1. Home
  2. Vesti
  3. Sedam Amerikanaca je kupilo Fiat 500L protekle godine
Sedam Amerikanaca je kupilo Fiat 500L protekle godine
7

Sedam Amerikanaca je kupilo Fiat 500L protekle godine

7.32K
7
Podelite sa prijateljima:

Sa velikim uzbuđenjem smo dočekali da vidimo neki model kako silazi sa pokretnih traka fabrike u Kragujevcu, biva ukrcavan na brod i završava na američkom tržištu. To je nekada radio Yugo sve do 1991. godine i mislili smo da je takvoj priči kraj, sve dok 2008. nije krerirana kompanija Fiat Automobili Srbija i dok nije odlučila da prodaje svoj model 500L na tržištu „preko bare“.

Na papiru je imao sve uslove za uspeh i dobio je solidne ocene medija. Pričamo o atraktivnom dizajnu, 1,4-litarskom turbobenzincu sa 160 konjskih snaga koji se mogao poručiti uz izbor šestostepenog manuelnog ili automatskog menjača.

Američka prodaja je započela 2013. godine i zvanično će biti okončana sedam godina kasnije, a u tom periodu 500L je pronašao svega 34.577 kupaca. Najbolja prodajna godina je bila 2014. kada se 12.413 Jenkija odlučilo za njega, pa ćemo zaključiti da je naš Yugo svakako bio daleko veći komercijalni uspeh, pošto je u istom broju godina isporučeno preko 140 hiljada jedinica. Naravno, poređenje prodaje dva modela je smešno pošto je razlika u ceni bila više nego dramatična, ali na kraju dana nema ni najmanje sumnje da je 500L razočarao.

U svakom slučaju, Stellantis je objavio prodajne rezultate za 2023. godinu koji pokazuju da je Fiat u tom periodu prodao samo 605 vozila „preko bare“. Da, dobro ste pročitali, a takva cifra je za 34% manja u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije. Najpopularniji model italijanskog brenda i praktično jedini koji možete da kupite zaista kao novi je bio 500X, za koga se odlučilo 554 kupca.

Ostali automobili na listi su oni koji su davno prestali sa proizvodnjom, ali izložbeno-prodajni saloni još uvek imaju kakvu-takvu zalihu vozila i moguće ih je kupiti s velikim popustima. Model Spider je tako pronašao 28 mušterija, maleni 500 tek šesnaest kupaca, a na dnu se našao „naš“ 500L sa svega sedam isporučenih primeraka.

To nije bio prvi put da 500L ima mušterije iako je njegov uvoz na američko tlo prestao još 2020. godine. Prodato je 190 jedinica u 2021. godini i još osam protekle godine. Spomenućemo da Fiat nema sopstvene salone na američkom tržištu već ih deli sa drugim brendovima Stellantisa kao što su Dodge, Chrysler, Jeep, Ram i Alfa Romeo. Samim tim, tamo možemo još uvek da nađemo automobile čija je proizvodnja davno kompletirana.

Pregled prodajnih rezultata Stellantisa pokazuje da je prodat i jedan Jeep Patriot i po tri primerka modela Dodgea Darta i Vipera i Chryslera 200 iako je njihova proizvodnja stopirana još 2017. godine, a i dva minivana sa značkom Chrysler Town & Country (poslednji primerak je napravljen 2016. godine).

Šta da kažemo osim da ćemo verovatno i sledeće godine imati istu priču…

AutoRepublika

(7324)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Onaj žuti sa naslovne fotografije je meni „lep kao slika“.

Izmenjeno 3 meseci pre od strane MRN
s mile

Da, isto, i američki farovi su mi se više sviđali od naših, plus turbak koji je jači od EU verzija, plus automatik… jes da su se žalili na njega…ali…

BB

Imena… Dajte imena, kolega…
😂🤣😂🤣

Matori

I broj cipela.
🙂

Tihomir

Nisu valjda 7 auta kupili??? Auuuu ,pa to je zaista uspeh,ali ok ,važno je da su kupili.

Neko

Amerikanci Milan,Dragan,Jovan …😀

MRN

Nisu to garant kupili naši ljudi, jer bi od strane naših sunarodnika (u Srbiji) odmah bili zalepljeni da su očito skroz „propali“, jer „to ni kod nas ne kupuje niko sem onih koji su bukvalno dotakli dno“. Takav imidž kod nas prati 500L. Veruj mi – kao bivšem vlasniku. 😊