1. Home
  2. Industrija
  3. Dacia vaga da li da pretvori Sandero Stepway u samostalni model
Dacia vaga da li da pretvori Sandero Stepway u samostalni model
1

Dacia vaga da li da pretvori Sandero Stepway u samostalni model

1.93K
1
Podelite sa prijateljima:

Počevši od nedavne lavine vozila kojima Renault preplavljuje krosoverski B i C segment: Megane (električni), Captur, Symbioz, Scenic (električni) i Austral; svi su dimenzija između 4,19 i 4,51 metar, francuska grupa bi mogla da donese sličnu odluku za njen brend Dacia. Stoga, umesto da nastavi da prodaje Sandero i u osnovnoj i u verziji Stepway, jeftini brend grupe bi mogao da transformiše atraktivniju verziju ovog modela u samostalno vozilo koje bi zauzimalo prostor između hečbeka niže klase i SUV-a Dustera iz niže srednje klase…

U stvari, izjava od prošlog proleća direktora prodaje i marketinga Dacije, Ksavijea Martineta, koji je pomenuo da dizajneri brenda pokušavaju da odvoje Sandero od Sandera Stepwaya i smatraju da postoji prostor za više razlike između njih, tako da planiraju to da istraže, što jasno pokazuje preokupaciju francuske grupe da uključi novi model u tu oblast tržišta.

Ako su tada, polazeći od ove izjave, britanski novinari došli do zaključka da bi model Dacia Stepway mogao imati smisla, sada Francuzi zalaze još dublje u temu. Kako je sadašnji Sandero Stepway samo verzija Sandera sa malim stilskim dopunama, ali bez tehničkih razlika, a Duster, čak i u novoj interpretaciji vezanoj za treću generaciju, jasno se distancira od onoga što se može nazvati gradskim vozilom; jasno je da između dva modela postoji prostor u koji se može ubaciti novi model sa posebnim dizajnom. Takođe treba napomenuti da su drugi brendovi uveliko spekulisali o takvim nišama.

Štaviše, iako Dacia ne pominje jasno koliko od ukupne prodaje Sandera pokriva Stepway, izjave zvaničnika brenda ukazuju na procenat od oko 60% koji se odnosi na atraktivniju verziju hečbeka, uprkos višoj ceni od osnovne. Zbog toga su kupci brenda spremni da plate više da bi posedovali model B segmenta koji izgleda bolje od Sandera. Ne treba smetnuti s uma da je Sandero trenutno najprodavaniji model Dacije, sa preko tri miliona isporučenih jedinica (uključujući Stepway), a Duster je na drugom mestu u rangiranju prodaje rumunske marke, sa približno 2,5 miliona prodatih jedinica.

U ovom kontekstu, mogući model Dacia Stepway  koji se distancira od Sandera, ali ne kanibalizuje oblast koju pokriva Duster, prilično je jasno rešenje za proširenje asortimana brenda i privlačenje još većeg broja kupaca bez destabilizacije ostalih modela.

Još jedan argument u prilog samostalnom Stepwayu je najavljeni ulazak u asortiman sestrinskog brenda Renault 4, budućeg krosovera B segmenta dužine 4.160 mm, odnosno tek nešto dužeg od Dacije Sandera, koja je duga 4.099 mm, za kojeg čak i francuski zvaničnici tvrde da će zajedno sa bratom Renaultom 5 imati tržišno pozicioniranje „slično kao kod Clija i Captura”. Stoga bi Sandero i Stepway mogli dobiti isti tretman, a potencijalni budući model Dacije mogao bi biti povezan sa Renaultom 4 i Capturom, baš kao što je Sandero povezan sa Clijom i Renaultom 5. Međutim, svi oni koriste platformu CMF- B francuske grupe.

Vraćajući se na razmatranja francuskih novinara, oni su mišljenja da bi važnije prisustvo rumunskog brenda u segmentu krosovera niže klase bilo ne samo korisno, već i neophodno, barem da se suprotstavi ofanzivi koju je grupa Stellantis započela na ovim prostorima sa svim svojim brendovima prisutnim na evropskom tržištu.

U prilog ovim razmišljanjima ide i to što je od 2020. prodaja SUV-ova B segmenta nadmašila prodaju hečbekova u istoj klasi. A, ako bi bilo neophodno, postavljanje samostalnog modela između Sandera i Dustera opravdano je i Dacijinim cenovnim rangom. Tako, ako Sandero ima osnovnu cenu od 12.400 evra, a Duster se, sa novom generacijom, popeo na 18.800 evra, model koji košta oko 16.000 evra (sadašnji Sandero Stepway startuje od 14.600 evra) deluje kao logičan korak.

Već u oktobru 2022. godine, jasno je da će sledeća generacija Sandera imati niz složenih pogonskih sistema, koji će biti takozvani „multi-energetski“ model. Globalni šef brenda, Denis Le Vot, tada je izjavio za LifeNews.ro da će se „prelazak na električne modele Dacije desiti. Jer od 2035. moramo imati samo električne automobile. Dacia će biti električna marka. Prve naznake za novi električni model Dacije biće u sledećoj generaciji Sandera koji će se, recimo, pojaviti 2028 – 2029. Drugi susret sa električnom Dacijom biće kod novih generacija Dustera i Bigstera (prva generacija Bigstera neće biti električna), negde 2032-2033. godine.

Stoga je lako pretpostaviti da bi i Sandero i mogući budući Stepway mogli da dele termički, hibridni i električni pogonski sistem. Samo što bi se Sandero radije oslanjao na čisto električni pogon, Stepway bi usvojio nadograđene verzije trenutnih motora. Tako bi 1,2 litarski, 12-ventilski motor Eco-G sa dva goriva mogao da uđe u asortiman prve nezavisne generacije Stepwaya, koja stiže 2026. godine i u asortiman Dustera. Ispod haube budućeg Stepwaya biće i trocilindrični motor 1.2 TCe 115 sa mikrohibridizacijom napona 12V, koji će biti upotpunjen automatskim menjačem EDC, pa čak i verzijom ovog motora napona 48V koji će isporučivati 140 KS. Osim toga, kada Duster pređe sa sadašnjeg potpunog hibridnog sistema od 1,6 litara i 140 KS (HR16) na onaj od 1,8 litara i 170 KS (HR18), ovaj pogonski sistem će moći da se uključi u Bigster i Stepway.

Imajući iste informacije, pa čak i još neke, francuski novinari pišu da Dacia već razvija vozilo sa kodnim nazivom Stepway 2.0, koje će biti snažno inspirisano konceptom Manifesto, predstavljenim 2022. godine i iz kojeg je proisteklo vozilo sa kojim je Dacia već postigla rezultate će učestvovati sledeće godine na reliju Dakar – Sandrider. Polazeći od ovog vozila i dodajući neke od karakteristika novog Dustera i budućeg Bigstera, ali zadržavajući gabarite od 4,1 metar, Francuzi su zamislili krosover koji čuva dizajnerske linije marke Dacia, pa čak i svetlosni potpis optičkih blokova i komandnih, kontrolnih i multimedijskih sistema.

AutoRepublika

(1930)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Dolazi novi ECO-G ? 1,2 ECO-G ? Pa, bravo !

Takodje, raduje me da će Duster dobiti novi, savremeniji hibridni sklop od aktuelnog iz Clia. Mada, iskreno, umesto ovog što se sada pominje ( od 1,8 litara i 170 KS (HR18) ), očekivao sam da će Duster da dobije hibrid na bazi 1,2T, koji hibridni sklop koristi i Renault za Austral (i sada za Rafale).

A odlična je vest da će Sandero Stepway da dobije u 1,2 TCe, MHEV od 115 i 140. Pa još i sa EDC.