1. Home
  2. Life
  3. Stellantis kopira ideju od BMW-a za svoje plug-in hibride i njihovo ponašanje u zelenim zonama
Stellantis kopira ideju od BMW-a za svoje plug-in hibride i njihovo ponašanje u zelenim zonama

Stellantis kopira ideju od BMW-a za svoje plug-in hibride i njihovo ponašanje u zelenim zonama

1.14K
0
Podelite sa prijateljima:

Generalno uzev, električni automobili su česta tema. Pritom ne mislimo samo na električne modele, već i na svu priču koja ih prati. Proći će još mnogo godina pre nego što upotreba električnih automobila izistinski zaživi. Po svemu sudeći, biće revizija planova o ukidanju termičkih agregata u vozilima.

Danas su hibridi, bilo mild, potpuni ili priključni, najatraktivnije rešenje zbog svoje svestranosti i povoljnih ekoloških oznaka. Doduše, PHEV-ovi imaju smisla akko (ako i samo ako) se koriste pravilno, svaka druga opcija je po njih nepovoljna. Pre svega je poželjno imati HEV ili PHEV zbog sve češćih zelenih zona u gradovima, iliti zona niskih emisija.

S obzirom na stagnaciju prodaje električnih vozila na baterije, plug-in hibridi su pozicionirani kao prava alternativa za mnoge vozače, pogotovo laike. PHEV-ovi se u mnogim slučajevima kupuju zbog mogućnosti dobijanja „nula“ (zelene) nalepnice kako bi dobili iste prednosti kao da je u pitanju čisto električni. Mogućnost besplatnog parkiranja na ulici i mogućnost putovanja kroz zelene zone bez plaćanja sve većih kazni. Stellantis sada ima rezervisan veoma interesantan resurs koji je prisutan u BMW-u već nekoliko godina.

Nemci su već 2019. ugradili automatski sistem u svoje plug-in hibride. Zahvaljujući GPS-u, automobili znaju da prepoznaju kada uđu u zonu niske emisije i od tog trenutka automatski gase benzinski motor i kreću se energijom iz baterij. Stellantisov predlog je isti i DS je prvi brend grupe koji ga koristi. Njegov zvanični naziv je Geofencing. Odnosno, plug-in hibridi francuskog brenda će na svaki način pokušati da se ponašaju kao električni automobil kada se suoče sa zelenim zonama.

Usluga je sada dostupna na DS 3, DS 4, DS 7 i DS 9. Kada se približava zoni niske emisije, sistem upozorava vozača i, po ulasku u definisanu zonu, automatski se bira električni režim ako još uvek ima dovoljno energije u bateriji. Na ovaj način se može maksimizirati efikasnost plug-in hibridnih modela. Zaštićena područja su označena zelenom bojom i odgovarajućom ikonom u pretraživaču. Vozač neće morati da radi apsolutno ništa jer će automobil obaviti sav posao.

Manje pozitivan deo je to što je projekat, za sada, operativan samo u Francuskoj i u njenih 12 najznačajnijih zaštićenih područja, uključujući i prestonicu Pariz. Međutim, mnogi drugi gradovi se nadaju da će se vremenom pridružiti ovoj listi. Treba imati na umu da je za izvlačenje maksimuma iz plug-in hibrida neophodno da se redovno dopunjuje.

Evropa ozbiljno razmišlja o tome da sistem koji DS sada pokreće i koji BMW već dugo koristi, postane obavezan. Plug-in hibridi su u fokusu jer se pojavljuju dokazi koji pokazuju da je njihovo stvarno zagađenje mnogo veće od odobrenog.

AutoRepublika

(1139)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments