1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW se sprema za život „posle smrti“, onaj bez ruskog gasa
BMW se sprema za život „posle smrti“, onaj bez ruskog gasa

BMW se sprema za život „posle smrti“, onaj bez ruskog gasa

1.52K
0
Podelite sa prijateljima:

BMW razmatra da aktivira nove investicije u oblasti solarne i geotermalne energije, kao i na polju razvoja upotrebe vodonika kao energenta. Sve ovo bi se preduzelo s ciljem ublažavanja zavisnosti od prirodnog gasa, kako je za Reuters izjavio naš čovek koji već neko vreme karijeru gradi u Nemačkoj, pritom upozoravajući da bi zabrana uvoza ruskog gasa dovela tamošnju industriju do kolapsa i potpunog zaustavljanja.

Proizvođač automobila koji je tokom 2021. godine, 54% sopstvene potrošnje energije opredelio, razmatra gde bi to sve3 mogao da ugradi solarne ploče u fabrikama i koji bi se planovi mogli osmisliti s lokalnim vlastima, a kako bi se transportovao vodonik u pogone izgrađene u nemačkom Lajpcigu.

„Vodonik je izvaredan u cilju smanjenja tražnje za gasom,“ reče pomenuti Milan Nedeljković s mesta direktora proizvodnje kompanije BMW AG. „Naša industrija čini 37% od ukupne potrošnje gasa u Nemačkoj,“ odgovarajući na pitanje šta će se desiti sa proizvodnim mogućnostima u fabrikama BMW-a, u slučaju obustave isporuka ovog energenta iz Rusije. „Ma ne samo BMW, ceo sektor bi se zaustavio.“

Planovi BMW-a otkrivaju da je pokrenut širok plan priprema nemačke privrede za otklon od ruskog gasa uz racionalizaciju dostupnih zaliha u slučaju nagle obustave isporuka.

Ne samo u Nemačkoj, na alternativne izvore energije će se oslanjati i nova fabrika BMW-a u mađarskom Debrecinu, i to će po rečima Nedeljkovića biti prva svetska fabrika automobila koja će funkcionisati u potpunosti lišena upotrebe fosilnih goriva. Naprotiv, glavnina će stizati od sunčeve energije, reče Nedeljković, dodajući da se analizira i mogućnost oslanjanja na geotermalnu energiju.

Geotermalna energija (kojoj smo posvetili naslovnu ilustraciju) je više stabilna od obnovljivih izvora koji su zavisni od vremenskih prilika, ali nije doživela širu primenu usled viših troškova implementacije i kompleksnog procesa pribavljanja dozvola za bušenje zemljine kore, što je nužnost u ovom slučaju.

Upitan o potencijalu za korišćenjem nuklearne energije, koja okupira oko polovine potrošnje i potreba susedne Mađarske, a koja se trenutno izopštava iz Nemačke, Nedeljković je kazao: „Nuklearna energija bi mogla biti stabilizirajući faktor, posebno u nemirno doba. Mi se u našem procesu proizvodnje oslanjamo na obnovljive izvore.“

AutoRepublika

(1522)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments