1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Bezbednosna oprema nove Dacije Spring Electric
Bezbednosna oprema nove Dacije Spring Electric
14

Bezbednosna oprema nove Dacije Spring Electric

523
14
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je nedavno rumunska marka predstavila svoj električni prvenac, na našem portalu komentatori su postavili jedno sasvim legitimno pitanje – da li Sping Electric zadovoljava evropske bezbednosne propise u vezi sa aktivnim i pasivnom zaštitom putnika u vozilu i drugih učesnika u saobraćaju? 

Odgovor je kratak i jasan – da! Iako je rumunski model zapravo prepakovani Renault namenjen inicijalno kineskom tržištu, Dacia Spring Electric u bazičnom izdanju nudi ABS i ESP, potom vazdušne jastuke, prednje i bočne te i tzv. vazdušne „zavese“. Dakle, pasivna zaštita je na zadovoljavajućem nivou.

No, Dacia, mada je bolje reći Renault, zna da se približavaju nova pravila na Starom kontinentu koja će zahtevati da svi novi automobili poseduju AEB, odnosno sistem za automatsko kočenje. Navedeni sistem deluje tako što detektuje prepreke na putu, odnosno druga vozila, pešake, bicikliste i ukoliko vozač ne reaguje na vreme, nakon niza upozorenja koje sistem šalje, što vizuelnih što zvučnih,  samostalno preuzima kočenje i zaustavlja vozilo. Jasno je da se radi o sistemu koji će spasiti brojne živote. Tako i Spring Electric na spisku standardne opreme ima upravo i AEB.

Kod Dacie Spring Electric, AEB je aktivan već od 7 km/h, pa sve do 170 km/h, mada je teško da će rumunski EV dostizati ovu brzinu, jer mu je maksimalna ograničena na 125 km/h. Pored njega, tu je i limiter brzine, kao i sistem eCall koji se aktivira pritiskom na dugme „SOS“. Aktiviranjem ovog sistema šalje se signal za pomoć hitnim službama.

Može se zaključiti da je Spring Electric potpuno prilagođen evropskim zahtevima kada je reč o pasivnoj i aktivnoj bezbednosti vozila. Ostaje da se vidi kako će se rumunski model pokazati na EuroNCAP testu, koji će dati krajnji sud o tome koliko je ovaj automobil zaista bezbedan.

AutoRepublika 

(523)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„AEB je aktivan već od 7 km/h, pa sve do 170 km/h“

Naprednija varijanta tog sistema, ako je tako.

„Limiter brzine“? To se misli na onaj veoma kratki zvučni znak kada vozilo dosegne odredjenu brzinu koju mu „zadaš“ kao granicu? Pa, onda je čak i „moja“ poslovna fobija veoma aktivno-bezbedno vozilo …

D_C

Kod Dacie odn Renaulta, ako se limiter brzine postavi na primera radi 80km/h, on ti ne dozvoljava da predjes preko 80. Moras nabiti pedalu gasa do poda da bi ti na neko vreme dozvolio da predjes zadatu granicu ali cim se vratis na 80 ili ispod, limiter nastavlja da funkcionise. Koliko se secam, nema zvucnog znaka, mada sam tu funkciju probao samo na kratko. Ne vidim joj neku svrhu uz tempomat. Mozda u vecim gradovima ima vise logike…

moron

Znam ja šta je limiter kada ga u opisu opreme pomenu zajedno sa tempomatom.
Ali, kod škode ti možeš da pročitaš da vozilo ima limiter brzine (npr, nova škoda oktavia Ambition ga ima ( „Speedlimiter“ )), ali da ipak nema tempomat (onaj običan tempomat ima samo Style).

D_C

A-ha! Shvatam!
Sandero Stepway je u Lauret paketu u vreme kada smo ga uzeli bio prilicno dobro opremljen auto, bez obzira sta drugi mislili i pricali o Dacii, daleko bolje nego neka zvucnija i skuplja imena u segmentu.

moron

Ko zna, možda kada bi „Renault Nissan“ grupacija prepustila „Auto Čačku“ poslove uvoza Dačija za Srbiju, možda bismo na putevima Srbije gledali i neke „posebne dačije“, bitno drugačije po pitanju opreme od onih u HR ili SLO (kao što je to slučaj sa onim brendom sa kojim se „Auto Čačak“ trenutno „zabavlja“ ).

D_C

Da, verovatno bi smo dobijali verzije pripremljene za Indiju 🙂

xtrimi

Jedno vreme limiter brzine je spadao u bezbedonosnu opremu po ENCAP a tempomat ne, pa otuda da ima limitera a ne tempomata.

moron

Pa, ja rekoh, na fabiji imam to zvučno upozorenje, kada dostignem odredjenu brzinu (koju sam ja setovao), ona „zapišti“. Ja to takodje smatram „limiterom“.
Dakako, znam i šta je „pravi limiter“ (ono, kada motor neće da prekorači tu brzinu kretanja, osim ako „potopim gas“)

Slavko

Khm, khm…jel bese Octavia nema AEB? Ako se dobro secam, niti eCall im ne radi (radi li to uopste u Srbiji?).
A za ove Dacie, sve je ovo pohvalno, ali Euro NCAP da se izjasni.

moron

Ko može znati šta srpska oktavija ima, a šte nama od opreme … Jer, čim nešto ne piše na spisku opreme (kao što kod srpske oktavije to (AEB) ne piše na spisku ni za top verziju), „branitelji brenda“ će ti reći da to zapravo „ima, ali, samo to nije napisano“ (a baš bih voleo da vidim kako bi „sutra“ neko na sudu „dobio prodavca“ zbog toga što se naknadno ispostavilo da mu kola nisu isporučena sa nekom opremom za koju je kupac „pretpostavljao da se ona podrazumeva“, ali, samo nigde nije bila napisana kao oprema vozila i obaveza prodavca). Baš… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
D_C

Hrvatska Skoda mora da zadovolji EU propise po kojim ce vrlo brzo AEB biti obavezan. Srpskoj Skodi to nije moranje. Hvala nasim politicarima i svima onima koji misle da nam EU nije neophodna.

moron

Pokušavao sam za srpski novi Leon da utvrdim da li ima ili nema zAjEB, odnosno, da li se on „podrazumeva“, pa da zato nije napisan ni u cenovniku, ni na spisku opreme, pa ni na spisku opcionala (za koji spisak opcionala sam shvatio da nije kompletan u odnosu na neka druga, nama susedna tržšta). Gledao sam srpski sajt i baš nisam pametan. Katalog nije na srpskom, ni za srpsko tržište. Klasika: „.ebe lud zbunjenoga“ (za Srbiju i njeno tržište).

D_C

‘Katalog nije na srpskom, ni za srpsko tržište.’ – Koji vic! Mogli su da stave na kineskom. OK da kazu ‘novo vozilo, tek se oformljava katalog, bice’, ali ovo je bezobrazluk. Ali vec sam komentarisao o tome, kod nas je kod mnogih dilera odnos kao da ti cine uslugu sto ti prodaju auto i da treba da budes zahvalan sto su se eto oni odlucili da ti prodaju. Ne znam da li ce se i kada taj stav promeniti…

Slavko

Setim se dogadjaja pre neku godinu, misim da bese u Kini. Uglavnom, neko od vinovnika desavanja je pazario Volvo S60. I tako, doticni I jos nekolicina resena je bila da testira aktivni radar (rekao bih da je analogija onome sto se danas zove AEB) I to na zivom coveku koji je glumio prepreku. Auto nije zakocio ali je srecom covek ostao nepovredjen. I kad je dospelo u medije, oglasio se I Volvo koji je sproveo istragu, a zakljucak je bio da auto nije bio opremljen sistemom koji su ucesnici dogadjaja testrirali (doplacivalo se). Tako da, ne valja slepo podrazumevati da… Pročitaj više »