1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Rumuni omogućili onima s B kategorijom da pod određenim uslovima voze prave motocikle
Rumuni omogućili onima s B kategorijom da pod određenim uslovima voze prave motocikle
0

Rumuni omogućili onima s B kategorijom da pod određenim uslovima voze prave motocikle

127
0
Podelite sa prijateljima:

Skupština Republike Rumunije je usvojila zakonski akt kojim se omogućava osobama koje su položile vozački ispit za upravljanje automobilima iz kategorije B, da legalno upravljaju motociklima. Ipak, navedeno je i par važnih uslova koje vozač mora da ispuni, pre nego što zajaši odgovarajući dvotočkaš.

Zanimljivo je da je ovo već drugi put kako rumunski parlament usvaja ovakav zakon, ali je primenu istog prethodnog puta stopirao predsedik države koji je skupštini vratio akt na preispitivanje. Tekst je nakon toga modifikovan i evo ga u prihvatljivoj formi za sve aktere političke scene u Rumuniji. Primetićete kako u komšijskoj zemlji više institucija odlučuje o zakonskom okviru, što je baš amaterski u odnosu našu demokratiju gde o svemu odlučuje samo jedan čovek, dok su sve ostale ustanove puki teret za budžetske obveznike.

Kako bilo, evo kriterijuma koje vozači s B kategorijom moraju da ispune, kako bi njihovo jahanje motocikla u pokretu bilo legalno u Rumuniji:

  • motocikl mora posedovati automatski menjač,
  • zapremina motora ne sme biti veća od 125 „kubika“, dok snaga istog ne sme da nadmaši 11 kW (15 KS),
  • odnos snage i mase vozila ne sme da bude veći od 0,1 kW/kg,
  • motocikl mora da pripada kategoriji A1,
  • vozač ne sme biti mlađi od 24 godine, uz nužnost posedovanja B kategorije u trajanju od najmanje dve godine,
  • vozač mora završiti praktičnu obuku za vožnju motora, u trajanju od najkraće deset časova.

Za pružanje obuke ovog tipa je nužno angažovati sertifikovane edukativne centre, a potvrda o kompletiranju treninga se zavodi i čuva u arhivi Nacionalnog registra praktikanata, dok se sertifikat čuva i bazi podataka dozvola i registracija.

Zanimljivo je navesti da u Francuskoj, vozači s položenom B kategorijom mogu voziti motocikle ako pomenutu dozvolu poseduju duže od dve godine i imaju kompletiranu obuku u trajnaju od najmanje sedam časova. Španci pak moraju da imaju tri godine iskustva za volanom putničkog automobila, pa tek onda stiču pravo da naskoče i na motocikl.

Dalje, u Italiji nema ograničenja u pogledu iskustva. Tako svako ko ima dozvolu za automobil, ima i legalno pokriće za upravljanje motociklom, ali samo nakon završetka obuke od deset časova. Belgijanci pak nakon dve godine iskustva za volanom, mogu na motor, dok je u Poljskoj traženo iskustvo na nivou od tri godine.

Zatim, Česi smeju da teraju skutere (one dvotočkaše s automatskim menjačem), dok Austrijanci dozvoljavaju onima s dužim od petogodišnjeg iskustva s B kategorijom, da voze i motore, ali prethodno moraju da prođu barem šest časova praktičnog treninga. Slovaci zahtevaju bar dve godine vožnje s B kategorijom, pa onda ripaj na motocikl, ali takođe, samo onaj bez nožnog menjača.

Portugalske vlasti zahtevaju od vlasnika dozvole za upravljanje vozilima iz B kategorije da budu stariji od 25 godina kako bi mogli da legalno upravljaju i motociklima, dok Ostrvljani daju i sedamnaestogodišnjacima pravo da voze motocikle, ako su već položili za B kategoriju.

MotoRepublika

(127)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments