1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Poslovni rezultati koje je grupa VW ostvarila u prvom tromesečju otkrivaju anemičnost koncerna
Poslovni rezultati koje je grupa VW ostvarila u prvom tromesečju otkrivaju anemičnost koncerna

Poslovni rezultati koje je grupa VW ostvarila u prvom tromesečju otkrivaju anemičnost koncerna

106
3
Podelite sa prijateljima:

Poslovna dobit koju je nemačka grupa Volkswagen ostvarila u tromesečnom periodu 2024. godine, koji se završava s poslednjim danom marta, je niži za 20%, ali čelnici koncerna s mnogo više optimizma gledaju na dolazeće mesece.

„Postignuća iz prvog kvartala, u skladu s našim očekivanjima, otkrivaju spor početak poslovne godine,“ reče ovim povodom finansijski direktor grupe VW Arno Antlic, Doduše, nije on ovo rekao zato što voli da priča sam sa sobom, već je dobio novinarsko pitanje tokom predstavljanja poslovnih rezultata u uvodnom delu 2024. godine.

Prema podacima objavljenim u periodičnim finansijskim izveštajima, a koje su predstavili nemački zvaničnici, prihod od prodaje grupe Volkswagen je pao sa 76,2 milijarde evra u prvom kvartalu 2023. na 75,5 milijardi evra u istom periodu ove godine. U tom kontekstu se može dodati i da je poslovna dobit pre ukalkulisavanja poreza i doprinosaa (EBIT) iznosila 4,6 milijardi evra, što je za 20% skromnije u poređenju sa rezultatom u prva tri meseca 2023. godine. Poslovna dobit je iznosila 6,1%. Zastoj u progresu se pripisuje „manjem obimu prodaje i povećanju fiksnih troškova u poređenju sa istim periodom prošle godine“.

Kumulativna prodaja svih brendova koji posluju pod upravom koncerna VW je pala za 2% i u analiziranom periodu je iznosila 2,1 milion vozila. Dinamika ostvarenih rezultata je bila tužna posebno u Severnoj Americi i Evropi, gde je registrovan pad entuzijazma kupaca Volkswagenovih proizvoda, i to za 10, odnosno 5%, redom.

Međutim, zvaničnici nemačke grupacije očekuju oporavak prodaje i vedrije finansijske izveštaje, s obzirom na to da se u knjizi narudžbina nalazi 1,1 milion vozila, od čega je 160 hiljada električnih vozila. Kompanija očekuje da će na kraju 2024. godine „prihod od prodaje premašiti cifru iz prethodne godine do 5% i da će poslovna dobit biti između 7% i 7,5%.“

Uprava grupa u okviru odeljenja kom su u fokusu automobili „pretpostavlja stopu kapitalnih ulaganja tokom 2024. godine, u intervalu između 13,5% i 14,5%. Neto gotovinski tok iz automobilskog sektora za 2024. godinu se procenjuje na između 4,5 i 6,5 milijardi evra. To će posebno uključivati investicije za budućnost i odlive novca od spajanja i akvizicija za posao proizvodnje baterija, što je vitalni stub transformacije Volkswagena. Očekuje se da će neto likvidnost automobilske divizije biti između 39 i 41 milijarde evra u 2024.

„Očekujemo dalji pozitivan trend tokom godine, kao rezultat lansiranja više od trideset novih modela svih brendova. Istovremeno, efekti naših programa efikasnosti će se osećati postepeno kako godina bude odmicala. U tom kontekstu, biće posebno važno da se čvrsto suprotstavimo povećanju fiksnih troškova i sprovodimo investicionu disciplinu“, istakao je Arno Antlic.

AutoRepublika

Foto: Drazen Zigic

(106)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zex

Evo tu pišem kad če vest o novi Cupri Leon i formentor?? Prodje dva dana a nista ovde 😅 da napisem da je lepši prijašnji sa Seat dizajn ovo sad je ne znam šta …ajkula ali ne paše
Pozdrav 💪

Zex

I da komentarišem ovaj tekst…ja se za njih ne sekiram …nikad više para nije uzela autoindustrija i da jim padne prodaja za 50% još uvek če.biti u plusu
I ponovo pozdrav

Matija

Marka VW u ovom momentu uopste nema interesantne modele za trziste – Golf i Passat se jos nekako drze. Oporavak ce trajati nekoliko godina i to samo pod uslovom da na razvoju rade danonocno i istovremeno sasvim promene svoj mentalitet – stav prema trzistu i stav prema internim problemima. I jedno i drugo ocenjujem kao skoro nemoguc zadatak! Pravo resenje bi bilo da iz Kine uvezu veci broj menadzera, inzinjera i dizajnera! 🙂