1. Home
  2. Prezentacije
  3. VinFast predstavio serijske verzije krosovera VF6 i VF7
VinFast predstavio serijske verzije krosovera VF6 i VF7

VinFast predstavio serijske verzije krosovera VF6 i VF7

251
2
Podelite sa prijateljima:

Vijetnamska kompanija VinFast, koja je život započela proizvodnjom konvertovarnih modela koje su razvili BMW i Opel, ispoljava brzi prelazak na električna vozila koja su plod rada stručnjaka iz sopstvenih redova. Prvi model koji je već nekoliko meseci u prodaji na domaćem tržištu jeste  VinFast VF e34, dok je za izvoz spremna obimna lista krosovera.

Od strane uprave VinFasta je procenjeno da će jedno od ključnih tržišta brenda biti američko, pa zato ova marka ni ne propušta priliku da se predstavi u još uvek ekonomski najmoćnijoj državi sveta. Eto ih sada na Salonu automobila u Los Anđelesu.

Vinfast VF6

U Americi su pre oko godinu dana su otvorene knjige porudžbina za velike modele s oznakama VF8 i VF9. Početne cene ovih vozila su postavljene na nivo od 42,2 i 57,5 hiljada američkih dolara, redom, ali u te cifre nije uključen iznos naknade za korišćenje trakcionih baterija, a koji je postavljen na mesečnim osnovama.

Sa isporukama bi se trebalo započeti tek sledeće godine, a to iz razloga što je lansiranje modela VF8 u Vijetnamu krenulo tek u septembru. Perjanica s nalepnicom VF9 još uvek nije ni stavljena na proizvodne trake. Ali, kompanija je već zaprimila narudžbinu kontingenta od 2,5 hiljada vozila od strane entiteta po imenu Autonomy. Inače, to je najveći operater električnih vozila u Americi, gde korisnici kroz pretplatnički odnos dobijaju EV.

Sada je, kako rekosmo, Los Anđeles i tamošnja automobilska manifestacija iskorišćena za promociju dueta manjih SUV-ova, onih koji će nositi imena VF6 i VF7. Debitovali su u konceptnoj formi početkom godine. Ako znamo da su „osmicu“ i „devetku“ stilizovali dizajneri iz Pininfarine, onda su Vijetnamci ostali verni apeninskim stilistima, jer je za ovaj dvojac bio zadužen studio Torino Design.

To očigledno nije uticalo na propoznatljiv korporativni imidž azijskog brenda.

Model VinFast VF7 je po gabaritima uporediv s nama mnogo poznatijim Volkswagenovim Tiguanom. Novajlija je dugačak 4.545 milimetara, širok je 1.890 mm, dok je visina na nivou od 1.636 mm. Zato je međuosovinski razmak upečatljivo veći od Tiguanovog i iznosi 2.840 mm spram nemačkih 2.678 mm.

Uvodni varijatet modela VF7 Eco nudi prednji pogon i jedan električni motor snage 204 „konjića“ uz 310 Nm obrtnog momenta, dok je verzija VF7 Plus opremljena duetom elektromotora uz integralni pogon. Ova verzija je moćnija (354 ks i 500 Nm).

Vinfast VF7

Manji model, VinFast VF6 je ispisnik Kije Soul ili Minija Countrymana, barem što se spoljašnih mera tiče. Dug je 4.238 milimetara, širok je 1.820 mm, a visina je 1.594 mm. Između osovina se nalazi impresivnih 2.730 mm. Naravno, impresivan razmak za segment kom vozilo pripada.

Pogonski točkovi mogu biti samo oni napred, ali su dve modifikacije opremljene električnim motorom sa 177 konjskih snaga i 250 Nm obrtnog momenta (VF6 Eco), kao i agregatom od 204 ks i 310 Nm, u verziji zvanoj VF6 Plus.

Enterijer je na oba modela izveden na isti način. Umesto uobičajenih instrumenata je dat projekcioni ekran, dok je veliki multimedijalni displej postavljen u centru. „Ručica“ menjača, doneta u vidu tastera, nalazi se ispod monitora informativno-zabavnog sistema.

Uz doplatu je moguće dobiti i stakleni panoramski krovni otvor. Zanimljivo, bazični VF7 nudi presvlake sedišta od tkanine, dok je kompaktnija „šestica“ donela kombinovane presvlake. Ko želi da doplati, u oba slučaja može dobiti presvlake sedišta od antilopa.

Krosoveri VF6 i VF7 će se popeti na proizvodne trake sredinom 2023. godine, neposredno nakon što ista sudbina zadesi najveći SUV ovog proizvođača. Podsetićemo, to je VF9.

VinFast nije obelodanio cenovnu politiku, čak ni na domaćem tržištu.

AutoRepublika

(251)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Na prvi pogled pomislio sam „ovo je Reno!“ OK, nije. Na drugi pogled prebrojao sam horizontalne „falte“ na straznjici modela VF6 – ima ih tacno 5, one manje upadljive ne brojim. Dizajneri su se namucili sa previsokim zadnjim krajem pa su pokusali da ga sakriju ispod horizontalnih falti. To je isti slucaj kao kada debela zena pokusava da sakrije svoje telo sa vise komada odece na sebi nego sto joj stvarno treba plus gomila djindjuva i drugih ukrasa. Rezultat: izgleda jos sira nego sto jeste. 🙂 Proporcije – sta je to? Prozori su premali za ovu visinu vozila, sto cini… Pročitaj više »

YugoFlorida

Još jedan od niza potrošnih elektroniskih proizvoda koje proizvođač deklariše kao automobil, koje će nakon potencijalnog većeg kvara biti odbačen i uništen.