1. Home
  2. Vesti
  3. Lexus i Infiniti iznalaze načine kako da se suprotstave nemačkim premijum markama
Lexus i Infiniti iznalaze načine kako da se suprotstave nemačkim premijum markama
0

Lexus i Infiniti iznalaze načine kako da se suprotstave nemačkim premijum markama

295
0
Podelite sa prijateljima:

Lexus i Infiniti su iskoristili NAIAS u Detroitu da testiraju nove vidove borbe protiv nemačke premijum konkurencije u SAD.

Luksuzne japanske marke nastoje da iznađu načine da vrate pozicije na američkom tržištu, jer su Audi i Mercedes povećali obim prodaje, a domaći Tesla se pozicionirao kao nova alternativa etabliranim markama.

Lexus, Infiniti i Acura su pokrenuti na američkom tržištu krajem osamdesetih godina prošlog veka, kada su iskoristili Audijeve probleme sa kvalitetom i nedostatkom inovacija, a zatim i domaćih brendova poput Cadillaca i Lincolna.

U međuvremenu se situacija na američkom premijum tržišta promenila, jer prodajom dominiraju četiri marke – Mercedes, BMW, Audi i Lexus.

Japanska marka je u Detroitu predstavila LF-1 Limitless koncept, dajući signal na čemu bi mogla da se fokusira, odnosno da akcenat sa luskuznih sedana prenese na SUV teritoriju.

LF-1 dolazi u formi elegantnog krosovera sa sistemom nazvanim „chauffeur mode“ (šoferski režim), koji omogućava vozaču da skine ruke sa volana i prepusti vožnju automobilu.

Tu je takođe i futuristička navigaciona tehnologija koja predviđa kuda vozač treba da ide, bazirano na vozačkim navikama i istoriji, te daje savete u smislu hotelskog smeštaja i drugih usluga.

„Mi ne želimo da budemo trkačka marka; mi ne želimo da budemo ni „penzionerska“ marka. Ono čemu težimo je da ostvarimo brend koji će biti emotivno povezan sa kupcem“, rekao je Kuper Eriksen, potpredsednik Lexusovog marketinga za SAD.

Prošle godine, Lexusova prodaja je skliznula za 7,6 odsto u SAD. Hondina Acura je pala za 3,9 odsto u 2017., dok je Nissanov Infiniti napredovao 11 odsto, najviše zahvaljujući tome što je prodao gotovo dvostruko više SUV modela nego konvencionalnih automobila. Međutim, Infinitijev total iz prošle godine od 153.415 vozila, stavio ga je iza nemačkih premijum marki, kao i iza Acure, Lexusa i Cadillaca.

Infiniti je takođe predstavio koncept u Detroitu, i to pogonjen visokoefikasnim benzincem. Mada prototip nije na električni pogon, što bi mnogi očekivali, njegov stajling bi mogao da se svidi onima koji bi želeli Tesla Model S, ali bez baterija.

„Tesla nam nije uzor što se tiče ideje o luksuzu, ali neka evolucija postoji“, rekao je šef dizajna marke, Karim Habib.

(295)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments