1. Home
  2. Vesti
  3. BMW veruje da će veliki ekrani u vozilima uskoro izumreti
BMW veruje da će veliki ekrani u vozilima uskoro izumreti
11

BMW veruje da će veliki ekrani u vozilima uskoro izumreti

1.10K
11
Podelite sa prijateljima:

Bez razlike u odnosu na ličnu percepciju i afinitete, veliki, u stvari ogromni ekrani su postali deo svakodnevice savremenih automobila, a njihova implementacija postaje sve više rasprostranjena u moderno doba. Toliko ih je da nam je prosto neverovatno i da zamislimo neki novitet bez ekrana od 10+ inča po dijagonali. Ali, koliko je ovo održiv trend? O tome su nedavno diskutovali dizajneri viđenijih brendova.

Koliko je virus nesrazmerno golemih monitora zarazio automobilsku industriju svedoče i eklatantni primeri iz nedavne prošlosti. Tako je Mercedes-Benz instalirao džinovski ekran MBUX Hyperscreen u električnu perjanicu s oznakom EQS, a on se sastoji iz tri zasebne jedinice koje su objedinjene pod jedinstvenim staklom. Kompleks displeja se proteže od zone pred očima vozača (kada ne skreće pogled s druma pred sobom), pa sve do prirodne granice (suvozačevih vrata). BMW je odgovorio ugradnjom panoramskog bioskopskog „platna“ dijagonale od 31 inča i rezolucije 8K, a koje je primenu našlo ispred zadnje klupe Serije 7, kako konvencionalne, tako i baterijske, one s nalepnicom i7.

Ali, izgleda da će neobjavljeni tržišni rat u kom su glavno oružje nesrazmerno veliki monitori, uskoro postati stvar prošlosti. Tako barem smatra Matijas Junghans, šef odeljenja za razvoj stila enterijera vozila iz porodice BMW i.

O tome je polemisao s kolegama tokom događaja u organizaciji medija Car Design News. Pored njega, učešće u debati su uzeli i njegove kolege iz sledećih društava: Automobili Pininfarina, Italdesign, Polestar, ELeather. Svi oni su izneli svoje poglede na temu budućeg izgleda putničke kabine luksuznih četvorotočkaša.

Jedan od učesnika iz redova publike je upitao ugledne dizajnere na temu toga da li će premijum luksuz i dalje uključivati obromne ekrane, natuknuvši dilemu „da li smo dostigli vrhunac pomame za velikim monitorima“.

Junghans je uzvratio pitanjem: „Da li su veliki ekrani ono što se računa?“ Nastavio je iznošenjem ličnog ubeđenja da će veliki ekrani, pre ili kasnije, postati relikt prošlosti. On je dodatno pojasnio i da će automobili postajati sve pametniji, ali da će se pojaviti nove platforme, one koje će omogućavati da vozač, odnosno putnici u budućnosti ekrane vide samo onda „kada ih žele i kada su im potrebni.“

S viđenjem kolege iz Bavarske se složila i gošća dijaloga koja je predstavila marku Polestar. Šefica odeljenja za dizajn skandinavskog brenda, gospođa Koni Blome je svoje saglasje s Jungansom iznela u sledećoj formi: „Sve ima svoj zenit, pa će tako verovatno biti i s velikim ekranima. Putnici tokom najvećeg dela putovanja vozilom, uživaju u pogledu kroz prozor, a ne u praćenju sadržaja na velikim ekranima.“

Mi se slažemo, a verujemo i vi. Posebnu podršku ovakvim stavovima će verovatno pružiti i oni koji su upoznati s najsavremenijim trendovima u razvoju koncepta proširene realnosti i projekcionih ekrana. Imamo zanimljiv članak na temu HUD-a, pa preporučujemo da pročitate i njega, ako vas ova tema intrigira.

AutoRepublika

(1101)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Veliki ekrani su mi baš teška „seljana“.

M M

Kako? kako ćeš upravljati ZAJEBIMA, kao ćeš nadzirati „polupilota“? Ti si bar pobornik toga, to jeste auto ti je 0 bezbedan bez toga.

moron

Bolje ti pogledaj kako sada i srpski kupac aktuelne Oktavije Ambition podešava klimatizaciju SAMO preko „televizora“ 😊

https://www.youtube.com/watch?v=Tx6x1ui6Egw&ab_channel=SkodaSverige

S mile

Auto treba da bude jednostavniji, jednostavni pokazatelji osnovnih podataka. Silna multimedija koja oduzima paznju, a telefoni zabranjeni. A tek sto im brzo zastareva tehnologija.

Seljana

Renault Terminator

Кратко и јасно – СЕЉАНА.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Renault Terminator
Yankee

„Putnici tokom najvećeg dela putovanja vozilom, uživaju u pogledu kroz prozor, a ne u praćenju sadržaja na velikim ekranima.“

Ma sigurno. Posebno oni mladji od 30-ak godina. 😉

BB

Zašzo onda smanjuju prozore?

Matija

Opet dizajneri! Oni smanjuju prozore da bi opravdali velike ekrane! 🙂

Matija

Vozacu treba pruziti samo neophodni minimum informacija koji mu je potreban za voznju. Tek kada se auto zaustavi i motor iskljuci treba mu omoguciti vise informacija. Ko je kriv za instaliranje kompjuterskih ekrana u kolima: – Pre svega dizajneri! U nedostaktu ideja ovi „likovni umetnici“ hvataju se za sve sto moze da se proglasi novitetom! Iz njihove nekreativnosti nastaje „copy-paste“ epidemija gde jedan drugoga kopiraju i pokusavaju da nadmase. Tako smo dosli do najveceg stilskog kica u istoriji Mercedesa – ekran preko celog pulta! – „Kreativni“ klinci – mladi kompjuter-fanatici koji novim programima pokusavaju da promene svet. – Masovni mediji,… Pročitaj više »

Laki

Dok vozim Bus na autobanu redovno sam u situaciji da moram da „bježim“ od mladih vozača koji čačkaju po ekranima!Najviše pored aerodroma kad iznajme novo vozilo pa da testiraju mogućnosti elem ako „zatrubim“ onda cimnu naglo volanom pa opet nije dobro.Veliko je zlo ne biti koncentrisan na put zarad gluposti i izlagati i sebe i druge riziku.

Matija

Imao sam takav slucaj u familiji – jedan moj dalji rodjak, tada je imao 65 godina, u voznji je cackao navigaciju i napravio zestog sudar! On i zena u bolnicu a Mercedes na odpad! Inace je kompjuterski specijalista.