1. Home
  2. Vesti
  3. Nio koji još uvek grca u gubicima lansira novu marku kojoj dade ime Onvo
Nio koji još uvek grca u gubicima lansira novu marku kojoj dade ime Onvo
1

Nio koji još uvek grca u gubicima lansira novu marku kojoj dade ime Onvo

139
1
Podelite sa prijateljima:

Dok neke kineske kompanije likvidiraju zavisna preduzeća i ranije uspostavljene marke električnih vozila, druge ih otvaraju. Sve ovo se dešava u pozadini generalno nepovoljnog okruženja za električna vozila. Nio će, ako se stvari budu odvijale po planu, u maju zvanično predstaviti novu ćerka firmu koja će kontrolisati taze brend Onvo. Uprava kineske grupe želi da pod logotipom nove firme prodaje porodične električne automobile.

Inače, sam Nio je 2014. godine osnovao preduzetnik Vilijam Li i bio je jedan od prvih kineskih pokretača razvoja baterijskih vozila koji je izazvao američku kompaniju Tesla. Nio se približio desetom rođendanu, što je učinio s širokom linijom vrhunskih električnih vozila, ali i s ogromnim gubicima.

Rukovodstvo Nija je 5. marta objavilo finansijski izveštaj koji pokazuje rezultate poslovanja tokom 2023. godine. Uočava se neto gubitak koji je u poređenju sa 2022. porastao je za 43,5% na 2,9 milijardi američkih dolara, dok je ukupan prihod narastao za 12,9% na 7,8 milijardi dolara. Kompanija objašnjava ogroman gubitak intenzivnim ažuriranjem asortimana i ulaganjem u nove proizvode.

Onvo L60, prikazan i na naslovnoj fotografiji

Nijova prodaja u 2023. godini je po obimu porasla za 30,7% na 160.038 automobila, što se može tumačiti kao dobar rezultat, naročito uzimajući u obzir činjenicu da se trend usporavanja potražnje za električnim automobilima u svetu pojavio početkom prošle godine, a istovremeno, na podsticaj Tesle je otpočeo i cenovni rat između proizvođača električnih četvorotočkaša. U međuvremenu, u prva dva meseca ove godine, prodaja Nija na domaćem tržištu je značajno izgubila na tempu. Prema kineske asocijacije proizvođača automobila (ili skraćeno CAAM), prodato je 18.187 automobila, što je 12 % manje nego u uvodnom dvomesečnom periodu 2023. godine.

Lijeva kompanija aktivno učestvuje u ratu niskih cena, ali i u takvim okolnostima, svaki damping-majstor ima svoje granice. Tako, Nio ne želi da mnogo devalvira ime koje predstavlja, već se sprema da ponudi pristupačnije električne automobile pod novim bedževima. Jedan od novih brendova će biti i Onvo, poznat i kao Ledao na romanizovanom kineskom, što na srpskom znači „srećno putovanje“.

Ranije je novi brend bio poznat pod kodnim imenom Alps, ali nakon što je njegov debitantski model sa natpisima Onvoa nedavno primećen na putevima, Vilijam Li je potvrdio da će komercijalno ime biti Onvo.

Nio EC6 u drugoj generaciji (na ovoj i donjoj slici)

Debitantski Onvoov model s indeksom L60 nije ništa drugo do blago redizajnirani krosover srednje veličine nazvan Nio EC6, to u drugom naraštaju. Taj je premijerno predstavljen prošlog septembra. Poenta ovakve strategije s mnoštvom brendova jeste ta da će klonovi modela Nija, oni koji nastupaju pod indeksom Onvoa biti znatno jeftiniji od originala, i formalno su fokusirani na segment porodičnih automobila, dok je Nio fokusiran na stil i status vlasnika vozila.

Evo odmah i poređenja: Nio EC6 sada u Kini košta od 358 hiljada juana (45,650 evra), dok će Onvo L60 koštati u rasponu od 200 do 300 hiljada juana. Oprema će, naravno, biti jednostavnija i siromašnija od one kod Nija, ali uopšteno govoreći Onvo L60 je „pljunuti“ Nio EC6, samo što je u drugoj ambalaži. U budućnosti se, međutim, mogu pojaviti originalni modeli pod brendom Onvo. Tako na primer, Nio još uvek nema u ponudi modele iz segmenta kombija.

Nio će tokom 2025. godine lansirati još jednu svežu marku. Ona se za sada pominje samo pod kodnim imenom Firefly, pošto komercijalni naziv još uvek nije opredeljen. Novi brend će u hijararhiji azijske (sada već povelike grupacije) zauzeti mesto ispod Onvoa, i prevashodno je namenjen evropskom kupcu kod kog se dobro kotiraju kompaktni i još manji elektromobili. Naravno, bitno je da budu i po pristupačnim cenama.

Nema nikakvih dilema u pogledu toga da li će lansiranje dueta brendova doneti nužnost ogromnih ulaganja, što možda i ne bude isplativo, posebno u kontekstu aktuelnih dešavanja na tržištu elektromobila. Nije ni čudo što u takvim okolnostima beležimo pad vrednosti akcija emitenta po imenu Nio.

AutoRepublika

(139)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Osnivac i vlasnik Nia, Vilijam Li, toliko je zaslepljen svojim snovima o gradnji automobila da posle deset godina traljavog poslovanja ne primecuje da sa njegovim autom nesto nije u redu?! Samokriticnost!!! To je neophodna osobina da covek uspesno da shvati svoju poziciju. Za tvoju „zlu sudbinu“ nisu krivi drugi vec u najvecoj meri ti sam!