1. Home
  2. Vesti
  3. Iranska SAIPA godinama planira i nikako da realizuje pikap 251
Iranska SAIPA godinama planira i nikako da realizuje pikap 251
0

Iranska SAIPA godinama planira i nikako da realizuje pikap 251

154
0
Podelite sa prijateljima:

Objavljene su nove slike pikapa iranske marke SAIPA, koji se pored matičnog očekuje i na ruskom tržištu. Drugi najveći proizvođač automobila u islamskoj republici nakon Iran Khodroa najavio je putnički kamionet pod sufiksom 251 pre nekoliko godina. Ali projekat je zastao: još uvek se ne zna kada će pikap biti predstavljen u domovini, a još više nije jasan datum početka isporuka u Rusiju i Belorusiju. Međutim, već je moguće videti pikap SAIPA-251 na renderima koje su objavili iranski mediji.

SAIPA-251 je izgrađen na platformi limuzine Saina i hečbeka Quik, koji su zasnovani na X200, nadograđenoj platformi Kije Pride iz 1987. godine. Pride će takođe naslediti drugi pikap brenda, kompaktniji SAIPA-151.

Sudeći po najnovijim renderima, 251 će biti pikap sa impresivnim tovarnim prostorom. Ima plastiku svuda okolo, aluminijumske felne, dvobojne retrovizore i čudnu kombinaciju krovnih šina i antene koja će očigledno ometati utovar.

Što se tiče „tehnike“, 251 (ili Sephehr, kako su prvobitno hteli da ga nazovu) će biti sa pogonom na dva goriva. Pokreće ga poboljšani motor M15 GSI sa osam ventila uparen sa petostepenim manuelnim menjačem. Kada radi na benzin, proizvodi 90 konjskih snaga i 137 Nm obrtnog momenta, na gas – 77 konjskih snaga i 116 Nm.

Oprema pikapa će, prema pisanju medija, uključivati senzor za svetlo sistem za praćenje pritiska u gumama, ABS i ESP. Kabina će imati dva vazdušna jastuka i multimedijalni sistem osetljiv na dodir, standard za skupe nivoe opreme.

U decembru je objavljeno da je SAIPA napustila rusko tržište, a da na njega nije ušla. Ruski distributer marke SAIPA najavio je likvidaciju, rekavši da su isporuke postale neisplative u trenutnim tržišnim uslovima.

Međutim, sama SAIPA je kasnije pojasnila da ne odustaje od svojih planova za Rusiju: beloruski „Лаки Керенси“ će uvoziti iranske automobile. Krajem decembra izdate su odobrenja tipa vozila za Quik i Sainu, što im omogućava prodaju u Ruskoj Federaciji.

AutoRepublika

(154)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments