1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Otkriven je drugi prototip BMW-a sa motorom V16
Otkriven je drugi prototip BMW-a sa motorom V16

Otkriven je drugi prototip BMW-a sa motorom V16

2.00K
5
Podelite sa prijateljima:

Za početak, da najavimo u neko naredno vreme da će Zoki obraditi u Zanimljivost dana originalnu Seriju 7 sa V16 motorom (naslovna fotka).

Drugo, nadimak „Zlatna ribica“ zbog svoje braon boje sa zlatnim delovima i namenjenih zadnjim otvorima za snabdevanje sistema za hlađenje. Ali ovo poslednje danas otkriva da je drugi prototip Serije 7 E32 V16 proizveden 1990. godine.

Krajem osamdesetih, BMW i Mercedes su bili angažovani u trci vezanoj za zapreminu motora. Bilo je to vreme kada su V12 predstavljeni ispod haube ovih velikih limuzina, a svaki od dva BMW-ova eksperimentalna V16 je napravljen od dva interna M70 dvanaestocilindrična motora.

Zasnovan na 750iL, sivi automobil iz 1990. godine razlikuje se od svog prethodnika ne otkrivajući gotovo ništa o svojoj posebnoj prirodi.

Hladnjak je zadržao svoje mesto na samom prednjem delu vozila, ovaj drugi nema bočnih lopatica i ventilacione rešetke vidljive na prtljažniku prethodnog prototipa. Sa spoljašnje strane primećujemo samo hromirani okvir prednjih svetala i zadimljenu završnu obradu zadnjih svetlosnih jedinica.

Unutra je bio veliki luksuz za to vreme sa belim kožnim presvlakama, telefonom u vozilu, malim ekranom na krovnoj oblogi i vratima sa električnim zatvaranjem.

Dok Goldfishov motor 6.7 razvija 407 KS i omogućava mu da dostigne 280 km/h, onaj kod sivog 750iL V16 je skromniji sa svojih 348 KS pri 5.000 o/min. Povezan je sa petostepenim automatskim menjačem i pokreće automobil do 250 km/h.

Standardni 750iL pokretan motorom V12 5.0 od 300 KS i opremljen četvorostepenim automatskim menjačem, logično lakšim i manje štedljivim, zahtevao je identičnu maksimalnu brzinu. Da li zbog toga V16 nije završio u proizvodnji? BMW ovo ne precizira.

Izuzetno redak u istoriji automobilizma, motor tipa V16 sprema se da se senzacionalno vrati ispod haube sledećeg hibridnog Bugattija.

AutoRepublika

(1998)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Ovaj drugi je skoro E38 sa širim C stubom a volanom E32.Osim volana kokpit je 90% preteča E38.

Matija

Dinosaurus!

Bungi

Kod ovog drugog prototipa prednji kraj je ekstremno produžen da bi v16 mrcina i njen hladnjak stali ispod haube.Kako ugurati 16 cilindara a nezauzeti puno prostora.? VW je kod Bugatija to riješio sa W16. Prilično komplikovano.

BB

Napakovan k’o tunjevina…

Ali čemu?

Yankee

Serijska proizvodnja u Detroitu 60 godina ranije …

comment image