1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Počinje era električnih motocikala
Počinje era električnih motocikala
1

Počinje era električnih motocikala

267
1
Podelite sa prijateljima:

Prema poslednjoj studiji Statista globalna prodaja električnih motocikala dostići će 40 miliona primeraka 2023. godine. 

Statista procenjuje da će čak 35 miliona motocikala koje pokreće elektromotor završiti na kineskom tržištu, dok će ostatak biti prodat u Evropi i Severnoj Americi. Popularizaciji ovakvog tipa dvotočkaša znatno doprinose ride sharing servisi koji su nedavno počeli da niču po celom svetu. Osim što poboljšavaju sliku električnih dvotočkaša, pomenuti servisi služe i kao svojevrsan poligon za isprobavanje novih tehnologija.

Dok motociklistička industrija traži rešenje za sve manju globalnu prodaju, čini se da im se odgovor nalazi „ispred nosa“. Čudno je da elektrifikacija u automobilizmu se kreće munjevitom brzinom, dok se kod dvotočkaša tek sporadično govori o elektrićnim modelima.

Jedan od razloga za „otpor“ prema električnim motociklima jeste nedostatak zvuka, koji tradicionalni bajkeri nikako ne mogu da prebole. Ipak, brojne velike firme najavile su da će uskoro plasirati električni model. Harley-Davidson uveliko radi na razvoju električnog motocikla, Ducati će biti primoran na ovaj potez zbog politike VW grupacije, MV Agusta će vratiti Cagivu kao potpuno električni brend, dok je BMW saopštio da neće praviti električne motocikle, ali hoće električne skutere.

Dakle, i budućnost dvotočkaša je izgleda „na struju“.

(267)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Krajnje je vreme. Realno je bilo da skuteri prvi postanu elektricni. Medjutim nikako da puste korene u Evropi i SAD…