1. Home
  2. Vesti
  3. Jeep Gladiator uskoro i u izdanju dopunjivog hibrida
Jeep Gladiator uskoro i u izdanju dopunjivog hibrida
3

Jeep Gladiator uskoro i u izdanju dopunjivog hibrida

70
3
Podelite sa prijateljima:

Jeep Gladiator je jedan od onih modela čija se karijera može opisati kovanicom „od sjaja do očaja“. Debitovao je sredinom 2019. godine i američki proizvođač vozila se uskoro nije mogao braniti od narudžbina. Pružao je iste terenske mogućnosti kao i popularni model Wrangler, uz identičnu kabinu, ali i značajno veći tovarni sanduk.

U prvoj godini je isporučeno 89.712 primeraka, ali se publika od njega brzo ohladila. Oni koji su želeli da ga kupe su to uradili tokom prve dve godine dok ostatak javnosti smatra da je model Ram 1500 značajno bolji izbor za sve one kupce koji žele kamionet. Jeep je protekle godine prodavao Gladiatora uz velike popuste, a postojale su i priče da će možda biti eliminisan iz ponude. Više od tome možete da pročitate ovde.


Gladiator neće nestati sa tržišta, već će zapravo dobiti novu konfiguraciju za 2024. godinu. Nosiće oznaku 4xe i ako vam to zvuči poznato, to je zato što Jeep već nudi istu verziju na modelima Wrangler i Grand Cherokee. Značka „4xe“ je Jeepov način da kaže da je reč o plug-in hibridu.

To nam govori da će ga pokretati 2,0-litarski turbobenzinac u kombinaciji s električnim agregatom za ukupno 375 konjskih snaga i maksimalnih 637 Nm obrtnog momenta. Američki gigant je inače početkom godine eliminisao 3,0-litarski dizel iz ponude, pa većina Gladiatora na ulicama pruža 3,6-litarski benzinac sa 285 „konja“.

Za sada nemamo tačnu informaciju kada će 4xe početi stizati u izložbeno-prodajne salone, ali svakako znamo da će biti za modelsku godinu 2025. Vozila za narednu godinu obično silaze sa pokretnih traka u fabrikama tokom leta, što nam takođe otkriva da bi prvi primerci mogli biti isporučeni kupcima na jesen.

Takođe ne znamo ni cenu. Wrangler 4xe košta 52.554 američkih dolara ili za oko dvadeset hiljada „zelembaća“ više nego bazna konfiguracija, što bi u teoriji označilo da će kupci Gladiatora 4xe morati izdvojiti oko 60 hiljada najmanjih zelenih novčanica.


Neki izvori kažu da će sadašnji Wrangler opstati do 2028. godine pre nego što dobije naslednika, a ista sudbina se očekuje i za Gladiator. To nam govori da iako možda više nema prodajne rezultate kao nekada, ipak je značajan model za Jeep i još mnogo godina ćemo ga viđati na ulicama.

AutoRepublika

(70)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Nekada bi mi ovakva vest delovala šokantno. Ali, ako Ferrari i brojni drugi tradicionalni proizvodjači superautomobila mogu „kao blesavi“ da štancuju plug-in hibride, a zašto to ne bi radio i jedan od simbola istinskih terenaca.

Matija

Jeep Wrangler Rubicon i Gladiator su terenska vozila a ne dragsteri. Dosadasnji V8 motori sa monstruoznim performansama uopste nisu u skladu sa ostalim voznim karakteristikama ovih modela. Optimizacija karakteristika motora u smislu njihove redukcije je pravi korak kompanije. Trebalo je vec odavno da se izoluje od tog pomodarstva i da se posveti svojim pravim vrednostima. Eliminisanje dizela iz programa smatram nerazumnim – karakteristike dizel motora su ono pravo sto je terenskom vozilu na terenu i na putu zaista potrebno.

Yankee

Gladiator nikada nije imao V8. A Wrangler jeste samo u verziji 392 kojih je napravljeno tek 3.700 primeraka.