1. Home
  2. Vesti
  3. Jeep Grand Cherokee uskoro samo sa motorima sa četiri cilindra
Jeep Grand Cherokee uskoro samo sa motorima sa četiri cilindra
6

Jeep Grand Cherokee uskoro samo sa motorima sa četiri cilindra

166
6
Podelite sa prijateljima:

Nasuprot verovanjima da svaki Amerikanac mora da ima osam cilindara ispod haube, realnost je takva da manje od 10% svih prodatih četvorotočkaša „preko bare“ imaju takav motor. Čak i bestseler kao što je Ford F-150 uglavnom pruža turbobenzince sa šest cilindara, a glomazni kamionet Chevrolet Silverado možete dobiti i sa četiri cilindra.

Sledeći na redu je Jeep i ako je verovati pisanjima kolega sa sajta Mopar Insider, kupci će naredne godine moći kupiti model Grand Cherokee samo s agregatom koji integriše četiri cilindra.

Grand Cherokee je najprodavaniji Jeepov model u Sjedinjenim Američkim Državama i protekle godine je isporučeno 244.594 primerka. Sadašnja generacija je na tržištu od 2021. godine i nudi se u dve konfiguracije. Ona standardna poseduje dva reda sedišta, dok se nešto veći Grand Cherokee L se može pohvaliti s još jednim redom za sedenje.

Čuveni 5,7-litarski motor s osam cilindara Hemi je eliminisan iz baznog modela još protekle godine zbog slabije potražnje, a ista sudbina čeka i L nakon ove godine. Mopar Insider dodaje da to nije kraj promenama, pošto nijedna od dve verzije više neće biti nuđena ni sa opcionim 3,6-litarskim benzincem Pentastarom, onim sa šest cilindara.

I zašto onda takva odluka? Pa Hemi je generalno nestao iz ponude kod svih modela korporacije Chrysler „preko bare“ pošto više nije u stanju da zadovolji zakone na račun izduvnih gasova, dok moderniji turbobenzinci sa četiri cilindra razvijaju veću snagu nego spomenuti atmosferac sa šest cilindara Pentastar. Opcioni 2,0-litarski plug-in hibrid čak pruža i veći obrtni momenat (637 Nm) nego Hemi sa više cilindara (530 Nm).
Ako se pisanje Mopar Insidera pokaže kao istinito, to bi označilo da će Grand Cherokee dobiti novi 2,0-litarski turbobenzinac sa 270 konjskih snaga kao standardan motor, uz spomenuti plug-in hibrid kao opciju. Jeep još uvek nije potvrdio takvu vestu, ali ni demantovao. Međutim, mnogi mediji se slažu da je takav potez očekivan iz već opisanih razloga.


Svet se menja, pa samim tim i američka automobilska industrija. Ono što je njihova automobilska industrija nekada bila najpoznatija je danas deo samo istorije. Neki tradicionalni kupci će sigurno patiti za „starim dobrim vremenima“, ali većina sigurno neće ni primetiti…

AutoRepublika

(166)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Cuore sportivo

Grand Cherokee je najprodavaniji Jeepov model u Sjedinjenim Američkim Državama i protekle godine je isporučeno 244.595 primerka.

Treba ovom dodati da je to najprodavaniji model u USA u svom e segmentu ispred fordovog Explorera. Ma samo mi Italijani! Forzaaaa!!!

MRN

Dok god sa polica Stellantisa za njega ne uzmu i zaboravljeni TwinAir, dobro je 😊

Matija

Samo 4 cilindra? Nema problema – u svakom cilindru 1,5 – 2,0 litara zapremine i, eto, opet smo na 6 do 8 litara zapremine! 🙂 Gde bi bila prednost ovakvog motora? Mogao bi da radi na vrlo niskim obrtajima i da se tako priblizi njihovoj energetskoj efikasnosti od 50%!

Naravno, ovo je samo vic! 🙂
Zahvaljujuci kompresoru danasnji motori liferuju veliku snagu i momenat i to u sirokom rasponu obrtaja. Motori V8 ostace u lepoj uspomeni.

Matija

Dopuna, nedostaje deo recenice:

„Mogao bi da radi na vrlo niskim obrtajima kao brodski motori i da se tako priblizi njihovoj energetskoj efikasnosti od 50%!“

MRN

Ili kao onaj kineski dizel, sa 53 % 😊

BB

Uvijek mi je bio zanimljiv Mitsubishi 3.2 l dizel, čak sam i vozio takav jedan Pajero, zamalo da ga prevrnem 😂🤣