1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hongqi Guoya je luksuzna hibridna limuzina, pandan Mercedes-Maybachu S Klasi
Hongqi Guoya je luksuzna hibridna limuzina, pandan Mercedes-Maybachu S Klasi

Hongqi Guoya je luksuzna hibridna limuzina, pandan Mercedes-Maybachu S Klasi

90
0
Podelite sa prijateljima:

Za nešto više od šest godina, Hongqi se iz brenda namenjenog vrhu komunističke partije transformisao u moćnog konkurenta velikoj nemačkoj trojci (Audi, BMW, Mercedes-Benz) na kineskom tržištu. Zahvaljujući veoma širokom spektru modela, koji čak uključuje i autobus, a ne fokusirajući se ni na jednu vrstu pogonskog sklopa, prodaja Hongqija je u stalnom porastu otkako je počeo da se prodaje i „plebsu“ 2018. godine.

U prvom kvartalu 2024. prodato je 99.147 vozila marke Hongqi u Kini, prema CAAM-u, što je 28,3% više od prodaje u periodu januar-mart 2023. godine. Za poređenje, recimo da je prodaja Mercedes-Benza u Kini u prva tri meseca ove godine iznosila 145.113 jedinica. (-0,4%) – međutim, CAAM-ova statistika uzima u obzir samo lokalno sastavljene automobile.

Vodeći model asortimana Hongqi je ekskluzivna limuzina L5 u retro stilu ukupne dužine od šest metara, a što se Evrope tiče, marka je jedino ponuđena u Rusiji (ne znamo da li je još negde) i tamo je najveći od zvanično predstavljenih modela kineskog brenda sedan H9 ukupne dužine 5.137 mm uz međuosovinsko rastojanje od 3.060 mm.

Hongqi Guoya („Hongqi elegant”), koji je danas debitovao na Sajmu automobila u Pekingu, zauzeće mesto u liniji tačno između Hongqija H9 i L; ukupna dužina Guoye je 5.353 mm, širina 1.998 mm, visina 1.511 mm, međuosovinsko rastojanje iznosi 3.260 mm.

Dizajn prednjeg kraja Guoye je pozajmljen od prošlogodišnjeg konceptnog krosovera E-LS, ali limuzina ima manje masivnu rešetku i sveukupno izgleda elegantnije od koncepta. Unutrašnjost je dizajnirana strogo i moderno – samo hromirani luk na volanu pokazuje vezu između Guoye i naglašeno staromodnog L5.

Koncern FAW još nije objavio tehničke karakteristike Guoye, ali je prošle nedelje ova limuzina osvanula u elektronskoj bazi podataka kineskog Ministarstva industrije (tamo je, inače, označena kao Hongqi L1, komercijalni naziv Guoya je objavljen tek danas).

Iz sertifikacionog dosijea smo saznali da će Guoya biti opremljena hibridnim motorima zasnovanim na sopstvenim benzinskim motorima FAW-a sa kompresorom – 3.0 V6 (394 KS) i 4.0 V8 (490 KS). Karakteristike hibridne tehnologije još nisu otkrivene.

U Kini, Hongqi Guoya će se takmičiti sa prvim hibridnim modelom Mercedes-Maybacha S 580 e, koji je napravljen specijalno za Kinu i premijerno predstavljen u februaru ove godine.

AutoRepublika

(90)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments