesrećnici koji su ovoliko dugo bez vozila koje su pošteno platili imaju pravo na neku vrstu kompenzacije od strane proizvođača/prodavca?

moron

U sferi teorije uvek imaš pravo na naknadu štete zbog povrede ugovora. Ali, pokušaj ostvarivanja tog prava u praksi zna da bude „teški zajeb“. Ja lično (za sebe) često unapred dignem ruke od toga. Dok sam bio (značajno) mladji, nisam tako lako „praštao“, ali, odavno sam nekako postao umoran od izvlačenja magarećih ušiju…

Stari Dejan

Teoretski sve to lepo zvuči, malčice je drukčije u praksi 🙂

Laki

Godine 94 kupim nov VW Caravelle dizel sa 5 cilindara!Nakon dva dana krenem na dug put pošto je nov nisam vozio preko 110km/h nakon nekih 450 km sipam prvi put pa se zacudih maloj potrosnji ali velim pa i vozim sa pola gasa!Prilikom sledeceg sipanja jos manje tad mi već postade sumnjivo ali novo je kontam idemo dalje da bi „Samba“definitivno stala sat vremena nakon toga!VW kaze fabricka ili „konstrukcijska“greska sa rezervoarom naravno preuzeli su sve nastale troskove jedino trosenje nerava nisu!Bilo je primjera i kod drugih proizvodjaca da stane nov auto jedino kod Japanaca ja jos cuo nisam!