1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis ulaže 6 milijardi dolara u novi motor koji sagoreva etanol
Stellantis ulaže 6 milijardi dolara u novi motor koji sagoreva etanol
4

Stellantis ulaže 6 milijardi dolara u novi motor koji sagoreva etanol

235
4
Podelite sa prijateljima:

Na sva zvona najavljivana smrt motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva deluje kao preuveličana, najpre jer neki od najvećih proizvođača automobila još uvek ulažu milijarde evra u razvoj novih pogonskih jedinica SUS. Stellantis je sledeći automobilski gigant koji je signalizirao da nema nameru da uskoro napusti klipne automobile, takozvane „klipane“. Automobilski konglomerat koji kontroliše poslovanje četrnaest brendova i sada namerava da u Južnoj Americi utroši sumu koja je ekvivalent iznosa od šest milijardi američkih dolara na razvoj novih motora i vozila.

Obnaodovan kao najveća investicija ikada u južnoameričkom automobilskom sektoru, izdatak će podržati lansiranje preko četrdeset modela automobila i razvoj motora prilogođenih sagorevanju različitih (fleksibilnih) goriva. U slučaju da niste upoznati sa terminom „fleksibilnih motora“, on se odnosi na motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva koji je konstruisan da radi, kako na benzin, tako i na etanol.

Stellantis takođe planira vozila s postavkom pogonskog sklopa hibrid-fleks i plug-in hibrid-fleks ,za još bolju efikasnost kombinovanjem svestranog motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva, s baterijom. Pored toga, proizvodiće najmanje jedan potpuno električni automobil u regionu. Investicije će biti realizovane između 2025. i 2030. godine.

Ovi elektrifikovani motori koji se snalaze s fleksibilnim gorivom se razvijaju kako bi se prilagodili višestrukim modelima širom Stellantisovog obimnog portfelja. Štaviše, sve će biti kompatibilno s postojećim proizvodnim linijama u Južnoj Americi kako bi troškovi ostali skromni. Novi hibridni modeli sa fleksibilnim gorivom bi trebalo da budu lansirani krajem 2024. godine, a neka vozila dobijaju automatski menjač sa dvostrukom spojnicom.

Konkretna regija predstavlja ogroman potencijal za automobilski konglomerat, s obzirom na činjenicu da Stellantis ima tržišni udeo od 31,4% u Brazilu i 23,5% na nivou cele Južne Amerike. Takođe je na vrhu liste prodaje u Argentini i Čileu. Stellantis je prošle godine isporučio više od 878 hiljada vozila u regionu. Takođe je lider u segmentu komercijalnih vozila, sa udelom od 28,6%.

Glavni razlog zašto je Fiat tokom prošle godine ostvario najveći uspeh među markama pod kontrolom Stellantisa, i to treću godinu zaredom, bio je njegov odličan učinak u Južnoj Americi. Italijanski proizvođač automobila je senka nekadašnjeg kod kuće u Evropi i skoro da ga ni nema u Severnoj Americi, ali posluje u velikom stilu u mnogim zemljama Latinske Amerike.

Takođe je i Toyota izrazila svoju dugoročnu posvećenost motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva najavljujući da je započeo razvoj nove porodice agregata SUS. Iako propisi o emisiji nisu tako strogi u Južnoj Americi kao u Evropi, zabrana od 2035. godine za nove automobile koji generišu štetne emisije bi naposletku mogla biti povučena. Porscheov glavni finansijski direktor Luc Meške je to rekao početkom godine u intervjuu za list Automotive News Europe.

AutoRepublika

(235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Unistavajmo sume Amazona,ali sa testerom na baterije…😇

Matija

Sest milijardi dolara u razvoj motora na alkohol??? Brazil vozi na alkohol, zbog toga iskrcuju amazonsku dzunglu, da bi sadili secernu trsku, da bi iz nje dobijali alkohol za automobile! To je san brazilskih poliicara da zemlju oslobode uvoza nafte. Rezime: iskustvo sa alkoholom kao gorivom je vec tu, dodatna investicija nije potrebna. Pre vise od godinu dana Kinezi su otvorili novi pravac u snabdevanju saobracaja energijom – sinteticki metilalkohol! Metilalkohol je otrovan, verovatno je izabran zbog toga da ga kineska raja ne bi konzumirala! 🙂 Prava investicija bi bila u pravcu dobijanja ekoloski cistog alkohola od CO2 iz vazduha… Pročitaj više »

'79 DeVille

Etil alkohol – sveukupno suviše skupo i neefikasno, bar za sada. Što se čistoće procesa tiče, bakar se dobija iz relativno ‘prljavog’ procesa, a ni električna struja nije daleko, samim tim i sam proizvod, doduše indirektno.
Metil alkohol ima prilično nisku energetsku vrednost, skoro duplo nizu od benzina.
Smatram da je ovo pravi, ali nažalost trnovit put.

BB

6 milijardi… Ne razumijem…