1. Home
  2. Vesti
  3. GM predstavio novu Ultium bateriju za duge domete
GM predstavio novu Ultium bateriju za duge domete
0

GM predstavio novu Ultium bateriju za duge domete

347
0
Podelite sa prijateljima:

Dotični paket takođe nudi mogućnost brzog punjenja.

General Motors punom parom stremi ka elektrifikaciji game. Pored čitavog niza najava novih modela i „osveženih lica“, američki proizvođač je izdao info o izvoru energije za buduća električna vozila. Reč je o novom paketu baterija, koji navodno nudi više energetskih opcija, mogućnost brzog punjenja, uz autonomiju do 645 kilometara. Baterije su čak dobile futuristički naziv – Ultium.

Kako se one razlikuju od drugih? GM ne pruža precizne detalje ali u pres materijalu navodi da su ćelije velikog formata u stilu „kesica“ smeštene u različitim konfiguracijama, bilo da je reč o horizontalnom ili vertikalnom aranžmanu. Ovo omogućava da paket bude prilagođen za različit dizajn vozila, što optimizuje samo skladištenje energije.

„Hiljade GM-ovih naučnika, inženjera i dizajnera radi na kompletiranju istorijiske reinvencije kompanije“, kaže predsednik kompanije, Mark Rojs. „Oni su od odlučujućeg značaja za isporučivanje profitabilnog poslovanja koje može da zadovolji milione klijenata.“

GM kaže da ovaj vlasnički dizajn koristi malu količinu kobalta, s dostupnim kapacitetom od 50 do 200 kWh. Ovaj sistem napajanja će imati nivo 2 i DC mogućnost brzog punjenja do 200 kW u većini aplikacija. GM EV platforma za kamionete, međutim, ponudiće pakete baterija od 800 V, koji će moći da se puni pri 350 kW. Što se tiče troškova, GM radi na baterijama zajedno s LG Chemom i kaže da „će tekući tehnološki i proizvodni proboji dodatno sniziti troškove“.

Najava novih baterija takođe dolazi s malim uvidom u buduće planove kompanije vezane za električne platforme. Modularna arhitektura će činiti osnovu za treću generaciju električnih vozila širom zemaljske kugle, što će takođe biti faktor u snižavanju proizvodnjih troškova. Ova platforma će uključiti sve od luksuznih do kompaktnih modela i kamioneta, a GM je odlučan dasve na tržište dovede čim pre.

„Naš tim je prihvatio izazov da transformiše razvoj proizvoda u GM-u i pozicionira našu kompaniju na putu ka električnoj budućnosti“, kaže Meri Bara, šefica GM-a. „Ono što smo uradili je izgradnja strategije koja uključuje više marki, više segmenata, s tim što ćemo segment kamioneta učiniti jednostavnijim i fleksibilnijim.“

AutoRepublika

(347)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments