1. Home
  2. Industrija
  3. Prelazak na električne automobile ugrožava dobavljače komponenti u Češkoj i Slovačkoj
Prelazak na električne automobile ugrožava dobavljače komponenti u Češkoj i Slovačkoj
1

Prelazak na električne automobile ugrožava dobavljače komponenti u Češkoj i Slovačkoj

107
1
Podelite sa prijateljima:

Prelazak automobilske industrije na elektriku ugrožava dobavljače automobilskih delova u Češkoj i Slovačkoj Republici. Bloomberg piše o tome i istovremeno ističe da je proizvodnja automobila u Češkoj i Slovačkoj najveća po glavi stanovnika u svetu.

Kako navodi agencija, dobavljači se suočavaju sa problemima zbog činjenice da elektromotori imaju daleko manje komponenti od motora sa unutrašnjim sagorevanjem. „U Češkoj i Slovačkoj postoje stotine kompanija koje proizvode za proizvođače automobila. Ove kompanije sada pokušavaju da zadrže narudžbine i poslove“, piše Bloomberg.

Agencija ukazuje i na rizik da će Češka i Slovačka zaostati u privlačenju investitora za izgradnju fabrika za proizvodnju baterija za električne automobile. On ističe da jedan broj takvih fabrika već postoji ili se gradi u Mađarskoj i Poljskoj. Bivši slovački ministar ekonomije Vazil Hudak, koji je sada potpredsednik bratislavskog instituta GLOBSEC, upozorio je da bi automobilske kompanije mogle da lociraju novu proizvodnju u blizini dobavljača baterija.

Automobilske kompanije širom sveta sada mnogo ulažu u prelazak na električne automobile. Nemački koncern VW namerava da posle 2025. godine u Slovačkoj pokrene proizvodnju SUV-ova na električni pogon, dok švedski proizvođač automobila Volvo Cars gradi fabriku za proizvodnju električnih automobila u blizini Košica, koja bi trebalo da počne sa radom 2026. godine.

VW je prošle godine započeo proizvodnju najnovijih verzija modela Passat i Škoda Superb u svojoj fabrici u Bratislavi, ali je moguće da će to biti poslednji modeli sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem koji se proizvode u ovoj fabrici.

„Problem je šta će se desiti sa ogromnom mrežom dobavljača koji čine kičmu industrije i održavaju privredu“, piše Bloomberg u vezi sa prelaskom proizvodnje sa automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem na električne automobile u Slovačkoj.

Prema studiji instituta GLOBSEC, u Slovačkoj bi moglo nestati do 85.000 radnih mesta u sklopu prelaska na električne automobile. „Ako ne upravljamo ovom transformacijom, imaćemo problem sa zapošljavanjem“, rekao je Aleksandar Matušek, predsednik Slovačkog udruženja automobilske industrije.

Proizvođači automobila i dobavljači automobilskih delova u Slovačkoj zapošljavaju ukupno oko 260.000 ljudi. U Češkoj je broj radnika u ovoj industriji gotovo duplo veći, piše Bloomberg.

Na primer, slovački grad Dolni Kubin, koji je poslednjih godina profitirao zbog razvoja automobilske industrije u Slovačkoj, sada proživljava zabrinutost za budućnost.

„Iz razgovora sa dobavljačima znam da su spremni da se prilagode, ali zavise od toga kako se njihovi kupci nose sa transformacijom“, rekao je gradonačelnik Jan Prilepok. „Smatramo to ozbiljnom pretnjom“, dodao je on.

Na primer, u gradu posluje austrijska kompanija Miba, koja snabdeva automobilska preduzeća komponentama za motore sa unutrašnjim sagorevanjem i menjače. Prema rečima Vladimira Tomana, šefa tamošnje Mibove fabrike, nije izvesno da li će kompanija moći da zadrži svih svojih 750 zaposlenih. „Situacija na tržištu se dramatično menja“, rekao je on.

AutoRepublika

(107)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Veoma „izazovna vremena“ za sve u auto industriji.