1. Home
  2. Vesti
  3. DS8 (2020.) – odložena premijera
DS8 (2020.) – odložena premijera
1

DS8 (2020.) – odložena premijera

2.08K
1
Podelite sa prijateljima:

Deluje da će ovo biti radno intenzivna godina za francusku luksuznu marku DS. Naime, pored javnog predstavljanja kompaktnog krosovera DS3 Crossback koje je zakazano za april, DS će debitovati sa velikom limuzinom u poznom delu godine.

Luksuzni sedan, kodne oznake X83, razvijen je u Kini, za koju proizvođač veruje da će biti njegovo najznačajnije tržište. Na teritoriji najmnogoljudnije zemlje sveta, ukoliko je već nije već prestigla Indija po tom pitanju, biće organizovana i proizvodnja modela DS8. Taj zadatak će biti poveren lokalnom partneru PSA grupe, kompaniji Changan.

Prema prvobitnim najavama, svetska premijera modela DS8 je trebalo da bude održana na Salonu automobila u Šangaju, koji je na programu u aprilu, međutim, ni nakon četiri godine razvoja, limuzina još uvek nije spremna za taj čini, koji će biti upriličen, najverovatnije na jesen. Tako je odloženo i pojavljivanje drumske krstarice u izložbeno prodajnim salonima širom sveta, za proleće 2020. godine. Kada se to bude dogodilo, očekivana je cenovna etiketa od oko 40.000 evra.

Pretpostavlja se da će veliki sedan bude dugačak između 4,85 i 4,90 metara, kao i da će preuzeti brojne stilske detalje sa krosovera DS7 Crossback. Ovo se pre svega odnosi na izgled čeonog dela vozila kao i centralni greben u putničkoj kabini.

Špijunske fotografije otkrivaju i da će zadnji kraj noviteta biti oblikovan tako da silueta limuzine podseća na formu kupea sa četvoro vrata, čime se otkriva i porodična sličnost sa modelom Peugeot 508. Međutim, za razliku od Peugeota, kod novog, odnosno prvog modela DS8, bočna vetrobranska stakla će biti uokvirena ramom.

Od pikanterija što se tiče tehnologije, izdvaja se prilagodljivi sistem ogibljenja koji funkcioniše u sadejstvu sa setom kamera, tehnologija poluautonomne vožnje (DS Connected Pilot), sistem za praćenje koncentracije vozača uz pomoć infra-crvene kamere i slično.

DS8 će počivati na produženoj verziji grupne modularne EMP2 platforme, koju takođe koristi i bratski Peugeot 508-L, namenjen kineskim kupcima. Osnovna ponuda agregata obuhvata 1.6 PureTech jedinice sa 180 i 225 konjskih snaga, u kombinaciji sa osmostepenom automatskom transmisijom.

Što se dizela tiče, u ponudi će se naći verzija 2.0 BlueHDi 180, ali i 1.5 BlueHDi 130, uz šestostepeni ručni menjač. Za očekivati je PHEV varijantu koja će se oslanjati na koncept E-Tense, a koja će isporučivati 250 konjskih snaga.

AutoRepublika

(2077)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Iz profila neodoljivo podseca na Krajsler 300C a ne na Sitroen! 🙂