1. Home
  2. Life
  3. Merenje emisije čestica iz kočnica
Merenje emisije čestica iz kočnica

Merenje emisije čestica iz kočnica

346
27
Podelite sa prijateljima:

Za mnoge vozače je kočiona prašina ružna, crna prljavština koja se skuplja na prethodno očišćenim felnama. Ali ovo je samo optički problem, jer je mnogo opasnija ona sitna prašina, koja je nevidljiva golim okom i stvara se pri svakom trenju kočnica a veoma je opasna po zdravlje svih živih bića na ovoj planeti.

Kao što je to većini od vas koji pratite portal AutoRepublika poznato, od 1. jula 2025. se uvodi novi standard Euro 7 kojim će pored strožijih normi za merenje izduvnih gasova po prvi put biti obuhvaćeno merenje ultra finih čestica koje nastaju trošenjem kočionih pločica kao i mikroplastike sa guma a sve u cilju smanjenja visokog nivoa otrovnih čestica u gradskim sredinama.

Dok su se prethodne euro norme odnosile pre svega na merenja izduvnih gasova, naredna uredba će po prvi put obuhvatiti i čestice koje nastaju trenjem, koje su u suštini teški metali veličine između PM10 i PM2,5 a koji mogu da uđu duboko u pluća i ugroze naše zdravlje. Brojevi uz oznaku PM označavaju njihovu veličinu. PM10 čestica ima veličinu do 10 μm, čestica PM2.5 ima veličinu do 2.5 μm. Količina ovih čestica koje se ispuste u atmosferu svakodnevno se meri u tonama i one završavaju u životnoj sredini gde zagađuju zemlju i vodu. Merenje ADAC-a je pokazalo neki prosek od 120 g za sve četiri gume na pređenih 1.000 km, što je u Nemačkoj na godišnjem nivou oko 8.000 t.

Ono što je paradoks jeste da će prelazak na električna vozila smanjiti emisije izduvnih gasova, ali neće rešiti problem emisija čestica iz kočnica i mikroplastike iz guma. Usled strožih ekoloških normi emisija izduvnih gasova je smanjena a emitovanje čestica iz kočnica je u porastu, automobili su sve teži i brži što je dovelo do potrebe za većim i jačim kočnicama. Električna vozila bi mogla čak da emituju veću količinu tih materija zbog težeg pogonskog sklopa u poređenju s konvencionalnim vozilima. Svakodnevno se javljaju problemi o kojima se do sad nije diskutovalo a koji također nanose štetu našem zdravlju i zagađuju prirodu oko nas – suprotno onom kako su mnogi na početku mislili da će biti prelazak na alternativne pogone.

O svemu ovome više možete da saznate na internetu a ono o čemu bih ja posvetio malo više pažnje jeste tester za merenje čestica koje nastaju trošenjem kočnica i kako taj čitav sklop uopšteno funkcioniše. U izradi prvog prototipa su i moji prsti bili upetljani. 🙂

Vazduh se prvo uvodi i filtrira kroz „Hepa“ filter gde se odstranjuju fine čestice koje mogu da utiču na rezultate merenja, zatim se dovodi na određenu temperaturu i vlažnost kako bi se simulirali realni uslovi vožnje. Brzina strujanja vazduha kao i brzina okretanja samog kočionog diska su također podesivi.

Tako pripremljen vazduh se prevodi preko diska gde on zajedno sa česticama nastalim trenjem biva usisan preko specijalnih sondi u ormar sa mernim uređajima. Sonde na osnovu raznih standarda merenja pripremaju i ograničavaju koncetraciju čestica koja je dozvoljena i dovoljna za merne uređaje. Ukoliko bi sve čestice nepripremljene ušle u njih oni bi došli u stanje prezasićenja i njihovi merni kanali bi se momentalno oštetili i začepili.

Iako je sam tester naizgled jednostavan, u samom startu se javio jedan veliki problem kojeg nije bilo kod merenja izduvnih gasova a to je da se čestice sa kočnica ponašaju kao abrazivno sredstvo i da nanose veliku štetu nastalu trenjem pri prolasku kroz merne uređaje – to su u stvari fini metalni opiljci koji usled velike brzine strujanja i visoke temperature ’’šmirglaju’’ nemetalne delove uređaja.

Za samo merenje PM čestica su zadužena dva uređaja:

– SPC (Solid Particle Counter) – Koncentracija suspendovanih PM čestica;

– PMC (Particle Mass Controller) – Gravimetrijsko određivanje masene koncentracije PM čestica.

Kod Euro 7 norme, ograničenja mase PM10 čestica iz kočnica se razlikuju u zavisnosti od tipa pogona:

– do 3 mg/km važi za čisto električna vozila;

– do 7 mg/km važi za sve ostale vrste pogona.

Od 2035. važiće jedinstveno ograničenje od 3 mg/km bez obzira na vrstu pogona.

Da li su ove norme realne i u praksi održive pokazaće budućnost; trenutno je moguće uraditi nekoliko poboljšanja:

  • menjanjem površinskog sloja kočionih diskova – na primer Bosch iDisc® koji je ojačan Karbidom;

  • ugrađivanjem filtera direktno na samom kočionom disku;

  • ugradnjom bubanj (doboš) kočnica koje zbog zatvorenog kućišta imaju puno manju emisiju PM čestica;
  • još efektivnijem rekuperacijskom kočenju kod elektro-automobila kao i smanjenjem njihove težine.

Ono što je bitno u čitavoj priči jeste to da buduća regulacija habanja kočnica ne sme dovesti do zanemarivanja bezbednosnih aspekata. Njihov dalji razvoj mora imati za cilj solidne performanse kočenja u svim situacijama vožnje i dobru izdržljivost, uz istovremeno uzimanje u obzir ekoloških aspekata. Također, kočnice iz dodatne opreme moraju imati ista bezbednosna i ekološka svojstva kao originalni proizvod.

Mene lično u čitavoj priči ne raduje i što je najgore po sve nas jeste da ćemo sve ove ekološko-političke igrarije platiti mi iz svog džepa a koliko će to sve realno doprineti čistijem i zdravijem okruženju u kome živimo, bar za sad ostaje velika nepoznanica.

Ninoslav Rašković

Slike: Copyright AIP GmbH & Co. KG, 2024

(346)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Znači opet laboratorijsko mjerenje?
Ima neko program koji simulira vožnju? Pa jedan motor vrti disk u različitim režimima i koči da bi se ispitalo koliko se to troši? U stvari potrošnju toga je lako izračunati jednostavnim vaganjem prije i poslije, ali nije količinu (broj) i veličinu čestica, mada i to djelimično zavisi od izgubljene mase…

NightRider

comment image

Laki

„Vorschprung durch Technik“ 👍

NightRider

Laboratorija će u ovom slučaju tačno pokazati razliku u materijalima od koje su kočnice napravljene i količinu čestica koje one ispuštaju tokom kočenja. Na osnovu toga će se ugrađivati kočnice u nove automobile. Da, postoje programi koji simuliraju sve moguće uslove vožnje i postoje roboti koji to isto rade, vidjao sam u test centrima automobile koji se testiraju 24 sata, 7 dana nedeljno a vozač je robot koji može da uradi sve brže i bolje od čoveka, može da pritiska gas, kvačilo i kočnicu čitav dan i da ga ne zaboli noga 🙂 Ono što će se razlikovati u stvarnosti… Pročitaj više »

BB

Hoće li voziti po putu, autonomna vožnja, ili po valjcima?

Laki

Prava vožnja traži vrlo skromnu upotrebu kočnice!Mučno je gledati „zalijetanje“ ispred crvenog na semaforu,onda naplatne rampe i još mnogo toga.

MRN

Evo jedne takve gradske vožnje, malo pre, bez agresije, uz minimalno kočenje, ali i bez značajne gužve (prosek brzine 24 km/h ), početak i kraj vožnje (posle 16,7 km) je bio na istom mestu.

comment image

Laki

Ovako vozi teška gospoda i perfekcionisti.👍👍

NightRider

MRN biciklom je brze 🙂

MRN

Dugoročno, po BGD, onim relacijama koje ja koristim, nemoguć je prosek gradske brzine od 24 km/h. Meni je u urbanim uslovima (za moje rute) sve oko 20 km/h „odlično“, jer nije retko da to bude i značajno manje.
A već sa oko prosečnih 20 km/h, skoro svaki bicikl u gradu postaje brži od automobila. Pri čemu ćeš biciklom po gradu putovati „od vrata do vrata“, a kolima „od parkinga do parkinga“, pa je ukupno izgubljeno vreme za putovanje automobilom u konačnom sledu značajno duže.

Renault Terminator🇷🇺Z

Kod tebe je frankenštajn auto u pitanju kada imaš takvu potrošnju😁…
Prije mijesec dana sam stavio ljetnje gume i tada sam poništio tadašnju prosječnu potrošnju,brzinu..
Poslije mijesec dana skoro pa indentične relacije grad-periferija,režim vožnje comfort,gume Michelin Pilot Sport koje su napravljene i montiran 2021,ovo im je zadnja sezona,guma koja je za sve,samo ne za jurenje rekorda u niskoj potrošnji..i ovo je potrošnja benzina..🙂
https://youtu.be/x1JBiLPkTNA?si=EszAD5AXs-vrZUd3

Izmenjeno 13 dana pre od strane Renault Terminator🇷🇺Z
Laki

Kladim se da bi on sa „feudalnim 6.9“ oborio potrošnju ispod laboratorijskih vrijednosti!

Renault Terminator🇷🇺Z

Hahah..😂

s mile

imam 95% vangradsku vožnju, promenio sam kočione pločice posle nekih 90 000km, diskovi na pola potrošnje, ovakvom vožnjom mogu još 90000km 😉

Laki

To je „Liga šampiona“ junače.

BB

Lako ti je to u Puntu, hajd’ probaj u BMW-u 😜

Laki

Isti rezultat na bembari „Ali“ limuzina!

s mile

BMW nije napravljen za ovakvu vožnju….;-)

xtrimi

Vidi nisam siguran do čega je ali na DUSTER-u ja sam na 137000km i diskovi i pločice nisu menjani. A realno i nemam neku gradsku vožnju.

Laki

👍👍

Matija

Ninoslave, gde tacno radis?
Medju nama, moj princip je najkracim putem do cilja.
Ovo gore je prilicno komplikovano.

Izmenjeno 14 dana pre od strane Matija
Stari Dejan

Ja sam o ovome trubio svojim drugarima pre nekoliko godina i svi me gledali kao da sam pijan. Hvala Ninoslave što najzad imam i dokaz da se o tome stvarno i ozbiljno razmišlja! 👌🏻

BB

Obično genija isprva smatraju ludakom… Ne razumiju ga.

Laki

👍

M M

Još jedna nelogična, glupa zelena utopija propale Evrope.
Davno su kočione obloge postale bez-opasne, bez azbesta, bez …….
A ovo znači da su ljudi kao civilizacija u teškom haosu.
Kad ne umeš da procenih bitno od nebitnog.
A neki će se setiti da sam najavljivao ovakva vremena.
Bole njih ku****c što su im ameri sjebali gasovod, sjebal im celu koncepciju moderne evrope. Važno je ono malo prašine iz kočnica.

A posledica ovoga. pa imaćemo kočnice ravne ku*****cu. Imamo motore ravne istome – već.
Po mojoj proceni, za par godina, ko bude suvše prd***eo, mora biti sankcionisan.

BB

Pa i ovi rade za istog gazdu što im ke s*ebao gasovod. Izmišljaju pravila i guše privredu. Uzmu neki opšteprihvaćen pozitivan cilj i onda prekomjernim ograničenjima dođu do toga da sve zakomplikuju. Da je to problem, jeste, d ali će oni to da zloupotrojebe? Hoće…

Laki

👍