1. Home
  2. Vesti
  3. Ford je upravo zaštitio pravo na naziv „Skyline“
Ford je upravo zaštitio pravo na naziv „Skyline“
0

Ford je upravo zaštitio pravo na naziv „Skyline“

349
0
Podelite sa prijateljima:

Takav naslov zvuči neverovatno, zar ne? Zašto bi Ford registrovao na svoje ime reč koja je proslavila Nissan? Ali, tako nešto se baš desilo protekle sedmice i kako prenose kolege sa sajta Ford Authority, američki proizvođač vozila je zatražio i dobio pravo na korišćenje naziva „Skyline“. Pravo je osigurano zahvaljujući američkom ekvivalentu našeg Zavoda za zaštitu intelektualne svojine, odnosno departmanu za patente i zaštitu imena.

To se desilo 12. jula ove godine, a nazivom se nadalje može koristiti američki proizvođač Ford, i to u kategoriji „motornih vozila, terenaca, kamioneta i automobila“.


Možda još bolje pitanje je ono, zašto japanski gigant nikada nije uradio sličnu stvar. Objašnjenje možemo da pronađemo u detalju da se model Skyline GT-R nikada nije ni prodavao u Americi, a njegova sadašnja generacija nosi samo značku na kojoj piše „GT-R“. S druge strane, Nissan na domaćem ima istoimeni automobil, ali je u ostatku sveta on poznat kao Infiniti Q50.

Nije trebalo da prođe dugo vremena pre nego što mediji krenu sa nagađanjima šta tačno Ford sprema. Posebno su se provukle priče iz istorije, pošto je američka kompanija u periodu od 1952. do 1964. godine, pružala opcije nazvanu Sunliner i Skyliner na modelima Crestline, Fairlane i Galaxie.

Tokom ranih godina takva značka je označavala stakleni krov i otvor na haubi koji je bio izuzetno posebna opcija, a o jednom od njih smo i pisali prošle godine. Mnogo više pažnje je privukao Skyliner iz perioda od 1957. do 1959. godine, koji možete da vidite na priloženim fotografijama, a njega je proslavio metalni krov koji se pritiskom na dugme spuštao u prtljažnik. Danas takva opcija nije retka, ali tokom pedesetih godina, Skyliner je bio jedan od retkih takvih četvorotočkaša na svetu.

Šta nam sve to govori? Apsolutno ništa osim da Skyline, Sunliner i Skyliner zvuči veoma slično. Možda je Ford samo želeo da iznervira japanskog rivala, možda zaista sprema neki stakleni krov ili šiber na temelju dosadašnje ponude, a možda ćemo zaista videti novi Ford Skyline.

Šanse za realizacijom ove poslednje ideje su sigurno gotovo nepostojeće, ali i čudnije stvari su se dešavale u automobilskoj industriji tokom prethodnih godina. Jer, ko je još mogao da pomisli da ćemo videti Mustangovu značku na električnom krosoveru?

AutoRepublika

(349)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments