1. Home
  2. Vesti
  3. Polestar je sada zasebna kompanija – ne Volvo odeljenje
Polestar je sada zasebna kompanija – ne Volvo odeljenje
0

Polestar je sada zasebna kompanija – ne Volvo odeljenje

358
0
Podelite sa prijateljima:

Brend Polestar potiče od kompanije koja je zvanično osnovana relativno nedavno, odnosno 1996. godine, od strane Jan “Fleš” Nilsona. Sve do 2005. godine, kompanija je postojala pod imenom Flash Engineering Team kada se osnivač povukao, a kompanija dobila ime Polestar. Nepodeljenu pažnju svetske javnosti, Polestar je zaradio 2010. godine, kada je u svoje ruke uzeo model Volvo C30, i od njega napravio apsolutnu atrakciju. Praktično do danas, Polestar je bio profitni centar u okviru kompanije Volvo.

Međutim, upravo pristižu vesti da se Polestar i zvanično odvojio od kompanije Volvo, čime su praktično potvrđena šuškanja preko društvenih medija i prateće medijske priče. Tako je i prva zvanična potvrda ove vesti stigla upravo preko objavljene fotografije na Instagramu, na kojoj je pisalo, najjednostavnije: Kraj.

Prvi model, koji će Polestar, kao izdvojena kompanija ponuditi tržištu, biće lansiran do kraja godine. Ovakav razvoj događaja, u poslovnom smislu, praktično navodi na zaključak da matična kompanija Geely namerava da izgradi biznis koncept nalik onom uspostavljenom u okviru Volkswagen grupe, koja u svom sastavu ima više kompanija sa reprezentativnim brendovima. Na čelu novoosnovanog društva Polestar, naći će se bivši viši potpredsednik za dizajn, kompanije Volvo Tomas Ingenlat, u koordinaciji sa višim potpredsednikom za korporativnu komunikaciju Jonatonom Gudmanom.

Dok u sastavu Geely, sada već grupe, Volvo ima za zadatak nadmetanje sa premijum brendovima, dotle je ideja da Polestar uđe u tržišnu utakmicu sa sportskim odeljenjima ostalih proizvođača. Na ovaj način bi praktično, sledili i strategiju koju je promovisao Mercedes-Benz sa svojim AMG brendom.

Pomenuti Tomas Ingenlat je izrazio svoje uzbuđenje povodom starta Polestar projekta I spremnost da se suoči sa izazovima.

Ono što Polestar ima na svojim policama, odnosno ono na šta će moći da računa u smislu platformi, dolazi, naravno, upravo iz Volvoa: nova SPA (Scalable Product Architecture) i CMA (Compact Modular Architecture). Na ovim platformama će počivati nova generacija Polestar elektrifikovanih vozila. Podsetićemo da na SPA platformi leže modeli:XC60, XC90, V90 i S90.

Polestar će nastaviti da se bavi unapređenjima modela koje proizvodi sestrinski Volvo, ali će isto tako biti oruđe za ostvarenje ciljeva koje Geely ima, u oblasti motorsporta. Dok je Polestar usredsređen na električna vozila, sve su jače glasine o priključenju Geely grupe takmičenju pod okriljem Formule E.

 

(358)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments