1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Najbrži električni motocikl na svetu planira da obori sopstveni rekord
Najbrži električni motocikl na svetu planira da obori sopstveni rekord

Najbrži električni motocikl na svetu planira da obori sopstveni rekord

290
0
Podelite sa prijateljima:

U današnja vremena kada svi automobilski proizvođači uveliko prelaze na agregate na struju, skoro i da zaboravljamo da je isti trend na delu i u motociklističkoj industriji. Čak i veliki Harley Davidson, koji je poznat po velikim i bučnim grdosijama, već nekoliko godina ima takav model koji naziva LiveWire. Francuska firma sa sedištem u Monaku nazvana Voxan jeste jedna od rastućih budućih giganata, a najveću pažnju je privukla električnim modelom Wattman.

Zanimljivo je da ga je dizajnirao naš domaći lik Saša Lakić koji doduše danas ima francuski pasoš, a čuveni profesionalni vozač Maks Bijađi je postavio čak jedanaest svetskih rekorda s ovim dvotočkašem.

Upravo je spomenuti Bijađi dostigao brzinu kretanja od 408 km/h u Francuskoj, nakon što je epidemija virusa korone odložila planirani put u Boliviju.

Dve godine kasnije Voxan želi da obori sopstveni rekord zahvaljujući seriji izvršenih unapređenja. Spomenuti Lakić je dizajnirao potpuno novu školjku sa aerodinamičnijim detaljima, a uveliko je testiran na američkoj stazi Kennedy Space Center u saveznoj državi Floridi. To je staza koja je dugačka čak 4,5 kilometara.

Korišćeni su i lagani materijali zahvaljujući kojima je Wattman težak svega 300 kilograma, dok Voxan ne želi da nam otkrije tajnu kako je uspeo u tome. Kaže samo da sarađuje sa francuskom firmom Saft i da su zajednički razvili sledeću generaciju lakših baterija.

Međuosovinsko rastojanje je povećano sa 1.800 na 1.957 milimetara da bi se poboljšala stabilnost, dok je sedište odignuto sa 610 na 685 milimetara od tla. Čuvena kompanija Michelin je takođe razvila posebne pnematike za ovaj test. Motor je isporučio Mercedes iz svog bolida u šampionatu Formule E koji razvija 429 konjskih snaga. Radi poređenja, u prošlosti snaga je iznosila 362 „grla“, a obrtni momenat je bio na nivou od 1.360 Nm.


Ne znamo kada će Voxan tačno pokušati da obori sopstveni rekord, a iz francuske kompanije kažu da će se to desiti u prvih šest meseci naredne godine.

AutoRepublika

(290)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments