1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. BMW debitovao s teškim kruzerom R18
BMW debitovao s teškim kruzerom R18

BMW debitovao s teškim kruzerom R18

390
0
Podelite sa prijateljima:

Čekanju je konačno došao kraj. Posle više od godinu dana nagađanja sa raznim specijalnim i prototip modelima, novi BMW R18 je ugledao svetlost dana sa zvaničnim fotografijama i informacijama. Nemački proizvođač vozila će se ponovo oprobati u kategoriji teških kruzera i pokušati da ukrade deo kolača od lidera Harley Davidsona. Poslednji pokušaj BMW-a u takvoj klasi se desio od 1997. do 2004. godine s modelom R1200C, a i pored skupocene promocije u filmu „Sutra ne umire  nikada“ koji govori o tajnom agentu Džejmu Bondu, uspeh je izostao.

Već na prvi pogled možemo da zaključimo da R18 izgleda fantastično. Za inspiraciju je preuzet legendarni model R5 iz tridesetih godina prošlog veka i mnogi detalji u vidu blatobrana i rezervoara su gotovo identični. BMW obećava da će ponuditi i veliki broj specijalnih delova u saradnji sa samostalnim kućama, pa je u izboru nekoliko vrsta izduvnih grana firme Vance & Hines, zatim sedišta iz kompanije Mustang i stilskih izmena iz Roland Sands Design i samog BMW-a. Na taj način nemački gigant je preuzeo biznis plan iz Harley Davidsona gde je strategija personalizacije, jedna od ključnih prodajnih ideja.

R18 pokreće najveći agregat ikada ponuđen na nekom BMW-ovom motociklu. Njegova zapremina je 1,8 litara, a snaga 91 „grlo“ uz 149 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Naravno, takva snaga je i te kako potrebna pošto je R18 težak „čak“ 338 kilogram, što je za 25 kilograma više u poređenju sa glomaznim modelom Fat Boy iz Harley Davidsona.

On je takođe za 102 mm duži u poređenju sa najvećim modelom firme iz Milvokija, Road Kingdom. Iako nam je BMW obećavao da novitet neće imati previše tehnologije i da je cilj „vratiti se korenima gde vozač igra najveću ulogu“, R18 se može pohvaliti LED svetlosnom grupom, paljenjem na dugme, elektronikom koja pomaže pri brdskoj vožnji i još mnogo toga.

Proizvođač će u ponudi imati dva modela i to takozvani “bobber”, što podrazumeva odsustvo preteranog broja stavki opreme, kao i veliki kruzer sa boljom zaštitom od vetra i dodatnim prostorom za stvari u zadnjem delu motocikla.

BMW već sada prima narudžbe, a početna cena u Americi će iznositi 17.495 dolara. Međutim, u samom startu će biti dostupan samo takozvani „First Edition“ koji je za 2.375 skuplji, što ga stavlja u sam rang sa američkom i britanskom konkurencijom.

Uživajte u galeriji.

AutoRepublika

(390)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments