1. Home
  2. Life
  3. Nove natrijumske baterije bi trebalo da budu u mogućnosti da se pune za nekoliko sekundi
Nove natrijumske baterije bi trebalo da budu u mogućnosti da se pune za nekoliko sekundi

Nove natrijumske baterije bi trebalo da budu u mogućnosti da se pune za nekoliko sekundi

9.86K
20
Podelite sa prijateljima:

Baterije električnih automobila i dalje se pune relativno sporo. Korejski istraživači sada tvrde da su pronašli način da rapidno ubrzaju proces punjenja.

Istraživači sa Korejskog naprednog instituta za nauku i tehnologiju (KAIST) tvrde da su pronašli način za super-brzo punjenje. Sistem za skladištenje energije koji su razvili za električne automobile, na primer, trebalo bi da bude u stanju da se napuni i isprazni za samo nekoliko sekundi – daleko brže nego što je potrebno da se napuni automobil na benzin.

Trenutni električni automobili zahtevaju 30 minuta ili više, čak i na stanicama za brzo punjenje; najbolje vrednosti su dvanaest minuta (od 20 do 80 procenata nivoa baterije). Južnokorejska studija je nedavno objavljena u časopisu „Energy Storage Materials“.

Za svoju bateriju budućnosti, istraživači su koristili materijale koji se obično koriste za superkondenzatore. Superkondenzatori su uređaji za skladištenje energije koji imaju veliku gustinu energije i stoga se mogu brzo puniti i prazniti. Međutim, oni mogu skladištiti samo male količine energije i stoga ne mogu daleko odvesti automobil – za razliku od baterija. Prema informacijama, kombinacija baterije i superkondenzatora omogućila je kombinovanje prednosti obe tehnologije.

Takav hibridni sistem skladištenja predstavlja „proboj u prevazilaženju trenutnih ograničenja sistema za skladištenje energije“, navodi se u saopštenju KAIST-a. Istraživači veruju da je takva baterija pogodna za električne automobile, ali i za druge elektronske uređaje, uključujući vazduhoplovstvo. Slična tehnologija se takođe istražuje u Nemačkoj, na primer u pogledu teških vozila. Međutim, Južnokorejci prijavljuju rekordne vrednosti za energiju i gustinu iste.

Umesto litijuma koji je uobičajen u današnjim baterijama, kao skladište energije korišćen je natrijum. Natrijum-jonske baterije obećavaju mnoge prednosti za elektromobilnost: bile bi jeftinije i održivije. Prvi modeli automobila sa natrijumskim baterijama se već proizvode u Kini, prvenstveno sa nižim troškovima.

Međutim, kupci ovih vozila moraju se zadovoljiti manjim dometom. Proizvođači obećavaju oko 250 kilometara sa jednim punjenjem baterije, sa gustinom energije od oko 150 Wh/kg. Sa 247 Wh/kg, nova korejska baterija je u rangu sa litijum-jonskim baterijama. Potencijalno nudi znatno veći domet.

AutoRepublika

(9864)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Koja bi snaga punjača bila potrebna za ovo punjenje od par sekundi?
Nema od toga ništa.

BB

Možda su mislili: Treba nekoliko sekundi da se napuni solju 😂

Ili da se spoji na gromobran ppa da čekaju grmljavinu 😜

Ali ako nešto može, to ne znači da mora 😀

Izmenjeno 16 dana pre od strane BB
M M

Zakači se direktno na TE Nikola Tesla, nestane struje u BG na par sekundi, i eto punog vozila.
Kakve budale. A još bolje, opali ga grom i on pun. Samo treba stati na pravo mesto u pravom trenutku.

Ivan

Iz druge stacionarne velike baterije se bez problema napuni auto. Ali, ko bi se toga setio?

Milan

Kolika bi to trebalo da bude ta baterija ?

BB

Br. Bean je to već patentirao 😂🤣
https://youtu.be/NgMw110Kivs?si=j8co6RLhJXHqpRS8

Horhe

Ovi kineski elektro autobusi (solo, zelene boje) u Bg što voze na eko linijama su upravo ova tehnologija, samo bez baterija. Oni imaju superkondenzatore koji se pune na svakoj okretnici. Oko 2 min im treba. Radijus im je oko 15km a rute su im po 11-12km…. Savršeno, mogu da se pune i prazne bezbroj puta i nema gubitka kapaciteta….

MRN

Da, znam koji je sistem kod njih, sa kondenzatorima.
Ali, jedno je puniti samo po jedan autobus pre polaska ( mislim da ih je po 4 ili 5 na celoj liniji, a samo su dve linije), pri čemu je npr. za EKO 1 liniju trasa linije možda 15-ak km, kao zbir oba smera, pri čemu se dopunjava i na N.BG i kod Vuka .

Izmenjeno 15 dana pre od strane MRN
BB

Nisam znao za te kineske autobuse sa kondenzatorima… Interesantno zvuči
Po meni klasični gradski autobus ima njateži ciklus, stalno kretanje i stajanje, potrošnja kočnica (a eno EU se sprema da mjeri na autima koji se dnevno voze pola sata 😜), velika masa, stalni rad u bar dvije smjene. I baš na tom mjestu idealno paše neka elektrofikacija, a ova kondenzatorska mi dobro izgleda…

Ima li neki članak o tome?

MRN

“ … pet Higer vozila sa pratećom infrastrukturom plaćeno dva miliona šest stotina hiljada evra, odnosno čak 520 hiljada evra pojedinačno. …“

https://www.autobusi.net/beograd-trolejbusi-protiv-elektrobusa/

BB

Napredak ima cijenu 😜
A i naprednjaci 😂🤣😂🤣

Mix

Mene samo zanima konektor i debljina kabela za takvo brzo punjenje…

MRN

Ma, za to su dovoljne žice sa dve licne …
😊

NightRider

Radox HPC 500 koji mi koristimo u našim 400kw punjačima i koji je deklarisan za 500kw 1000V/500A snage punjenja ima poprečni presek 2X26.5mm² što je ništa posebno ali sam provodnik ima hlađenje u sredini i uređaj za izmenjivanje toplote koji vrti tečnost kroz njega. Upravo zbog toga poprečni preseci su relativno mali.

Izmenjeno 14 dana pre od strane NightRider
MRN

Jasno.

Stari Dejan

DC nema „skin“ efekat kao AC…

MRN

Šta ćeš, zaboravlja se lako davno školsko gradivo … 😊

Serbiko

Dobro, ljudi, to je tek u razvoju, pa ni SUS motori nisu odmah imali direktno ubrizgavanje i 200 ks. Vremenom ce to biti sve bolje i bolje, a azijski proizvodjaci ce u tome biti br. 1. Ovi evropski najvise brinu koliki ce im biti znak na haubi, zbog stare slave!

NightRider

Tako je, i mnogi ne razumeju da se ova revolucija odvija hiljadu puta brze od SUS revolucije…

Matija

Idealno vozilo za javni gradski prevoz jeste – trolejbus. Nema frke oko punjenja, velikih troskova i tezine baterije, visoke cene, opasnosti od pozara i eksplozije i tsl.