1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes – AMG GT Concept
Mercedes – AMG GT Concept
0

Mercedes – AMG GT Concept

274
0
Podelite sa prijateljima:

Ekipa iz Afalterbaha slavi 50 godina postojanja, a u to ime je kreiran GT Concept.

Reč je o kupeu sa četvoro vrata koji je vesnik novih vremena kada je u pitanju AMG GT porodica. Treći model iz serije, nakon SLS AMG-a i AMG GT-a potpuno se nezavisno razvija u samom sedištu kompanije u Afalterbahu.

Nomenklatura i osnovne dizajnerske smernice kako na „anfasu“ tako i „repu“, sugerišu emotivan odnos porodice prema čedu zvanom AMG GT. Tu je i nešto novo – „EQ Power+“ identifikacija na kameri retrovizora, koja nagoveštava visoke performanse, direktno proistekle iz AMG hibridizacije.

Šta je zapravo cilj ovog koncepta? To je najbolje opisao Tobijas Mers (Tobias Moers), šef Mercedes-AMG GmbH: „Sa Mercedes-AMG GT Conceptom, mi pružamo uvid u naš treći samostalno razvijeni sportski automobil. Dakle, proširenje AMG GT familije uključuje i varijantu sa četvoro vrata. Pored toga, GT Concept, baš kao i AMG Hypercar, kojeg ćemo predstaviti na IAA u Frankfurtu, ilustruje na koji način mi u AMG-u definišemo performanse budućnosti. Impresivna vozna dinamika, zajedno sa visokim stepenom efikasnosti, rezultira iz inovativnog pogonskog sistema i skrojena je za pripadnost dotičnom segmentu – to su buduće performanse „Made by AMG“. Uzimajući u obzir naš AMG GT Concept, to podrazumeva kombinaciju ultramodernog V8 benzinca i visokoperformantnog elektromotora. Obe jedinice, inteligentno su „umrežene“ sa konceptom modularne baterije koji kombinuje ekstremno moćne i u isto vreme lake baterije. Ovaj performantni hibridni sistem nudi impresivnu elektro autonomiju, kao i mogućnost da se generiše ukupna sistemska snaga od 600 kW. Sprint od 0 do 100 km/h pokriva za manje od tri sekunde, što je na nivou najbržih superautomobila.“

Sportski model sa četvoro vrata iz Afalterbaha, nadovezaće se na neprekidnu liniju uspeha koju je uspostavio AMG GT. Dinamika ovog „fastbacka“ će takođe biti pogodna i za svakodnevnu eksploataciju, zahvaljujući velikim zadnjim vratima i varijabilnoj konfiguraciji enterijera i prtljažnika. Novi kupe na taj način sjedinjuje željenu funkcionalnost jednog performantnog automobila sa tipično sportskim aspektom AMG GT modela. Izložbeni model takođe pruža prvi uvid u dizajn spoljašnjosti, i najavljuje dolazak serijskog modela.

Nemački atleticizam

Dizajnerske smernice, primenjene na ovom konceptu su doslovno vanvremenske. Duga hauba, iskošen vetrobran, već su poznate porodične karakteristike, tako da je srodnost AMG GT Concepta sa originalnim AMG GT-om prepoznatljiva istog momenta. Dizajn karoserije se ističe izuzetno mišićavim proporcijama, ali i senzualnim, gotovo organskim površinama, bez preteranih stilskih egzibicija.

Ovaj konceptni automobil demonstrira dizajnersku filozofiju „senzualne čistoće“, koja se na sjajan način spaja sa performantnom prirodom AMG-a.

Šta povodom toga ima da kaže Gorden Vagner (Gorden Wagener), glavni dizajner u Daimleru AG?: „GT Concept otelotvoruje najekstremniji izraz našeg dizajnerskog idioma i potpisuje nezavisni profil AMG-a, kao performantne marke. Kroz savršene proporcije, on kreira puristički dizajn sa naglaskom na čistim površinama, senzualnoj formi, tako da je „vreo“ i „hladan“ u isto vreme.“

AMG GT „na kvadrat“

Poznata „Panamericana“ maska hladnjaka sa vertikalnim rebrima, obojenim u crveno sa strane, nova konfiguracija ekstremno tankih kućišta svetala i bočne usisne „škrge“ koje dominiraju prednjom „suknjicom“, elementi su koji nose karakterističan dizajn AMG GT-a. U slučaju koncepta, sve je podignuto na još viši ekspresivni nivo. Hauba motora se pruža bočno do lukova točkova i podvlači sportsku genetiku, zajedno sa dve „powerdome“ kreste. Boja je naravno potpuno odgovarajuća, vatreno crvena, uz finiš koji daje efekat tečnog metala.

Mercedes-AMG-ov princip da je fascinacija uvek u bliskoj saradnji sa funkcionalnošću, takođe je primenjen kod ove studije. Jedan od dokaza za to su pokretni zatvarači hladnjaka u centralnom i bočnim usisnicima vazduha, što umnogome doprinosi boljoj aerodinamici vozila, kao i termalnoj efikasnosti. Ovaj sistem je inspiraciju pronašao u AIRPANEL aktivnom sistemu kontrole protoka vazduha u AMG GT R-u.

Naučna fantastika

Tehnologija nano čestica je obično vezana za naučno-obrazovne emisije i naučno-fantastične filmove. Mercedesova izvedba ima naziv „tehnologija aktivnih nano vlakana“. O čemu se zapravo radi? Marka iz Afalterbaha zajedno sa ovim konceptom predstavlja dnevna svetla koja osvetljavaju budućnost. Reč je o inovativnom rešenju koje proizvodi izuzetno intenzivno svetlo u vidu slobodno stilizovane svetlosne vrpce. Efekat trodimenzionalne iluminacije AMG GT Conceptu daruje autonomni svetlosni potpis, ispraćen dodatnim visokotehnološkim merama. Pokazivač pravca je integrisan u gornju ivicu kućišta svetala i funkcioniše u rapidno sekvencijalnom maniru. Dva cevasta svetla osvetljavaju voznu površinu direktno ispred automobila i zajedno sa velikim, glavnim LED farom i sistemom sočiva, čine osnovu sistema osvetljenja. Smisao za detalje je oličen u crvenom AMG logou unutar kućišta, a impresivan utisak kvaliteta može da se zahvali izvanrednoj završnoj obradi i detaljima od brušenog aluminijuma i tamnog hroma.

AMG zadnjica

Pozadinska sekcija automobila naglasak stavlja na širinu i već na prvi pogled stavlja do znanja da je ovde reč o rasnom AMG sportisti. Kućišta zadnje signalne grupe su ekstremno tanka, pružajući se horizontalno i prateći liniju zadnjih vrata. I ovde je primenjena nova tehnologija, a u pitanju su trodimenzionalna sočiva instalirana u stop svetla. Rebrasti modul za hlađenje integrisan u sama sočiva u cilju odvođenja suvišne toplote.

Tu je i široki difuzor od ugljeničnih vlakana i centralno aranžiran završetak izduvnih cevi, što takođe podseća na Mercedes-AMG GT R.

Dinamičan dizajn kabine sa izduženom, padajućom linijom krova i stanjenom postavkom bočnih stakala bez okvira, naglašava dinamičan stav vozila, spremnog za munjevit start. Mišićava pojava je dodatno naglašena širinom u „ramenom“ pojasu i moćnim lukovima točkova. Oštro oko posmatrača je već primetilo odsustvo konvencionalnih spoljnih retrovizora, čije su mesto zauzele aerodinamički oblikovane minijaturne kamere. Povezanost sa automobilskim sportom, jasno je demonstrirana kroz prisustvo prednjeg spojlera, zadnjeg difuzora i bočnih pragova od ugljeničnih vlakana.

Da nije reč o „šminki“, jasno pokazuju veliki naplaci kroz koje mogu da se vide visokoperformantne AMG karbon-keramičke kočnice. Kočione čeljusti su obojene u bronzanu nijansu i na sebi nose „AMG Carbon Ceramic“ oznaku.

Hibridizacija

Pogonski sistem AMG GT Concepta predstavlja potpuno novi kurs. Sa SLS AMG Electric Drive modelom iz 2010., Mercedes-AMG je dokazao i pokazao da je supersportski automobil sa elektro pogonom sasvim moguć, a da se ne žrtvuju performanse i zabava u vožnji. Vozna dinamika Formule 1 uz krajnju efikasnost, obećanja su vezana za AMG Hypercar, koji poseduje ultimativnu hibridnu tehnologiju današnjice.

Na osnovu ovog iskustva, AMG GT Concept nastoji da pruži nesvakidašnju impresiju alternativne pogonske konfiguracije, prilagođene potrebama ovog atraktivnog kupea sa četvoro vrata.

Nakon F1 bolida, ova izložbena studija je drugi AMG model koji nosi novu „EQ Power+“ oznaku, što je bedž koji će se naći na svim performantnim hibridima Mercedes-AMG-a u budućnosti.

Pogonski sistem o kojem je ovde reč kombinuje moćni 4,0-litarski biturbo SUS agregat i dodatni elektromotor, što obezbeđuje izuzetno brz odziv i pruža ekstremne performanse. Sprint do „stotke“ AMG GT Concept obavlja za manje od tri sekunde, što je na nivou najdominantnijih superautomobila današnjice.

Ono što je poslovično kada je marka iz Afalterbaha u pitanju je održavanje „Driving Performance“ kulture u formi izuzetno visoke vozne dinamike. Upravo je na ovome fokus nemačkih inženjera i najveći. Iz tog razloga ne čudi što je kod AMG GT Concepta ostvarena perfektna distribucija opterećenja između osovina. AMG-ov varijabilni 4MATIC+ pogon na sve točkove je podržan i od strane elektromotora. Naime, elektro jedinica snagu šalje na zadnje točkove direktno i ima efekat dodatnog pojačivača snage. Pored toga, po principu vektorisanja obrtnog momenta, svaki točak može da dobije individualnu dozu „vatrene moći“. Rezultat se ogleda u krajnje direktnom vozačkom doživljaju.

Baterije

Daimler AG, kao jedna od vodećih svetskih automobilskih kompanija, ide u pravcu razvoja alternativnih pogona. To se odnosi i na performantni sektor. U ovom slučaju, jedinica za skladištenje energije je moćnija u odnosu na konvencionalne baterije koje se koriste u hibridima, i ne samo to, ona je manjih dimenzija i manje mase. Dakle, implementacija AMG „Lightweight Performance“ strategije teče po planu. Sistem je baziran na modularnoj osnovi i može da se nadgrađuje, tako da performanse i kapacitet baterije mogu biti prilagođeni na taj način da ispune zahteve klijenata ili specifičnog tržišta.

Punjenje baterije tokom putovanja se s jedne strane obavlja kroz rekuperaciju kočione energije, a s druge uz pomoć motora s unutrašnjim sagorevanjem, ukoliko je baterija napunjena ispod izvesnog nivoa. Snaga koja se izvlači iz dva pogonska sistema je operativna strategija izvedena direktno iz Formule 1.

Dakle, hibridni sistem predviđen za AMG GT Concept je praktično derivat sofisticiranog sistema iz „najbržeg cirkusa na svetu“, odnosno Mercedes-AMG Petronas Formula 1 bolida. Tu je i reputacija koja treba da se neguje, jer je reč o vladajućim šampionima elitnog automobilskog sporta. Baš kao i kod F1 automobila, baterija se i u slučaju AMG GT Concepta puni tokom vožnje da bi se u svakom trenutku raspolagalo s punim elektro potencijalom, kao na primer pri rapidnom izlasku iz krivina pod punim gasom. Transfer ove ekspertize funkcioniše kroz saradnju sa razvojnim inženjerima iz Mercedes-AMG HPP (High Performance Powertrains GmbH), što znači da će operativna strategija budućih performantnih hibrida iz AMG-a biti sve vreme transparentna.

Elektrika

Tri operativna režima mogu biti selektovana putem električne pogonske jedinice. Naime, AMG GT Concept može da se vozi čisto na električni pogon ili samo koristeći snagu motora s unutrašnjim sagorevanjem. Naravno, optimalna vožnja kombinuje oba izvora, što rezultira hibridnim pogonom.
Realizacija ove operativne strategije, definisanje pogonskih programa i osnovnih hibridnih komponenti, ekskluzivno je delo AMG kuće. Cilj je jedan: ostvariti jedinstven, dinamičan vozački doživljaj uz „Driving Performance“ strategiju i u budućnosti.

Na kraju, sve što možemo reći je sledeće: „Jedva čekamo pojavljivanje serijske verzije“. Jedno je sigurno, a to je da ni konkurencija neće sedeti skrštenih ruku, što svima nama, istinskim ljubiteljima automobila, sve to može samo da pričinjava zadovoljstvo.

Pavle Barta

(274)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments