1. Home
  2. Vesti
  3. Citroen nije uspeo, ali Kinezi će da srozaju tržišnu poziciju Dacije, možda i preko Kragujevca
Citroen nije uspeo, ali Kinezi će da srozaju tržišnu poziciju Dacije, možda i preko Kragujevca
23

Citroen nije uspeo, ali Kinezi će da srozaju tržišnu poziciju Dacije, možda i preko Kragujevca

25.15K
23
Podelite sa prijateljima:

Kao rezultat neuspeha Citroena da se s ultimativnim uspehom takmiči u oblasti razvoja i plasmana pristupačnih automobila u Evropi, kao i posle poteškoća da obezbedi konkurentne modele marke Fiat u istom segmentu, Stellantis koji inače upravlja ovim markama, u letu je promenio strategiju, tražeći partnera koji bi bio zadužen za proizvodnju vozila, ali uz minimalne troškove.

Tako je prošle jeseni velika grupacija u kojoj se nalaze brendovi poput Alfa Romea, Chryslera, Citroena, Dodgea, DS-a, Fiata, Jeepa, Lancije, Maseratija, Opela, Peugeota ili Vaukxalla najavila kupovinu 20% udela u kineskoj kompaniji Leapmotor. Ulaganje Stellantisa u visini od 1,5 milijardi evra, koje je izvršeno u kinesku kompaniju Leapmotor uskoro bi trebalo da počne da se vraća. Dva modela bi mogla da stignu u Evropu u drugoj polovini 2024. godine.

Kao rezultat uspostavljenog ortakluka između dve kompanije, formiran je zajednički poduhvat pod nazivom Leapmotor International. Zajedničko preduzeće koje ima ekskluzivna prava na izvoz, prodaju i proizvodnju Leapmotorovih proizvoda na teritoriji van Kine.

Nova kompanija je na Salonu automobila u Pekingu (25. april do 4. maja) otkrila neke od planova, s prilično jasnim ciljem i očekivanjima od potpisanog ugovora o partnerstvu. Zvaničnici Stellantinsa su, tokom sastanka sa analitičarima, spomenuli da očekuju da će preko Leapmotora moći će lakše da ostvare svoje ciljeve postavljene za kinesko tržište i, da će dodatno, imati povoljan položaj u oblasti jeftinih automobila na evropskom tržištu.

Prema razumevanju analitičara koji su učestvovali u raspravama u vezi sajma koji je održan u Pekingu, novo zajedničko preduzeće planira da proizvodi i prodaje automobile u Evropi, očigledno počevši od potpuno električnog mini automobila s indeksom T03, koji će se proizvoditi u Poljskoj već ove godine, a prema protokolu CKD (Complete Knocked Down), odnosno biće organizovana montaža vozila koja će u delovima stizati iz Kine. Ostala tržišta na koja Leapmotor International cilja su bliskoistočno, a onda i tržišta jugoistočne Azije i Južne Amerike.

„Ofanziva Kineza je posvuda vidljiva. Sa ovim aranžmanom možemo imati koristi od nje, i to na korektan način, umesto da budemo žrtve kineskog prosperiteta“, izjavio je Karlos Tavares u oktobru 2023. godine, s mesta generalnog direktora Stellantisa, otkrivajući tako zašto je on pretpostavljeni protivnik pokušaja evropskih vlasti da zaustave ekspanziju konstruktora iz Kine na Starom kontinentu.

Istovremeno, finansijska direktorka Stellantisa Natali Najt je pre neki dan nazvala Leapmotor kao „petnaestu marku“ grupe, napominjući da će se prva prodaja i prihodi novog zajedničkog preduzeća pojaviti u drugoj polovini 2024. godine, ali da će logično i biti „bez ogromnog uticaja“ na Stelantisove finansijske izveštaje, barem u početku poslovanja.

Na kraju konferencije koja je upriličena na Salonu automobila u Pekingu, a u kojoj su aktivnu ulogu uzeli i analitičari, kupcima su poslate beleške, otkrivajući neke pojedinosti o planovima Leapmotor Internationala. Prema njihovim rečima, u početku će glavni proizvodi Leapmotora za Evropu biti modeli T03 – mali električni model, veoma sličan Daciji Springu, a koji nudi autonomiju od 280 kilometara, a onda i C10.

U pitanju je SUV dužine 4.739 milimetara, što će reći da je za 30 centimetara duži automobil od Dacije Duster, a koji može biti opremljen i hibridnim i 100% električnim pogonskim sklopom. Leapmotor T03 na kineskom tržištu ima osnovnu cenu od oko 12 hiljada evra, dok se kompaktni SUV C10 može naručiti s cenom koja kreće od 19,6 hiljada evra.

Prema napomeni analitičara iz konsultantske kuće po imenu Jefferies, glavne prekretnice u planu Leapmotor Internationala da osvoji Evropu, uključuju dobijanje sertifikata EU, najdalje do ovog leta, za modele T03 i C10, a onda i razvoj dva nova mala automobila u bliskoj budućnosti, kao i pokrivanje drugih segmenata tržišta u srednjoročnoj viziji. Svi novi modeli će takođe biti dostupni u verzijama s volanom montiranom na desnoj strani.

Analitičari smatraju da će Leapmotor International početi da prodaje automobile pod sopstvenim brendom u drugoj polovini ove godine kroz postojeće Stellantisove kanale prodaje, ali će se za te svrhe koristiti namenski prostori. Modeli se neće takmičiti sa postojećim Stellantisovim proizvodima, već sa svetskim brendovima sa sličnim pozicioniranjem. Kako je Leapmotorov slogan zapanjujuće sličan Daciinoj „vrednosti za novac“, prilično je jasno ko je meta.

Pošto za sada zajedničko preduzeće Leapmotor International ima samo dvadesetak zaposlenih, početni uvozni kontingent dolazi iz Kine i koristiće se resursima Stellantisove grupe u Evropi. Plan nakon toga uključuje prodaju do pola miliona jedinica do 2030. godine. Analitičari Jefferiesa kažu da glasine o sklapanju modela Leapmotora u fabrici Stellantisa u Poljskoj nisu razjašnjene, ali je to moguće, pogotovo jer su zvaničnici kompanije spomenuli prednosti izgradnje automobila u fabrikama u Evropi.

AutoRepublika

(25150)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

23 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Mi se nekako radujemo konkurenciji sa istoka, kao, dobicemo dobar proizvod po bitno nizim cenama. Ali, nekako me ne greje since po tom pitanju.
Nekako, put novca uvek nadje nacin, a da to bude preko ledja kupca. Pasce neki dogovori, porezi, akcize, carine, lokalne nove fabrike. Da, kineski automobili ce biti nesto povoljniji, ali…

Kod nas u srbiji, sve se nagovestavaju novi trgovacki lanci, ali obrni okreni, oni dolaze zbog masne zarade, dobre marze. I samo se utope u trzite sa valjanom zaradom. Tek ponekom akcijom se istaknu. Ukratko sisaju kupce.

Tako je u svemu

Hristos voskrese, srecan uskrs

Zoca

100 %.saglasan,kako koji dodje Jos gori mobing,uslovi.Bio sa istoka ,zapada ,Marsa.Kolega mota kablove u Simanovcima(da ne spominjem firmu),za manje pare nego isti radnik ,na istoj pozicij u Litvaniji ,a uradi vise.. A profesor istorije.

Milojko

Trazili ste(mozda ne svi mi) gledaj i motaj.

Jasam taj

Nadam se da nije u Boshu.

Matija

Ako sam dobro razumeo gornji tekst, Stelantis u sadasnjoj kostelaciji svojih marki nije u stanju da proizvede jeftina vozila pa zato trazi pomoc iz Kine – Leapmotor. E, sada dolazi konfuzija! Ono sto Stelantisu nedostaje jesu mala i jeftina vozila a u tekstu se navodi „mali“ auto od 4,7 m duzine?! Takodje se spominje Dacia – da li je ova akcija Stelantisa organizovana samo zato da Daciji smrsi konce i to samo zato sto Tavares i dalje zeli da se osveti Renaultu zato sto nije postao njegov sef? Ovo su tipicne karakteristike diktatora – odjednom dizu sebe iznad realnosti i… Pročitaj više »

BB

Pa šta fali i velikim a jeftinim automobilima? 😉

Matija

Pa, fali im to sto nisu mali! Mi govorimo ovde o ekologiji, tj. potrosnji energije, o racionalnom koriscenju gradskih ulica, itd.

BB

Kad smo pričali o ekologiji inpotrošnji? I jedini Kinezi i Stelantis izmislili jednostavan a veći auto, i to troši 0.2 litra više i odmah je neekološki? A ovamo BMW redovno pakuje 3.0 ili motorebod 500 konja i to je ekološki samo za to što je skup?

Matija

Diskusija sa tobom nema smisla. Potrosnja u gradu veoma zavisi od mase vozila, zbog stalnih ubrzanja. Potrebna sila za ubrzanje je: masa x ubrzanje, F = m x a. Ucestalo kocenje unistava kineticku energiju. Ravnomerna voznja po putu malo zavisi od mase, tek nekoliko procenata, sto je izazvano otporom kotrljanja. O potrebi da se prostor u gradu stedi upotrebom malih vozila nema potrebe da se govori, to treba da bude jasno samo po sebi. Osim tebi. U svakom slucaju nemam nista protiv velikih i jeftinih automobila, oni su potrebni mnogim porodicama ili transporterima. Stelantisu nedostaju vozila sasvim na dnu skale… Pročitaj više »

BB

Pa o dvije priče i pričamo, jedno je gradski električar a druzo je neki hibrid ili šta već od 4.7 m. Noje gradski sigurno, ali mogao bi biti idealan Lubeničar, jeftiniji a ceći auto, ne treba svima luksuz, nekima treba i prostor. A ako troši 0.2 litra, to će se vrlo lako oprostiti ako može ući unutra nekinteret ili 6 glava putnika…

Evo, upravo dovezoh prase za slavu, prevalio 110 km sa prosjekom 4.2 litra i prosječno 70 km/h i to sve u „kutiji za cipele“. Puno? Strašno puno, planeta će plakati…

Matija

„Pa o dvije priče i pričamo…“ – to je tipicno „BB“: u izvestaju se govori jedno, on okrece na nesto drugo ili vadi neke prastare video-scene koje sa temom nemaju veze, itd., itd. AR nije mesto za viceve vec za razmenu strucnih informacija i misljenja.

BB

„Prema njihovim rečima, u početku će glavni proizvodi Leapmotora za Evropu biti modeli T03 – mali električni model, veoma sličan Daciji Springu, a koji nudi autonomiju od 280 kilometara, a onda i C10.

U pitanju je SUV dužine 4.739 milimetara, što će reći da je za 30 centimetara duži automobil od Dacije Duster, a koji može biti opremljen i hibridnim i 100% električnim pogonskim sklopom.“

Ja ovdje vidim dva automobila, jedan se kodno ime T03 a drugi C10…

Tipično za mene, čitam što je napisano 😜

Matija

E, ovaj komentar ti je na mestu! Umes ti to, samo neces! 🙂

Milojko

Sve je to izmisljotina velikih razmera i sasvim drugih namera.

Xenon

Ceo njihov plan ,potpuno je nerazumljiv.Kako Stelantis nema jeftino vozilo,kada će novi C3 i Panda u ICE verzijama biti bas pristupačni,kao i u električnim.U Nemačkoj je cena za EC3 23.300 evra,a onda volšebno za Hrvatsku taj isti EC3 košta 26.000 evra.Oni izgleda sami sebi zidaju cene vozila,pa se onda obraćaju kinezima za jeftinija vozila,zaista neverovatno.
Pre će biti,da su već dogovorene dodatne carine na uvoz iz Kine,pa Stelantis tu opet vidi lov u mutnom,da te cene dodatno obogati.

Matija

Cilj je sici ispod 20.000.

BB

Izgleda da je vrijeme za uspostavljanje nove marke… Zastava 😀

Izgleda da će oni koncepti Panda (u suštini to je nova marka) što su skoro objavljivali, skoro spremni, to jest te kineze će prepubući u novo odijelo. A i jeste pošteno, panda i jeste kineska 😀

Trt

Samo jedna trecina cene auta je cena proizvodnje, dve trecine je zarada. Zinulo…… za pare. Sa svim cudima, robotima, kompjuterima, vestackom inteligencijom, kola skuplja, delovi i sklopovi iz Kine, Bangladesa, i ko zna iz kakvih zabiti, poskupeli proizvodnju? Ekrani-tableti Hi-Tech, pre 10 godina delili dzabe, ako kupis bolji telefon, danas kostaju 2-3-5 hiljada€. Prave „skupa“ kola i teraju te da posle 5 god teras na otpad, jer zagadjuje i skupo odrzavanje,i zmotas iz banke sledecih 30-40 hiljada za nov. Nece to jos dugo, jer se i zapadna raja prebrojava do prvog. Neki se cude kako u Nemackoj najprodavaniji auto Dacija?… Pročitaj više »

Matija

Cena proizvodnje je 15-20% od neto prodajne cene. Cista zarada, tj. profit, krece se u rasponu od 0-10%, redje vise. Ostatak novca ide na velike rezijske troskove i na razvoj novih generacija.

M M

Kad sam sebe pisao da će Citroen biti na nivou Dajčole, i da će mu to biti uloga…..
Mnogima je to bilo smešno.
Došlo je vreme daa na tržištu ima i gorih vozila od Dajčole.
Suzuki je na prvom mestu. Krš naj naj na tržištu. Pa onda iima kineza MG i slično. Paa odma za njima prosti maloi modeli HJU koreja korporacije. I Citro naravno je tu negde, kao i pojedini modeli Fiata (kao Tipo-sav)
Pri tome ne mislim na MORON filozofiju, nema vozi, pazi sam, nego realno krš auto. Limarija, plastika, enterijer mehanika…..

MRN

Suzuki ispod Dačije ?
To neka tvoja pošalica ?
😊

M M

Suzuki je odavno poznat kao dno dna. Nije njima mesto u Evropi. Prodrlo je to na kvarno iz Azije. Onako nespremno za Evropu. Kvalitet, materijali – ravno nuli

MRN

Kad Dačija makar u najvišem paketu opreme ( ili bar kao opciju ) bude nudila svoju onu aktivnu bezbednosnu opremu koju u osnovnom paketu nudi svaki Suzuki, tada ćemo moći da polemišemo oko dezena materijala za presvlake sedišta za Suzuki i Dačiju. Pre toga – nikako !
😊