1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda planira osam novih elektromobila u narednom periodu
Mazda planira osam novih elektromobila u narednom periodu
0

Mazda planira osam novih elektromobila u narednom periodu

119
0
Podelite sa prijateljima:

Relativno mali proizvođač automobila iz Japana, kompanija Mazda je objasnila kakvi su joj planovi i da će u ostvarenju istih puno pomoći Toyota, najpre u oblasti razvoja softvera.

Mazda je predstavila srednjoročni plan u novembru 2022. godine. Tada je postalo jasno da ova marka želi ubrzanu elektrifikaciju palete vozila, iako je propušteno da se navede koji određeni broj vozila, modela elektromobila i hibrida je planiran. Tvorci strategije napominju da je ciljani udeo električnih pogonskih sklopva u strukturi prodaje do 2030. godine zamišljen davarira u intervalu od 25 do 40% (dok je u prethodnim verzijama ta cifra limitirana na 25%).

Ideja Mazde je da postane u potpunosti ugljenično neutralna kompanija do 2050. godine, i očekuje se da tako i bude u svim fabrikama društva najranije 2035. godine. Te 2022. godine je pretpostavljano da će masovno uvođenje u ponudu elektromobila na japanskom tržištu započeti tek nakon 2028. godine. Sada je poznato da brend namerava da lansira osam novih „zelenih“ modela, i oni bi trebalo da se pojave pre početka naredne decenije.

Automotive News prenosi da Mazda to planira, citirajući reči izvršnog direktora Mazde, Masahira Moroa. Vredno je napomenuti da su planovi ovog konstruktora skromni, kada se zna na šta ciljaju konkurenti. Kompanija objašnjava da je aktuelna strategija tako formulisana zbog „neizvesnosti u pogledu tražnje za električnim automobilima“. Podsetićemo na muke s kojima se suočava Volkswagen, kada pričamo o plasmanu baterijskih vozila. Nemački gigant je prinuđen da smanjuje obime proizvodnje kako ne bi gomilao zalihe gotovih proizvoda.

U novim izveštajima se ogovori o tome da će se razvojem i prodajom Mazdinih električnih vozila baviti nova divizija nazvana e-Mazda. Agencija takođe napominje da će novi prizvodi biti utemeljeni na nekoj novoj modularnoj platformi, ali nema pojedinosti o toj arhitetkuri, barem ne još uvek.

Očekuje se da će prvi električni automobil marke biti u prodaji negde između 2025. i 2027. godine. Kako prenosi Automotive News, Mazdinu „zelenu” liniju proizvoda otvoriće modeli s povišenim odstojanjem od tla, a koji će imati obe verzije, s jednim ili s dva elektromotora. Moguće je da će među najavljenih sedam ili osam novih proizvoda biti i potpuno električna nova Mazda6.

Prema rečima Masahira Moroa, pomenutog direktora firme iz Hirošime, električni automobili će se u početku proizvoditi u fabrici kompanije u Hofuu, u Japanu, ali bi kasnije (verovatno od 2028. godine) njihova proizvodnja mogla da počne u Sjedinjenim Državama Amerike. Očekuje se da će Toyota postati Mazdin partner u projektu razvoja električnih vozila: posebno govorimo o korišćenju zajednički razvijenog softvera, kako i natuknusmo u uvodu.

Amerika ostaje jedno od glavnih tržišta Mazde. Prošlog leta je postalo poznato da će jedini elektormobil u paleti konstruktora napustiti tržište SAD-a. Mazda MX-30 završava karijeru preko bare onda kada se rasporda kontingent proizveden 2023. godine.

AutoRepublika

(119)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments