1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Volkswagen ID. Code – dizajnerska studija koja ima mnogo veće značenje od samog stila!
Volkswagen ID. Code – dizajnerska studija koja ima mnogo veće značenje od samog stila!

Volkswagen ID. Code – dizajnerska studija koja ima mnogo veće značenje od samog stila!

294
18
Podelite sa prijateljima:

Hronologija problema marke VW

Kao što je poznato, korporacija Volkswagen a posebno marka VW nalaze se već više godina u ključalom loncu problema! Novija generacija problema počela je sa modelom VW Golf 8 – prodaja je startovala veoma loše, automobil se nije dopao publici a tehnika, specijalno elektronika, nikako da pronađe put ozdravljenja.

Tek posle nekoliko godina Golf 8 se stabilizovao na tržištu, ali više nije nalazio na onako visokom mestu, na koje su nas navikli njegovi prethodnici.

Pogledajte njegov prednji deo – hauba i maska su u kontinuitetu duboko savijeni na dole. Odmah ispod haube nalazi se horizontalna svetleća lajsna – već odavno poznat dizajnerski detalj – na kojoj levo i desno vise farovi. Ova kombinacija geometrije i detalja daje vozilu tužan izraz “lica” i ubija njegovu vizuelnu dinamiku. Da dodam i to, da je Golf 8 potvrdio moju bojazan da će posle Golfa 7 biti nemoguće napraviti lepši auto!

Kao sledeći problem marke VW pojavljuje se prva generacija električnih vozila pod zajedničkom oznakom “ID”. Tržište je vrlo loše primilo ove modele. Interno u samom VW-u i u javnosti ova vozila su ocenjena kao stilski promašaj. I na slici i na ulici utisak koji ovo vozilo ostavlja jeste da je neprijatno, masivno i teško, njegove stranice su apsolutno glatke, staklo i lim su na istoj površini, što je već odavno zastareli dizajnerski stil iz sedamdesetih godina.

Ukratko, ceo dizajn je bez ikakve estetske vrednosti. Jedna od najvećih grešaka jeste gornja linija tela karoserije – granica između stakla i lima – nekakva čudna talasasta kriva linija koja sa ostalim stilskim elementima, točkovima na primer, nema nikakve veze! Pokušaj da se „ID“ modeli plasiraju u Americi doživeo je brzopotezni fijasko! Sva vozila su vrlo brzo povučena nazad.

Jozef Kaban i njegova dizajnerska studija VW ID. Life

Zbog ovako lošeg dizajna, dotadašnji šef dizajna je najuren a iz Škode je doveden Jozef Kaban, koji iza sebe ima više od dve decenije uspešnog rada kod VW-a, BMW-a, Mercedesa, Bugattija i poslednjih desetak godina u Škodi kojoj je kreirao poznati savremeni lik. Kaban je na brzinu kreirao gornju studiju – to je prilično jednostavan, elementarni dizajn ali i bez karaktera. Pošto nije zadovoljio na postavljenom mu zadatku, morao je i on da napusti marku VW. Ovih dana stiže vest da se udomio kod Kineza, gde će imati mnogo više slobode za svoje kreacije.

Za Kabanovog naslednika na brzinu je izabran Andreas Mint koji je do tada vodio, ni manje ni više, nego dizajn Bentleya! Andreas nije mnogo lupao glavu o novom dizajnu vec je napravio zaokret „povratak u budućnost“ i skicirao dobri, stari Golf!  I odjednom su svi srećni – šefovi, stručni mediji i publika! Ni ime nije ni malo novo, studija se zove ID. GTI Concept. Zaključak: buduća vozila marke VW izgledaće kao i do sada.

Sledeći veliki problem marke VW je „SAIC Volkswagen Automotive Co., Ltd.“ – kinesko odeljenje VW-a. Do skora je ovaj deo VW-a veoma uspešno poslovao, kažu da je u srećna vremena zauzimao čak 30% kineskog tržišta! Sa porastom konkurencije koja dolazi sa svih strana globusa – iz SAD, Japana, Koreje i najviše iz same Kine – udeo VW-a na kineskom tržištu postepeno je opadao. Tako je pre samo četiri godine, 2020, VW zauzimao 19,3% kineskog tržišta a prošle godine 14,5%. Tendencija je brzo-opadajuća! Cilj VW-a je sada da zaustavi taj brzometni pad.

Pokušaj da se „ID“ modeli prodaju u Kini takođe se završio katastrofalnim neuspehom – za prvih mesec dana prodato je samo nekoliko desetina automobila!

Svi događaji oko „ID“ modela, njihov krah na tržištu, pokazuje da cela ona filozofska diskusija o estetici koju smo nedavno ovde imali a koja se nedefinisano završila jer navodno nije moguće definisati šta je to „lepo“ a šta „ružno“, može da donese rezultate ne kroz individualne ocene već samo kroz masovnu statistiku! Masa kupaca donela je zaključak „ovo mi se ne sviđa!“ i nije htela da kupuje „ID“ vozila.

Marka VW se suočila s dva goruća problema:

  • Nema modernu platformu za električna vozila;
  • Nema atraktivan dizajn.

Prvi problem je rešen brzopotezno tako što je platforma kupljena kod Xpenga.

Problem dizajna bi trebalo da reši najnovija dizajnerska studija VW ID. Code. I evo ga, to je VW-ov čamac za spasavanje!

Moj prvi utisak je veoma povoljan – dizajn ove studije odskače iznad svega sto je VW do sada i na svim kontinentima napravio! Auto deluje snažno, ima obline, to je pravi “muscle car” 21. veka! Moja globalna ocena glasi: ID. Code je veoma dobra osnova za novi početak Volkswagena u Kini a “i šire”, što bi rekli naši bivši YU-političari. Zbog čega “i šire” – jer dizajn VW-a na evropskom tlu pokazuje zastrašujuću stagnaciju – stari Golf-dizajn predstavljen je kao budućnost?!

Moji komentari dizajna studije ID. Code

Dizajn prednjeg dela odmah otkriva da je rađen u Kini – špicast “nos”, sasvim glatka prednja površina vozila, nigde nikakvih karakterističnih detalja marke VW, svetleća traka celom širinom vozila i, za divno čudo, nema bočnih otvora u zoni branika! Pitam se, kako li im je to uspelo, kada BMW-ovi i Mercedesovi dizajneri ne mogu da žive bez tih otvora?

Kao što rekoh, ovaj dizajn je dobar kao novi početak ali još uvek nije perfektan. Predlažem sledeću listu popravki:

  1. Svetla preneti ispod prednje ivice “nosa” vozila – suviše su visoko postavljena, kao da je neko stavio oči na čelo a ne tamo gde pripadaju. Osim toga, hauba treba da bude oslobođena detalja da bi izgledala što duža – njena forma daje vozilu veliku dozu vizuelne dinamike. Uz ovu korekciju trebalo bi malo podići špic “nosa” čime bi cela silueta vozila dobila na dinamici.
  2. Točkovi su preveliki, nazivni prečnik od 24” je nerealan, izgledaju groteskno kao da je dizajner želeo da napravi karikaturu. Svojom veličinom narušavaju dizajn bočnih površina.
  3. Kineski dizajneri su se odlučili, kao i mnogi drugi širom sveta, da naprave neproporcionalno uske prozore. To je, valjda, način da nesvesno pokažu svoje unutrašnje strahove i da se sakriju od javnosti u bunker! Samo mali deo publike, sa istom psihološkom manom, pokazaće odobravanje za ovako uske prozore. Mnogo veći deo publike već godinama bez uspeha kritikuje ovakav dizajn i želi veće prozore!
  4. To bi bilo sve što bi trebalo popraviti, da nije još jedne “sitnice” koja ceo ovaj rad stavlja pod znak pitanja – da li je ovo plagijat? Veoma sličan dizajn predstavio je Chrysler u julu 2021. godine sa studijom “Airflow”. Studija je u neizmenjenom obliku već u seriji. Pogledajte donje poređenje. Globalni koncept dizajna je identičan, razlike postoje u detaljima.

I na kraju, “šta bi bilo, kad bi bilo” – kako bi izgledao VW ID. Code sa predloženim izmenama. Glavna izmena odnosi se na visinu prozora.

Na gornjoj slici prikazana je analiza geometrije vozila prema pravilu proporcija “zlatnog preseka”. Dimenzija u zelenoj boji označava poželjnu visinu prozora.

Na ovoj slici je prikaz izvršenih popravki dizajna. Urađeno je sledeće:

  • Povećana je visina prozora u skladu sa pravilom “zlatnog preseka” za proporcije;
  • Podignut je vrh “nosa” a površina haube je spuštena i dobila je manju zakrivljenost;
  • Svetla su pozicionirana ispod prednje ivice “nosa”, da bi bila bolje upravljena na kolovoz.

Glatka prednja površina vozila ostala je skoro neizmenjena. Njen oblik, takozvani “ajkulin nos”, ima sledeću aerodinamičku funkciju – da nailaznu struju vazduha podeli na gornju i donju, od kojih je volumen gornje smanjen da ne bi izazivao silu uzgona pri prelasku preko karoserije, dok se donja struja vazduha sprovodi ne ispod vozila već bočno, levo i desno.

Grafička obrada je izvršena u programu “PowerPoint” koji za ove svrhe ima ograničene mogućnosti. To je obrazloženje za relativno grubu i jednostavnu grafiku.

Zahvaljujem vam na pažnji, nadam se da vam je moj komentar pružio dobru zabavu!

Vladimir Matijašević

(294)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Garbage

Hvala na tekstu Matija. Lijepo je kad netko ne daje samo kritiku tipa ovo ne valja već ponudi i alternativu koju usput vizualizira i objasni.

Matija

To je moj princip – nikada ne kritikujem nesto ako nemam predlog za poboljsanje.

Matija

Dodatni komentar uz gornji izvestaj: Nemci pocinju da shvataju – auto za kinesko trziste mora da se kreira u Kini i za ukus kineske publike! Posle niza neuspeha na kineskom trzistu („a i sire“ 🙂 ) Volkswagen i Mercedes najavljuju da su konacno shvatili tu lekciju: – VW lansira dizajn studiju „VW ID. Code“ koja je napravljena u Kini. – Sef razvoja Mercedesa, Markus Schefer, nagovestava novu strategiju, koja se sastoji u sledecem: razvoj preneti u Kinu jer se tu sve odvija filmskom brzinom, koju iz EU ne mozemo da pratimo! Pored toga, kinesko trziste ima specificne zahteve koji mogu… Pročitaj više »

BB

Ili u EU VW više nema potencijala a u kineskom (tamo nisu sami vlasnici) ima? Na taj način daje šamar svojim razvojnim strukturama u Njemačkoj (ili EU) i gura ih u internu utakmicu, time izbjegava taj kruti njemački mentalitet, vjerovatno ga manje koštaju i plate u Kini, posredno zaobilazi sindikate…
Jedini problem (ili prednost, zavisi kako se okrene) što u ovoj priči nije sam, Kinezi su tu (ako se ne varam) tako da je to hranjenje buduće konkurencije…

Ovako ja to vidim na prvu, ne kažem da sam u pravu, ali ovo je moja impresija…

Matija

Dobra ti je impresija! Nemacka je danas ono sto mi simbilicno zovemo „bosanski lonac“ – hiljadu sastojaka, hiljadu mirodjija, hiljadu kuvara! Sta ce od svega toga isplivati na povrsinu a sta ce potonuti – to niko ne zna. Potreban je „kuvar“ sa cvrstom rukom i jasnim receptom! 🙂

NightRider

Bio jednom jedan “kuvar sa brkovima“ pa smo videli sta je napravio… Znas sta meni nije jasno..zasto se mnogi raduju napretku Kine? Je li mislite da ce nam svima biti bolje tada? Ja nemam iskustva sa kineskim vlasnicima firmi ali cini mi se da to nece biti dobro po nas.. ili se varam mozda? Meni se citav pravac “Kinezinacije“ Evrope uopste ne svidja…ja vise volim Evropski dizajn i kvalitet.. Taj kruti nemacki mentalitet je doneo najbolji kvalitet ikada u mnogim oblastima, ono o cemu danas mozemo da sanjamo. Made in West Germany je bio sinonim za nesto, ovo danas vise… Pročitaj više »

Izmenjeno 14 dana pre od strane NightRider
BB

Ti pričaš sa baze nostalgije, to je prošlost, zlatno doba koje je prošlo, tog kvaliteta i dizajna je sve manje, kod Kineza sve više…
A neki idu previše duboko u nostalgiju pa im nedostaje taj kuvar sa brkovima…
Međutim, vremena se mijenjaju i treba se prilagođavati promjenama…

Matija

Kina gde god doje ona gradi i investira. EU zeli samo da isisa ono sto jos imas ili da ti uvali svoje djubre! U EU se mnogo prica o ekologiji ali se malo toga dogadja – osim sto na racun ekologije dizu poreze. U Kini se na ekologiji veoma mnogo radi, drzava investira ogroman novac da smanji zagadjenje, da zaustavi sirenje pustinje Gobi na severu prema Mongoliji, da obezbedi cistu vodu, itd. Sta radi EU? Izvozi djubre u druge zemlje.

NightRider

Tako moj kolega Kazahstanac stalno hvali Rusiju i Putina pa ga ja pitam “a što ti onda radiš u Nemačkoj kad je sve u Rusiji i Kazahstanu toliko dobro? “

Izmenjeno 14 dana pre od strane NightRider
Matija

Karijeru sam zavrsio u oktobru 2016 godine. Sada povremeno radim kao freelencer. Ne bih imao nista protiv da radim za neku kinesku firmu.

Sto se Putina tice, ovaj rat mu je velika glupost! Trebalo je da svoje rezerve novca investira u razvoj svoje zemlje a ne u oruzje. Njegovi tajkuni iznose novac iz zemlje i rasipaju ga sirom sveta. Zao mi je ruskog naroda koji hiljadu godina pati ili zbog osvajaca ili zbog surovih vladara.

BB

Nisu to njegovi tajkuni, nisu Rusi već su to hazari, isti oni što drže vlast u Londonu i Vašingtonu isto kao i Zelenski, kao kompletna vlast Ukrajine, ista fela kao Madlin Olbrajt, Soroš, Rotšildi, 85% američkoh političara ima Izraelski pasoš… Samo ih je uspio natjerati da dobar dio prihoda ubacuje u državnu kasu. To je ta duboka država koja bira i Šolca, i Ursulu, i Makrona, i ANALenu, i sve ostale EU političare za koje se mi čudimo šta rade, uništavaju svoju zemlju… Ne, oni ispunjavaju zadatak gazde, pogotovo u Njemačkoj gdjje skoro niko od njih i nije izabran od… Pročitaj više »

Matija

Opet zaverenicke price! Okani se toga!

BB

Prilično se visoko slažem sa predloženim izmjenama…

ali sličnost sa Crysler Airflow je prilično zapanjujuća…

Matija

Medju nama – Dejan i ja smo „popravili“ i Airflow! Korekcije su veoma diskretne, cilj nam je bio da Airflow dobije akcente koji poticu iz americke istorije – „muscle cars“! Vidi sliku dole.

comment image

MRN

Mogu samo da kažem – hvala.

Bungi

Veliki napredak u dizajnu u odnosu na prethodne, bezlične ID modele.Naravno da uvijek može bolje.Tvoje opravdane primjedbe na račun dizajna proslijediti u Pininfarinu na fino podešavanje.Zadnjih decenija Kinezi su učili od zapadnjaka kako se pravi auto a danas Nijemci uče od Kineza.Kolo sreće se okreće.Ne živi se od stare slave.Istorija je učiteljica života – ko je ne nauči, osuđen je da iznova i iznova, ponavlja greške iz prošlosti.

BB

Kinezi naučili, ovi drugi su izgleda izgubili tu moć učenja 😉

Matija

Sad mi je nesto sinulo: ono sto je Jozef Kaban napravio krajem 2021 godine lici na Hondu Urban EV Concept iz 2019 godine. Nije se ni on bas pretrgao od rada!

comment image