1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Zašto su električni automobili iz Kine „dvatriput“ skuplji u Evropi?!
Zašto su električni automobili iz Kine „dvatriput“ skuplji u Evropi?!

Zašto su električni automobili iz Kine „dvatriput“ skuplji u Evropi?!

3.85K
17
Podelite sa prijateljima:

Primer Nemačke

Električni automobil iz Kine na nemačkom tržištu košta duplo više nego na domaćem, ili u ekstremnim slučajevima čak i skoro tri puta skuplje. Nesklad koji nervira mnoge zainteresovane kupce. BYD Atto 3, na primer, dostupan je u Kini po ceni od 18.000 evra. U cenovniku za Nemačku, kompaktni SUV se nudi po ceni od 37.990 evra, što je 20.000 evra više. Kako se može objasniti ovo drastično povećanje?

Najočiglednije je da postoje troškovi transporta i uvoza. Ali čak i pre nego što kineski model uopšte bude prodat u Evropi, proizvođači moraju da potroše milione na homologaciju – složen proces testiranja i odobrenja u kojem se vozilo ispituje do najsitnijih detalja. Neophodni su i Euro NCAP kreš testovi, provera elektronike u vozilu i sistema pomoći. Proizvođači ćute o tome koliko su visoki troškovi. Neki čak govore o ukupnom trocifrenom milionskom iznosu, iako stručnjaci iz industrije snažno sumnjaju u to.

Takođe je teško prodati automobile bez salona i servisne mreže. Iako su proizvođači iz Kine već dobro pozicionirani u tom pogledu u svojoj matičnoj zemlji, još uvek moraju da uplate avans za Evropu. I naravno, ovo se takođe dodaje na cenu. Manje ili više obimna prilagođavanja softvera vozila i mogućih aplikacija za pametne telefone tako da budu u skladu sa Opštom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) širom EU takođe povećavaju cenu.

Uobičajeno je da proizvođači automobila naplaćuju neznatno različite cene za izvoz istih ili sličnih verzija vozila na različitim tržištima. Ali obim marža BYD-a za strana tržišta je retkost na ovom nivou, rekao je Sem Fiorani, potpredsednik zadužen za globalne prognoze u kompaniji za istraživanje tržišta AutoForecast Solutions, prenosi Reuters.

Visoka razlika u ceni je daleko od opravdane. I vredi preokrenuti celu stvar i ne pitati se zašto su kineski električni automobili ovde tako skupi, već radije: Zašto su tako jeftini u Kini? Velika razlika u kataloškim cenama između tržišta svakako delimično odražava izuzetno oštru konkurenciju u Kini, najvećem svetskom tržištu automobila, gde desetine brendova električnih automobila vode oštar rat cenama. Mali električni automobili, od kojih neki koštaju i ispod 10.000 evra, uobičajeni su u Kini – visoke marže su od sekundarnog značaja.

Kineski proizvođači imaju prednosti u pogledu troškova u nabavci i proizvodnji

Pored toga, kineska industrija električnih automobila već ima velike prednosti u pogledu troškova u odnosu na strane konkurente. Sirovine, baterije, fabrike, zemlja, struja i radna snaga znatno su jeftiniji u Kini, a država je izdašno subvencionisala sektor za promovisanje električne mobilnosti i to uspešno – najmanje jedan od tri nova automobila u Kini je električni automobil ili PHEV.

BYD takođe ima prednost u odnosu na druge proizvođače automobila sa svojim visoko vertikalno integrisanim lancem snabdevanja. Automobilska kompanija proizvodi skoro sve komponente svojih automobila u kompaniji umesto da ih kupuje od dobavljača. Pre svega, smanjenje troškova u proizvodnji baterija, najskuplje komponente električnog automobila, važna poluga je za BYD.

BYD i mnogi drugi kineski proizvođači automobila i dobavljači proveli su protekle dve decenije, sa jasnim vođstvom u odnosu na većinu evropskih proizvođača, na primer – obezbeđujući pristup rudnicima širom sveta, a time i kritičnim sirovinama za baterije kao što su litijum i kobalt, navodi se u saopštenju. Kit Norman, glavni direktor za održivost pri pokretanju baterija Liten u Kaliforniji. Podaci koje je Reutersu dostavila kompanija za istraživanje tržišta Benchmark Mineral Intelligence (BMI) pokazuju da je cena baterija u Kini oko 18 odsto niža nego u Evropi ove godine.

Ogromna kompanija kao što je BYD, koja proizvodi sopstvene baterije, može još više da smanji troškove zahvaljujući svojoj tržišnoj snazi tako što će moći da pregovara o količinskim popustima u lancu snabdevanja baterijama, rekao je analitičar BMI Roman Obri. BYD sada čak gradi brodove za izvoz.

Kineska generalno veća brzina procesa takođe koristi domaćim proizvođačima. Izgradnja nove fabrike u roku od godinu dana nije neuobičajena jer se suočavaju sa manje regulatornih prepreka nego u zapadnim zemljama, rekao je Mark Vejkfild, šef globalnog tima za automobile u AlixPartners, konsultantskoj firmi sa sedištem u Njujorku. Sve u svemu, to znači da su kapitalne investicije kineskih proizvođača automobila po vozilu znatno niže.

U Evropi su marže znatno veće

Ali ni to ne objašnjava visoke cene električnih automobila iz Kine u Evropi. Kineski proizvođači takođe praktikuju balansiranje profita od veće kupovne moći u Evropi. Dok su u Kini primorani da cene što je moguće niže zbog oštre konkurencije, oni koriste visoke nivoe cena u Evropi da povećaju svoje marže. Prema rečima stručnjaka iz industrije, ove marže su toliko visoke da kineski proizvođači i dalje imaju ogromnu fleksibilnost da smanje cene i na taj način dodatno osvoje tržišni udeo u inostranstvu.

Kineski proizvođači automobila, predvođeni BYD-om, za sada su zadovoljni time što će zadržati visoke izvozne cene i ostvariti zaradu, rekao je Ben Taunsend, šef odseka za automobile u britanskoj kompaniji Thatcham Research, prema izveštaju Reutersa. On je rekao da se kineski proizvođači električnih automobila često bore da postignu pozitivnu nulu ili bar ostvare mali profit kod kuće. „Ne želite da potkopate evropsko tržište“, rekao je on. „Tamo žele da ostvare svoju marginu.“

Reuters je pregledao cene koje je objavio BYD ili njegovi zastupnici na pet svojih vodećih izvoznih tržišta, Nemačkoj, Brazilu, Izraelu, Australiji i Tajlandu, za tri najpopularnija električna automobila, limuzine Dolphin i Seal i SUV Atto 3. Poslednjem je cena zmeđu 81 i 174 odsto viša nego u Kini. Cene Dolphina kretale su se od 39 do 178 posto više, a cene Seala od 30 do 136 posto više.

Međutim, fer poređenje početnih cena po tržištu otežano je regionalnim razlikama u raspoloživim nivoima opreme. U nekim slučajevima, vozila početnih završnih nivoa koja je pregledao Reuters imala su nešto bolje karakteristike od najjeftinijeg modela u Kini.

„Hiljade dolara dodatnog profita po vozilu“

Ali sve u svemu, kineski proizvođači automobila „ubiru hiljade dolara dodatne zarade po vozilu“ van svog domaćeg tržišta, prema analizi koju je za Reuters sproveo A2MAC1.

A2MAC1 je uporedio evropsku verziju BYD-a Dolphina, koja se prodaje za 33.000 evra, sa verzijom koja se u Kini nudi za 14.000 evra. Evropski „delfin“ je nešto duži i ima dodatnu i bolju opremu i karakteristike, uključujući nešto veću bateriju, udobnije ogibljenje i dodatne senzore. Ipak, uzimajući u obzir ove nadogradnje, zajedno sa transportnim i uvoznim taksama i drugim troškovima, A2MAC1 je procenio da je BYD-ova profitna marža na evropskom automobilu bila za oko 6.900 evra veća.

AutoRepublika

(3851)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Pa zašto da u Evropi ne idu sa značajno većim maržama ako im cene konkurentskih modela u Evropi to omogućavaju. Nisu Kinezi u Evropi stvorili to prethodno cenovno okruženje. Ono ih je dočekalo. I samo ga iskorišćavaju.

BB

„Neophodni su i Euro NCAP kreš testovi,…“ NCAP testovi nisu zakonska obaveza, ta organizacija je nevladina organizacija i više je marketinškog tipa da bi se kupac zaletio na onog koji ima više zvjezdica (na 58 km/h) misleći da je bezbjedan i kada rukne sa njim 120 km/h. Uglavnom služi za podizanje cijene… Ukucajte na Google “ is NCAP mandatory“ pa pogledajte rezultate pretrage… Homologacija je ta koja je obavezna. I u jednom od članaka je pominjan standard po kojem se vrše ispitivanja… A staro kapitalističko pravilo je: Roba se prodaje po onoj cijeni po kojoj može da prođe… I kineski… Pročitaj više »

Mustang

shvatite da automobili u evropi moraju da budu skuplji od ostatka sveta

s mile

Nisam stručnjak za sve gore navedeno.

ALI

ako je istočni proizvod dvostruko jeftiniji od EU, ne mogu da verujem da još 50% na osnovnu cenu koštaju apsolutno svi troškovi, homologacije, servisi, itd, opet su povoljniji.

Ima tu puno mesta, i potrebno je samo vreme, u EU je svojevremeno ušla Toyota, pa KIA & Hyundai, doći će i kinezi

BB

Pa ne košta….
Al’ gre’ota da se baci 😜

Zastava

Pametni su Kinezi. Koriste priliku u kojoj Evropa ima veoma visoke standarde, da ne kažem fašističke, što se tiče opremljenosti i kvaliteta automobila, a tu su i zemlje sa narodom kom automobili nisu skupi i mogu da koštaju još skuplje, jer imaju velike plate. Ma samo deri. Ko ima, deri ga, ko nema, neka vozi polovno i to je to. Idemo ka zelenoj tehnologiji. I treba da bude skuplje. Ko god veruje u ekološki čiste automobile, treba ga derati. Električno vozila su porez na budale, a i prvi mačići se u vodu bacaju i biće tako sve dok cena čelika… Pročitaj više »

Izmenjeno 16 dana pre od strane Zastava
Matija

Stalno se govori „Kinezi imaju jeftinu radnu snagu“. Sasvim pogresno! Njihovi ljudi su dobro placeni, pogledajte njihove gradove, tamo ne zive samo bogatasi! Imao sam vise kolega koji su radili u Kini – niko se nije zalio na platu, na protiv. „Tajna“ Kineza je u visokoj efikasnosti rada: organizacija, kompjutersko upravljanje, vrlo male hijerarhijske piramide – onih koji govore kako treba da se radi je malo, velika vecina radi. Za razliku od evropskih, narocito nemackih firmi, gde je procenat administracije vrlo visok. Rukovodioci nemackih firmi su svesni personalnog opterecenja u svojim firmama i rado bi da naprave „veliko spremanje“. Slucaj… Pročitaj više »

Stari Dejan

Pričao sam skoro sa kolegom koji je merkao neko radno mesto u Siemensovoj fabrici u Nemačkoj. Ima druga koji već radi tamo i on mu je rekao da se navikne na to da „dolazi u socijalnu firmu“. Kako to, pita moj kolega. Reče ovaj drugi „kao u staroj Jugi: ima njih 10-ak koji su vrhunski stručnjaci i oni vuku sve. Onih koji rade ima možda 50. A onih koji „vode politiku“ i ne mrdaju dupe ima bar 150. A sindikati ih čuvaju tu gde su.“

Matija

Hvala ti ko bratu, sve si rekao! Od sada cu tvoj komentar, po principu „copy-paste“, da prenosim na slicne diskusije! 🙂

Bungi

Moj drug radi u simensovoj fabrici vozova i potvrđuje ove priče.Kad bi znali ko sve montira simensove vozove i kakvi se dijelovi ugrađuju u njih, nikad se njima nebi provozali.EU je odavno izgubila konkurentske prednosti u industrijskoj proizvodnji, jednostavno kaska za razvijenim svijetom.

BB

Pa eno sa Boeing-a malo, malo, otpadne neki dio, raspadaju se u vazduhu novi avioni… A pobili su sve druge proizvođače aviona, samo Boeing i Airbus, nema alternative. I šta sad?

MRN

Šta sada?
Pa, otkazuju letove zbog „opoziva“ aviona.

BB

I idu na put više hiljada km sa električnim automobilima 🤣😂

Napredak civilizacije 😜

Matija

I sta sad? Pa, Kinezi, bre! 🙂
Porucili su 100 Airbuseva ali su trazili da se ti avioni proizvode u Kini – da bi videli kako se to radi. Jedan tip iz Airbusa cinicno se podsmeva Kinezima: „znamo mi sta oni hoce, zato kljucne komponente uvozimo gotove!“

BB

Napravili svoj avion Comac C919, i eno dvije kineske transportne firme naručile svaka po 100 komada…

Miloš

BYD-ov model Pony koji slovi za jednog od najeftinijeg modela u Kini košta 3700 3vra a u Srbiji 15.600 evra. Smatram da je to previše.

BB

U Srbiji je vjerovatno Lipicaner 🤣