1. Home
  2. Prezentacije
  3. Fiat Tipo unapređen
Fiat Tipo unapređen
13

Fiat Tipo unapređen

1.38K
13
Podelite sa prijateljima:

Fiat je napravio značajna prilagođavanja u ponudi svog pristupačnog kompakta.

Prošlo je relativno kratko vreme otkako je Fiat Tipo podlegao elektrifikaciji. Dolazak 48-voltne mild hibridne tehnologije (MHEV) bio je ključan za povećanje prodaje i, pre svega, za razlikovanje od Škode Scale, koja je jedan od njegovih glavnih rivala koji trenutno nema takvu tehnologiju u svojoj ponudi.

Fiat je strukturirao novi asortiman Tipa u nivoe opreme: osnovni (Tipo), Garmin, RED i Cross. Važno je zapamtiti da su Garmin i RED posebna izdanja. Dakle, oni će se biti u portfoliju određeno vreme. U narednim redovima je pregled najistaknutije standardne opreme svih verzija.

Fiat Tipo:

  • 16 inčni točkovi,
  • upozorenje o napuštanju trake,
  • multifunkcionalni volan,
  • tempomat i ograničavač brzine,
  • detektor zamora vozača,
  • senzori pritiska u gumama,
  • Apple CarPlay i Android Auto,
  • USB veza,
  • multimedijalni sistem od 7 inča sa ekranom osetljivim na dodir,
  • električno podesivi i grejani retrovizori,
  • LED dnevna svetla,
  • vozačevo sedište podesivo po visini.

Fiat Tipo Cross dodatno ima:

  • zatamnjene zadnje svetlosne grupe,
  • automatsko kočenje u slučaju nužde,
  • adaptivni tempomat,
  • kamera za vožnju unazad,
  • eksterijer paket Cross,
  • 17-inčne aluminijumske felne Cross,
  • digitalni radio DAB,
  • svetla za maglu,
  • prednja svetla Full LED.

Fiat Tipo RED ima i komplet dobrodošlice RED, antibakterijski tretman, filter vazduha sa efikasnošću od 99%, sedišta Black Seaqual sa monogramom Fiat i crvenim šavovima i školjka za ključeve RED Edition Mopar.

Fiat Tipo Garmin dodatno uključuje i spoljni paket Garmin, posebna sedišta sa narandžastim linijama i 17-inčne narandžasto-crne aluminijumske felne.

Ne samo da je ponuda pojednostavljena eliminacijom određenih nivoa opreme, već su nestali i dizel motori. Stoga, Fiatov kompakt postaje dostupan isključivo sa benzinskim motorima. U asortimanu su samo dva motora. Prvi je 1,0-litarski motor GSe od 100 KS koji je povezan sa petostepenim manuelnim menjačem.

Alternativa je motor 1.5 Hybrid sa 130 „konja“. Ovaj blok dolazi sa gore pomenutom tehnologijom MHEV i kombinovan je sa sedmostepenim automatskim menjačem DCT sa dvostrukim kvačilom. Obe verzije imaju konfiguraciju pogona na prednje točkove.

Što se cena tiče osnovni model sa slabijim motorom u Španiji košta 22.300, a sa jačim 27.300 evra. Cene za verzije Garmin i RED su navedene samo s jačim motorom i njihove cene su 30.400 i 31.500 evra.

Što se karavana tiče, cene su navedene za osnovnu opremu s motorom 1.0 i opremu RED sa motorom 1.5 i one iznose 23.800 i ravno 33 hiljade najmanjih evropskih novčanica.

Za Verzije Cross navedene su cene i za heč i za karavan sa oba motora, tako da Cross 1.0 i Cross SW 1.0 koštaju 27.600 i    29.100, dok Cross 1.5 i Cross SW 1.5 koštaju 32.600 i 34.100 evra.

Primetićete da su cene dosta više u odnosu na cene kod nas, ali svakako, u odnosu na prošlu godinu, Tipo je poskupeo nekoliko hiljada evra, što nije zanemarljivo. Postavlja se i pitanje da li će ovi paketi biti dostupni kod nas, s obzirom da se još uvek nudi i atmosferski 1.4 s početka preprošle decenije.

U svakom slučaju, očekujmo poskupljenje.

AutoRepublika

(1375)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Šta tu da se priča kada „osveženi“ Tipo i u 2023. godinu ulazi sa petostepenim menjačem.

5.000 evra doplate da se pređe na blagi hibrid je previše ako se ima u vidu da po cenama u Francuskoj kod Dačije toliko kosta prelazak na klasičan hibrid.

Posle ovog ukidanja 1,6MJ iz ponude (ako je to za sva tržišta ), verujem da će da izgube deo potencijalnih kupaca.

Nije ni čudo da su prodajni rezultati za Tipo očajni. Blago rečeno.

Rikošet

Čini mi se da je jedan od novih automobila koji je imao najveći skok cijena u protekle tri godine upravo Tipo (Cross je u startu bio precijenjen…)

Od akcijskog modela sa 1.4 benzincem sa 100 KS za 10.000 Eura došli smo do baznog modela sa 1.0 Turbo motorom od 100 KS koji košta 21.490 Eura.

Osim ako 1.0 Turbo nije od zlata nije mi jasno kako, jer se suštinski sa redizajnom veoma malo toga promijenilo…

YugoFlorida

Cena samo ide gore a ponuda motorizacije sve gora i gora. Tipo sa 1.6 Multijet motorom i 120 KS je bio praktično bagatela u današnjim tržišnim uslovima s cenom od oko 20 hiljada evra. Nestankom tog morora i pojavom hibrida Tipo praktično prestaje da bude ono za šta je zamišljen, a to je pristupačniji izbor od konkurencije. S pojavom hibrida cena odlazi drastično na gore, i već ulazi na teritoriju nekih SUV modela, kao što je na primer Hyundai Tucson. Ne verujem da bi iko za isti novac kupio Tipo pored Tucsona, koji je daleko ozbiljniji automobil. A ako neko… Pročitaj više »

Nik900

Koji je razlog izbacivanja dizela iz ponude…..

DOLF

Verovatno ostaje i dizel za Tursku, možda Srbiju, BiH, Albaniju, S. Mak.

DUDE

Ko jos uvek zeli razuman auto za razumne pare, vidim na oglasima jedan novi Cross sa 1.3jtd motorom za manje od 20.000eur. Pozurite.

Milan

Ode i Tipo u 30k eura

Velja

Ko ce bre ovo da kupi. Koliko je bio stret a posto ovi novi

Fala Qrcu

Pa tu su negdje bili sa cijenama u njemačkoj i prije.

moron

Sve je sa cenama otišlo u 3PM, pa što ne i Tipo

N.

Do sad su prodavali po neki primerak, s ovim cenama nece ni toliko… Skoro 24000 za petobrzinca u 2023 godini… Neka je sa srecom Fijatu u prodaji 🙂

moron

Kada budu dostupni rezultati prodaje i za decembar, videćemo da je prodaja Tipa u 2022 potonula 35-40 posto u odnosu na 2021. Postaje marginalnog učešća na tržištu.