1. Home
  2. Prezentacije
  3. Tata predstavila tri krosovera i hot heč
Tata predstavila tri krosovera i hot heč

Tata predstavila tri krosovera i hot heč

743
16
Podelite sa prijateljima:

Indijska kompanija Tata Motors se baš istakla nastupom u Nju Delhiju na sajmu automobila nazvanom Auto Expo 2023. Ovde sada pišemo o specijalnim verzijama postojećih modela, proširenim konfiguracijama i novim opcijama pogonskih jedinica. Na primer, za modele zvane Tata Altroz i Tata Punch, ponuđene su verzije pogonjene priordnim komprimovanim gasom (iCNG), pri čemu su rezervoari za gas (par njih) smešteni ispod prtljažnika. Trebalo bi da zamene dizel.

Tako dođosmo i do toga da Tata više ne razvije nove dizel motore, a čak će i montaža kompaktnih automobila s tim motorima biti obustavljena tokom ove godine. Istina, dizel opstaje u krosoverima za sada.

Dakle jasno je, Tata se na dugi rok kladi na električna vozila. Stoga su na ovoj izložbi prikazana odjednom čak tri električna krosovera, koji su u različitim fazama spremnosti za masovnu proizvodnju. Najbliži momentu stavljanja na proizvodne trake je svakako model Tata Harrier EV, a koji je baterijska verzija modela Harrier, lansiranog 2018. godine. Proizvodnja bi trebalo da zaživi već naredne godine.

Tata Harrier EV

Originalni krosover Tata Harrier je utemeljen na pojednostavljenoj platformi koja je osnov i za model Land Rover Freelander, a sada je dodatno rekonstruisana kako bi poslužila i za električnu modifikaciju. Podni panel je izmenjen da bi pod njim bila smeštena trakciona baterija.

Tata je rezultirajuću arhitekturu nazvala drugom generacijom električne platforme. Još uvek nisu objavljene pojedinosti u vezi tehnoloških rešenja, jedino što se zna je da je ugrađeno dva motora i da je pogon na sve točkove, uz autonomiju između 400 i 500 kilometara.

Knceptni Tata Harrier EV takođe umogućava uvid u to kako će izgledati restilizovani bazični model. Tako slutimo da će krosover dobiti nove LED farove, kao i zadnje signalne grupe, a očekujemo i nove odbojnike, moderniji multimedijalni sistem i poveći ekran.

Umesto Fiatovog dvolitarskog turbodizela, novajlija bi trebalo da dobije turbobenzinski motor novije generacije. Očekuje se jednoipolitarski četvorocilindraš sa 160 do 180 konjskih snaga.

Takođe, u 2024. godini valja očekivati kupeoliki krosover Tata Curvv. Doduše, tada bi trebalo da počne proces montaže istog. Prvi koncept je debitovao prošlog proleća, a sada je spremna druga generacija istog, s temeljnije razrađenim pojedinostima, blago modifikovanim stilom i radnom tehnikom.

Platforma i pogonski sklopovi će ostati isti kao na krosoveru Harrier. Serijski Tata Curvv će pred kupce s benzinskim i električnim srcime, ali pored maločas pominjanog turbo motora zapremine 1,5 litara, u ponudi će se naći i trocilindraš od 1,2 litra sa 130 konjskih snaga.

Tata Sierra EV

Treći električni koncept dolazi u vidu krosovera Tata Sierra EV, a i on je u drugoj iteraciji. U poređenju s prvencem od pre tri godine, nova Sierra poseduje dizajn koji je skoro spreman za fazu masovne proizvodnje. Tu je karoserija s petoro vrada koja su tradicionalne koncepcije. Pride je i enterijer učinjen više funkcionalnim. Po veličini, ovaj krosover porede s, u Indiji popularnom, Kijom Seltos.

Tata Sierra je postavljena na izduženu i ojačanu arhitekturu ALFA. Ona za sada služi samo kod proizvodnje najkompaktnijih modela kompanije. Serijska paleta će uključivati obe verzije (električnu i benzinsku), i to on već pominjane oktanske varijante zapremine 1,2 i 1,5 litara. Tržišni debi je najavljen za neki trenutak u 2025. godini.

Plan uprave je da Tata proizvodi ova električna vozila u bivšoj fabrici Forda, onoj koja je obustavila proizvodnju u Indiji, nakon što su sva lokaln postrojenja prodata. Dogovor između američkog i indijskog koncerna je zaključen pre svega nekoliko dana, pa će u budućnosti u novom preduzeću, Indijci moći da proizvode do 420 hiljada četvorotočkaša.

Vreli heč Tata Altroz ​​Racer je imao debi na pomenutoj smotri Auto Expo 2023. Iako baš i nije toliko vreo, pre onako kao malo zagrejan, ipak je poželjan. U pitanju je vozilo dugo 3.990 milimetara s petoro vrata. Nosi nabrijan benzinski motor(čić) od 1,2 litra, i on nudi samo tri cilindra. Snaga je dignuta sa 110 na 120 „konja“, dok je kod najvišeg obrtnog momenta malo veći boljitak, pa je umesto ranijih 140, on ovde dignut na već pristojnijih 170 Nm. Umesto uobičajenog petobrzinskog ručnog menjača, ovde je implementiran šestostepeni. Isto ručni, šta ćete…

Nema informacija o tome da je bilo ikakvih izmena na šasiji, ali su nove stvari obezbeđene za kabinski prostor. Altroz ​​Racer se šepuri virtuelnom instrumentacijom i uvećanim ekranom informativno-zabavnog sistema. On sada ima 10,25 inča po dijagonali, dok je ranije merio 7 cola. Ova unapređenja će uskoro biti preneta i na serijska vozila, dok sama modifikacija Racer još uvek nije potvrđena u smislu ulaska u serijsku montažu.

AutoRepublika

(743)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Model Tata Sierra EV je veoma interesantan. Ako uspe da dodje do Evrope uzburkace ovdasnju javnost svojim veoma uspelim cistim dizajnom! Na njemu vidim vise novih dizajnerskih elemenata. Jedino tockovi iskacu iz ove supermoderne i elegantne definicije dizajna. Felgama bi vise odgovarala potpuno glatka povrsina u boji karoserije (ovde bela) sa diskretnim otvorima za ventilaciju.

BB

Svi napreduju sa dizajnom, jedino izgleda Evropa kao da ide nazad…

Matija

Dodatak mom komentaru – ovaj model me je bas zainteresovao pa sam malo pretrazio internet da pronadjem vise informacija, evo jos nekoliko slika:

comment image

comment image

Duzina je oko 4,2 metra.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
BB

Auuu, ovaj sistem je dušu dao za tijesne parkinge 👍 (provjereno na Berlingu, samo što ovaj indijac još bolji jer nema stuba)

TheStig

Krutost zagarantovana, ko harmonika 😂

Matija

Ti izlazis sa prednjeg sedista na tesnom parkingu – napravis na sedistu salto unazad da bi dosao do zadnjih vrata? 🙂 Ovaj mesani koncept vrata nema nikakvog smisla! Do serije bice korigovan.

BB

Prvo izlaziš sa povišene pozicije, noge su ispravljene, odškrineš prednja vrata, otvoriš zadnja, na mjestu gdje je B stub karoserija je uža cca 8 cm od ukupne širine automobila (kod kliznih umjesto krilnih vrata), tu uvučeš guzicu, malo uvučeš stomak i izlaziš napolje, kasnije zaključam auto da se skupe retrovizori da mogu izaći iz tog prostora između auta. To je kod Berlinga a kod ovog Tate stvar je još lakša jer imaš više mjesta za guzicu 😜 je B stuba nema nikalo. E sad kaiva je čvrstoća karoserije, ne znam, ali i novi teretni Kangoo nema B stuba sa desne… Pročitaj više »

moron

Imao je Ford B-max ovo rešenje sa zadnjim vratima ( i bez B stuba ) i nije se proslavio na tržištu.
Imao je klizna vrata i Grand C-max.
Ali, ako su ona tako dobra ( i superiorna ) zadnja klizna vrata, zašto ih kod Forda nije imao S-max ili Galaxy ili običan C-max.

Zadnja klizna vrata imaju i vrline i mane. Nisu idealna.

Matori

„zašto ih kod Forda nije imao S-max ili Galaxy“. E baš to se i ja pitam.

moron

Ti imaš druge pobude za ta pitanja 😊

BB

Pa ja sam naveo koje su prednosti (neke od njih), a sad ti navedi mane 😜. Ako model nije uspio na tržištu to može biti iz različitih razloga: ružan, skup, nije u trendu… Ne mora biti da je zbog vrata ili bilo čega drugog, eto drug Iznogud (da mu ne pišem zadnji nick) je svjestan kvaliteta Alfe Giulije, još nije napravljen auto koji nosi žensko ime a da posjeduje takvu krutost a koja vodi ka dobrom ležanju 😂, ni estetici se ne me zamjeriti, pa je opet niko neće novu a dotični gospodin ni polovnu 😉. Tata bi rado kupio… Pročitaj više »

s mile

Dužina odlična, a ovaj kockasti dizajn, tj maksimalno iskorišćenje gepeka, mi se baš sviđa. Ovi trebutno aktuelni kupeovski modeli, mi jednostavno ne idu u glavu. Lepi jesu, ali uvek na zadnjoj klupi neko pati zbog spuštanja krova, a gepek pati zbog krive linije gepeka.

Škoda Yeti, npr mi je prava mala kockica, sa po meni dizajnom / formom koja treba da bude zastupljena. Naravno sa strane iskorišćenja.

Mada, sad niko ne gleda ono što treba, već dizajn.

BB

Sve se slažem osim da su lijepi ovi kupeoliki kurvinski (tako se zove ovaj) 😉.
Nekako imam osjećaj da se taj auto i ne prodaje ako se u njemu neće prevoziti silikoni 😜, a ja sam više za prirodne ljepote 😉

s mile

saglasan

Matija

Slazemo se 100%! SUV sa „fastback“-om je karikatura: masivno telo a mala „glava“.

Matija

Cvrstoca karoserije kod koncepta bez B-nosaca: ulogu B-nosaca preuzimaju vrata, prednja strana zadnjih vrata je ocigledno ojacana, nije onaj stub gore tek tako napravljen zbog lepote! Pogledajte one dve rupe ispod prednjeg sedista – tu se prednja i zadnja vrata cvrsto ankerisu, to nije obicna brava. Predpostavljam da zadnja vrata imaju nesto slicno i sa gornje strane ali ne vidi se na slikama. Inace, crash testovi se vrse pri zatvorenim vratima. Godine 2014-15 u okviru jednog projekta analizirao sam vrata Forda B-Max. Na slici se vide otvori za ankerisanje vrata na ramu krova. Moje misljenje o kliznim vratima: teska su… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija