1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Odbačen predlog rigidnijih brzinskih limita za motocikliste u EU
Odbačen predlog rigidnijih brzinskih limita za motocikliste u EU
3

Odbačen predlog rigidnijih brzinskih limita za motocikliste u EU

165
3
Podelite sa prijateljima:

Verovali ili ne, postojala je ideja koja je čak i formalizovana kroz predlog za administraciju Evorpske unije, a koja je podrazumevala uvođenje strožih ograničenja brzine kretanja motociklista u javnom saobraćaju, u odnosu na vozila iz drugih kategorija. Međutim, grupa poslanika Evropskog parlamenta, inače članova Komiteta za transport i turizam, je početkom meseca, usvajajući listu izmena pravila u vezi vozačkih dozvola koje se izdaju na tlu EU, odbacila takvu mogućnost. S druge strane, u predlogu se između ostalog nalazi i mogućnost posedovanja elektronske vozačke dozvole koja bi bila validna i koja bi se čuvala u memoriji pametnog telefona. 

Odbačeni predlog je bio motivisan željom da se uveća bezbednost na drumovima, posebno onih koji su među najranjivijim učesnicima u saobraćaju, misleći na motocikliste, pa je tako predlagač naveo želju da se, zavisno od tipa dozvole koju poseduje, brzina kretanja ograniči na sledeći način:

  • za one s dozvolom A1, najviša dozvoljena brzina kretanja ne bi mogla premašiti 90 km/h,
  • za one s dozvolom A2, najviša dozvoljena brzina kretanja ne bi mogla premašiti 100 km/h,
  • za one s dozvolom A, najviša dozvoljena brzina kretanja ne bi mogla premašiti 110 km/h.

Sve ovo naravno, ukoliko u posebnim okolnostima, ograničenje nije postavljeno još strože, i to samom putnom signalizacijom. Da podsetimo i u vezi pravila koja su na snazi u EU, a tiču se obuvhata kategorija A, A1 i A2:

Oni koji poseduju dozvolu kategorije A1 moraju imati najmanje 16 godina, dok njihov motocikl ne sme biti snažniji od 11 kW (nepunih 15 KS) iz maksimalno 125 kubnih centimetara zapremine, dok su oni s A2 ograničeni na 35 kW (47 KS). Jasno, vlasnici dozvole A kategorije nemaju nikakvo ograničenje.

Stručna javnost smatra da je odlično to što ovaj deo predloga nije ušao u završnu fazu razmatranja već je odbačen. Stav obrazlažu time što bi uvođenje rigidnijih brzinskih limita dodatno otežalo poziciju motociklista u saobraćaju, pritom čineći više nervoznim ostale (brže) učesnike drumskih avantura. Dodatno, sled događaja se doživljava i kao velika pobeda motociklističkog lobija u Evropi.

O finalnoj verziji predloga će se glasati u Evropskom parlamentu tokom januara, a zavisno od toga kakav će ishod biti, pisaćemo više na ovu temu.

MotoRepublika

(165)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
zex

iz EU nečeš ništa pametno čuti ..koja glupost

MRN

Kako su propustili one najmladje? 😊

comment image

M M

EU postaje zajednica debila, mazohista, kretena….
Ovako je počelo sa baterijašima, krastavcima…. Sad se bave čepovima na flašama.
Izgleda će brzo definisati kao se sme pr**deti, koja bučnost, emisija sumpor i azot oksida.
Verovatnoje i na redu definisanje penetracije one stvari u onu…..