1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao japanski kei smeško: Suzuki Wagon R Smile
Debitovao japanski kei smeško: Suzuki Wagon R Smile
1

Debitovao japanski kei smeško: Suzuki Wagon R Smile

478
1
Podelite sa prijateljima:

Suzukijeva gama minijaturnih automobila iz segmenta kei je već poširoka, ali je kompanija sada odlučila da joj pridoda još jedan simpatični četvorotočkaš. U pitanju je mikro kombi nazvan Suzuki Wagon R Smile koji će kao takav popuniti prazninu u paleti proizvođača i smestiti se između modela Wagon R i Spacia. 

Dodatno, to i nije neki obični „Wagon“, već poseban, zaseban model sa originalnom monovolumenskom karoserijom i stilom koji budi osmeh jer deluje kao da je u zbilju kročio iz sveta crtaća.

Sva tri su izrađena na jednoj platformi. Karakteriše ih identičan međuosovinski razmak od 2.460 milimetara, dok im je dužina granična za segment kei vozila: 3.395 mm. Širina od 1.475 mm je takođe zajednička za pomenuti triling, što je opet limitirano klasifikacijom u kei segment.

Ono što je regulativa vezana za ovu sićušnu klasu vozila (u smislu gabarita) pustila konstrukorima na volju, tiče se visine vozila, pa je tako standardni Wagon R visok kao neki krosover iz B segmenta (1.650 mm) dok je Spacia s visinom od 1.785 mm viša čak i od bavarskog SUV-a BMW X5. Naš Suzuki Wagon R Smile je smešten negde između, pa je tako visok 1.695 mm.

Uvodne verzije koriste halogenu rasvetu u farovima i čelične felne (doduše prekrivene atraktivnim ratkapnama), dok one skupocenije nude i LED osvetljenje, hromiranu masku hladnjaka (kao), naplatke izrađene od lake legure i dvobojnu karoseriju. Paleta dostupnih nijansi se uglavnom sastoji od pastelnih farbi.

Zadnjem redu sedišta se pristupa tako što se u odgovarajući položaj postave klizna vrata sa mogućnošću pomeranja od 60 centimetara, uz opcioni električni pogon za ista. Uzgred budi rečeno, ovo je po prvi put da se klizna vrata koriste u tri decenije dugoj istoriji porodice automobila Wagon R.

Putnička kabina modela Smile je za 6,5 centimetara viša od one koju nudi bazični heč (1.330 mm umesto 1.265 mm), pa je tako pozicija sedenja nekako više uspravna. Zadnja sedišta je moguće uzdužno pomerati, pa je tako moguće podešavati i nagib naslona. Istini za volju, putnici mogu dobiti dodatnu dozu komfora, ali samo na teret zapremine, ionako malenog prtljažnika.

Bazična konfiguracija je, onako iskreno rečeno, prilično „isprazna“. Tako umesto multimedijalnog sistema, imamo veliki boks što je uobičajena stvar za japansko tržište. Bez obzira na to, ugrađen je uređaj za klimatizaciju i novi kompleks elektronskih sistema asistencije vozaču, što je strategija koju je Suzuki počeo da primenjuje u ranijem delu ove godine.

Taj koktel uključuje autonomno kočenje u kritičnim situacijama sa stereo kamerom pričvršćenom ispod prednjeg vetrobranskog stakla, za čiji razvoj je zaslužna marka Subaru. Prestižnije verzije računaju na devetoinčni ekran informativno-zabavnog sistema, projektovan prikaz informacija od značaja za vožnju na vetrobranskom staklu, startovanje motora pritiskom na dugme, sistem kamera za pun prikaz zbivanja oko vozila, adaptivni tempomat. Užitak upotpunjuje i CD plejer.

Zadatak obezbeđenja pogonske sile je pripao atmosferskom benzinskom trocilindarskom bloku od 658 „kubika“. Potentan je dovoljno bi se reklo da ima 49 konjskih snaga uz 58 Nm najvišeg obrtnog momenta. Menjač je kontinualni, to jest CVT. U svim verzijama, izuzev uvodne, pogonski sklop pripada grupi blagih hibrida zahvaljujući čemu se dobija dodatnih 2,6 konjskih snaga i 40 njutn metara. Malena litijum-jonska baterija je smeštena ispod sedišta na kom sedi kopilot.

Kao i kod „pravih“ automobila, električna asistencija se da osetiti u prvim sekundama nakon starta, to jest kod ubrzanja. Za koji god nivo opreme da se kupac opredeli, moći će da bira želi li da mu samo prednji točkovi budu pogonski, ili će to pak biti svi. Kako bilo, konvencionalna polukruta osovina je montirana nazad u prvom slučaju (kod FWD), dok je u drugom sofisticiranije rešenje.

Prodaja mikrovana zvanog Suzuki Wagon R Smile će u Japanu krenuti već u septembru i to po početnoj ceni od 11.81o američkih dolara, što je samo desetak dolara manji iznos od onog za koji se dobija prostraniji model Spacia. Originalni heč Wagon R se nudi za okruglo 10 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(478)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Cena nije baš džabaluk.