1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Salon automobila u Ženevi 2018. – najava važnih noviteta
Salon automobila u Ženevi 2018. – najava važnih noviteta

Salon automobila u Ženevi 2018. – najava važnih noviteta

1.55K
0
Podelite sa prijateljima:

Najznačajniji Salon automobila je na pragu. Vreme je da sagledamo sve, za sada znane premijere koje nas očekuju. Kao što smo navikli svih proteklih godina, skoro cela automobilska industrija i specijalizovani mediji, sjatiće se u Švajcarsku, kako bi propratili najnovija dešavanja. Sve je više proizvođača koji potvrđuju svoje učešće na manifestaciji, dok je Opel već najavio odsustvo, iz razumnih razloga.

Krećemo sa prikazom velikih svetskih premijera zakazanih za mart, u švajcarskom gradu koji se nalazi neposredno uz granicu sa Francuskom i Italijom.

Audi A6 

Pre otprilke jednu, odnosno dve godine lansirani su BMW serije 5 i Mercedes-Benz E klase. Na taj način, Audi A6 je ostao najstariji model na tržištu, u tom premijum segmentu. Kroz rubriku „Vesti“, već smo vam najavili da se premijera novog sedana E segmenta iz Audija očekuje baš u Ženevi, a svi su izgledi da će A6 naslediti stajling inspirisan Prologue konceptom, kao i perjanicom A8.

Audi E-tron

Velika “biznis” trka je u toku. Glavni akteri su Jaguar i Audi a cilj je: izbaciti na tržište električni krosover pre konkurenta. Oba modela će biti izložena na ovoj smotri, i to u serijskim verzijama. Takođe, oba konkurenta smo već videli u konceptnoj formi, a proizvođači najavljuju minimalna stilska odstupanja finalnog proizvoda, u odnosu na prikazane koncepte.

Bentley Bentayga PHEV i Bentayga V8

Bentley je već predstavio model Bentayga V8, i pre Salona automobila, ali prvi susret sa širom publikom će se deseti upravo u Ženevi. Biće prikazan uporedo sa prvim elektrifikovanim modelom brenda, plug-in hibridnom verzijom Bentayge, koja koristi agregat sa unutrašnjim sagorevanjem, zapremine 3,0 litre, baš onakav kakav je implementiran u sestrinskom hibridnom pogonskom sklopu modela Porsche Cayenne S E-Hybrid.

BMW X4

Prva generacija BMW X4 je na tržištu od 2014. godine, ali nedavno lansiranje novog BMW X3, kojeg smo testirali još u maskirnoj uniformi, znači samo jedno. Blizanac, X4 je pred samim predstavljanjem javnosti. Ipak, mi smo vam ga prikazali bez ikakve kamuflaže još tokom letnjih meseci . Dolazak na tržište se očekuje u drugom delu leta, dok će kupcima na raspolaganju sigurno biti i vruća verzija M40i, baš kao što je to bio slučaj i sa X3.

Ford Focus

Focus je najvažniji model Forda na evropskom tržištu. Dok je Fiesta najprodavniji model Forda na našem kontinentu, Focus drži ključeve uspeha kompanije u veoma kompetitivnom C segmentu.

Kia Cee’d

Imamo prilično dobru ideju kako će izgledati nova generacija modela Kia Cee’d. Čak smo vam predstavili  fotografije snimljene bez ikakve kamuflaže. Sve i da nismo došli do njih, na osnovu stajlinga modela Forte sedan, koji je predstavljen u rubrici Sajmovi, odnosno u Detroitu. Kia Cee’d će biti prikazana u varijanti hedžbeka sa petoro vrata, kao i u karavanskoj verziji. Atraktivna shooting brake i SUV varijanta, na tržište će stići nešto kasnije.

Hyundai Kona Electric

Jedan od najbrže rastućih segmenta, jasno subkompaktni krosovor segment, dobio je već kandidata iz Hyundaija – model Kona . Ovoga puta, južnokorejski brend izlaže električni verziju sa dometom sa jednim punjenjem baterija od oko 290 kilometara.

Jaguar I-Pace

Ukoliko se složimo da je 2017. bila godina krosovera, onda je 2018. godina električnih krosovera. Jaguar će predstaviti serijsku verziju modela I-Pace, čija proizvodnja je već počela. Krosover je viđen kao konkurent Tesli Model X, ali i dolazećem premijum takmacu Audi E-tron.

Land Rover Range Rover SVO – sa troje vrata

Da li se neko seća konceptnog automobila Range Stormer iz 2004. godine? Verovatno ne, ali znajte da je to u osnovi Range Rover Sport sa troje vrata, koji nikada nije odmakao dalje od ove predserijske faze. Sada je ideja dobila novi život, samo što naziv modela nije saopšten još uvek. Zvaćemo ga SVO projekat, koji će koštati oko 250.000 britanskih funti po primerku, kada bude počeo da silazi sa proizvodnih traka.

Range Stormer concept

Lexus UX

Čekamo na serijsku verziju prvog malog SUV-ija iz Lexusa, još od poslednjeg Salona automobila u Parizu kada je kompanija predstavila svoj UX koncept. Izgleda da će Lexus konačno predstaviti rivala Jaguaru E-Pace.

 

McLaren Senna

Ovaj superautomobil je već predstavljen na specijalnom kompanijskom događaju u Composite Technology Centre, Šefild. Ipak, nastup na Salonu automobila u Ženevi će biti njegov prvi javni nastup. Raspolaže sa više od 660 konjskih snaga, što mu omugućava da, uz težinu od 1.198 kilograma, bude najbrži model kompanije ikada.

Mercedes-AMG GT sa četvoro vrata 

Mercedesov odgovor na Porsche Panameru nam stiže na ženevsku manifestaciju. Dakle, tačno godinu dana nakon predstavljanja GT koncepta. U martu ćemo videti serijsku verziju koju će pogoniti V8 motor od preko 605 konjskih snaga. Plug-in hibridna verzija sa više od 810 konjskih snaga, biće dostupna kasnije.

Mercedes-Benz A klasa

Mercedes je već dosta postigao sa svojom A klasom. Na mnogim evropskim tržištima je pozicionirana u prvih dest najprodavanijih automobila, a takođe se nametnula kao najprodavaniji premijum kompaktni hedžbek. Pred nama je promocija četvrte generacije koja će usvojiti aktuelni stilski izraz kompanije, premijerno prikazan na trećoj generaciji velikog kupea CLS.

Mercedes-Benz C klasa – restilizovana verzija 

Već smo izveštavali da je C klasa prošla kroz tretman zatezanja bora, za modelnu 2019. godinu. Za očekivati je evolutivni ali temeljni redizajn. Ne treba posebno naglašavati koliko je Daimleru važno da održi prednost koju Mercedes ima u premijum segmentu u odnosu na Audi i BMW.

Morgan Aero GT

Morgan Aero GT je retro sportski automobil inspirisan auto-moto sportom. Serijskom proizvodnjom je obuhvaćeno još samo osam primeraka. Aerodinamički dodaci na karoseriji, od strane proizvođača, dobili su epitet: “drastični”.

Morgan Plus 8 50th Anniversary

Agregat zapremine 4,8 litara, u V8 konfiguraciji, pozajmljen je od BMW-a. Biće instaliran u specijalnoj seriji koja nosi naziv Plus 8 50th Anniversary edition. Očekivana cena za osnovnu verziju će biti 85.461 britanskih funti.

Rimac “Concept Two” 

Drugi model iz kompanije našeg dragog komšije Mate Rimca. U odnosu na premijerni model simpatičnog hrvatskog genijalca, elektropokretani Concept One, biće luksuzniji, brži i ekskluzivniji. Zvanični naziv modela neće bit Concept Two, a kompanija ga doživljava kao kritično važnog za dalji razvoj.

Seat Cupra Ateca

Seat Cupra Ateca će biti prvi SUV kompanije u performantnom izdanju. U Ženevi će se najverovatnije desiti i zvanična objava da Cupra postaje zaseban (pod)brend, nešto što smo već videli da se desilo sa Volvo brendom i Polestar, nekada sportskim odeljenjem, danas izraslim u zasebnu firmu.

Škoda Fabia restilizacija 

I naposletku, Škoda Fabia je restilizovana. Već smo najavili njeno predstavljanje u Ženevi, a za sada, dostupan je samo jedan tizer.

(1547)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments