1. Home
  2. Vesti
  3. Teška godina za Volkswagen grupaciju u Evropi
Teška godina za Volkswagen grupaciju u Evropi
0

Teška godina za Volkswagen grupaciju u Evropi

1.47K
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa beleži veliki pad prodaje na Starom kontinentu, uz probleme sa flotnom emisijom štetnih gasova. 

Herbert Dis je nedavno izvojevao veliku pobedu i dobio saglasnost svih bitnih faktora u nemačkoj kompaniji za dalju transformaciju i prelaz na baterijska vozila. No, biće potrebno dugo godina da se taj proces u potpunosti okonča, a do tada biće neophodno prodavati u velikim količinama i konvencionalne i električne automobile.

Ove godine je zbog problema koje je izazvala pandemija korona virusa došlo do odlaganja nekoliko bitnih premijera za brendove unutar Volkswagen grupe. To je dalje rezultiralo kasnijim početkom prodaje na tržištu, a kako kažu čelnici germanskog automobilskog diva, upravo je to razlog zbog kog će biti prekoračenja dozvoljene flotne emisije u EU. Volkswagen će definitivno imati više od traženog proseka od 95 g/km, a nedavno je to potvrdila i Škoda…

U narednim danima i ostale marke će saopštiti da li će ispoštovati flotne emisione norme u EU, ili će se i oni suočiti sa ozbiljnim finansijskim penalima. Kao šlag na tortu stiže informacija da je VW grupa u Evropi (EU+EFTA+UK) ubeležila pad prodaje od čak 24%.

Tokom jedanaest meseci 2020. godine Volkswagen grupacija prodala je na navedenoj teritoriji 2.281.473 automobila, odnosno daleko manje naspram više od 3.000.000 prethodne godine. Sam Volkswagen indeksira veliki pad – zaključno sa novembrom isporučili su 1.019.062 vozila, što je za 27,8% lošiji rezultat nego lane.

Škoda stoji nešto bolje sa padom od 16,7% i 504.809 dostavljenih četvorotočkaša. Audi je u periodu januar-novembar ove godine prodao 422.736 automobila, odnosno 20,5% manje nego prošle godine. Španski Seat isporučio je 284.104 jedinice, što je za 28,2% lošije naspram rezultata ostvarenih 2019. godine.

Porsche je uspeo da održi pad prodaje prihvatljivim uz 12,5% i 48.045 novih registracija. Ostali automobilski brendovi unutar VW grupacije – Bugatti, Lamborghini i Bentley kumulativno su prodali 2.717 vozila, odnosno 9,6% manje nego lane.

AutoRepublika 

(1472)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments