1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis ga šalje u penziju, a on i dalje bestseler
Stellantis ga šalje u penziju, a on i dalje bestseler
5

Stellantis ga šalje u penziju, a on i dalje bestseler

845
5
Podelite sa prijateljima:

Model Dodge Challenger je toliko česta tema na sajtu AutoRepublike da smo vam verovatno dosadili sa toliko frekventnim pisanjem na njegov račun. Ali svako malo, Stellantis nam podari neko specijalno izdanje ili donese odluku koja nema ni malo smisla, pa je nemoguće ne spomenuti ga. Proteklih meseci, Challenger je bio predmet rasprave iz dva razloga.

Prvo, zato što je Stellantis objavio da će ova godina biti poslednja ne samo za njega već i za mehaničke blizance pod imenima Dodge Charger i Chrysler 300. Iako se sva tri modela i dalje odlično prodaju, gazde tvrde da je sve teže da zadovolje stroge zakone na račun izduvnih gasova i da je vreme za naslednika. Verovatno ni sam Dodge nije očekivao da će Challenger imati ovako dugu karijeru pošto je predstavljen još 2008. godine.

Ali firma se barem potrudila da ga časno ispravi. Pored silnih izdanja pod oznakom Hellcat, gde je snaga prelazila brojku od 800 “konja“, Dodge nam je podario i model SRT Demon 170 kao “konačno zbogom“. Pokreće ga 6,2-litarski benzinac koji uz pomoć kompresora razvija čak 1.025 “grla“. Potrebno mu je samo 1,9 sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h i u stanju je da pređe četvrtinu milje (402 metra) za svega 8,9 sekundi. U suštini, u ovoj kategoriji je brži nego bilo koji Bugatti, Ferrari, McLaren, Lamborghini i ostala egzotična elita.

Još jedna kategorija u kojoj Challenger svakako oduševljava jeste njegov komercijalni uspeh, posebno ako se uporedi s dva ključna rivala kao što su Ford Mustang i Chevrolet Camaro. Sve tri korporacije su nedavno objavile brojke poslovanja posle tri tromesečja ove godine i Challenger je još jednom izašao kao pobednik. Doduše, ne sa velikom razlikom pošto je nadmašio Mustanga za samo 35 jedinica, ali sa 35.350, nadamo se, zadovoljnih kupaca posle devet meseci ove godine je ipak najprodavaniji američki “mišićavi“ četvorotočkaš.

Ford se pravda da je trenutno u procesu između dve generacije Mustanga i da je prodaja njegovog velikana zbog toga nešto niža od očekivane. Septembar je bio prvi mesec za novu generaciju Mustanga u izložbeno-prodajnim salonima i isporuka je skočila za čak 90%. Primera radi, prodato je tek 1.233 primerka u julu, zatim 2.036 u avgustu i onda čak 6.575 jedinica u septembru, pa možda ova linija odbrane i ima smisla.

Na dnu liste se našao Camaro sa 24.688 kupaca. I ovaj model je takođe u poslednjoj godini proizvodnje, što znaju i mušterije pa su požurili da kupe preostale zalihe. Njegova prodaja je za 29% veća ove godine u poređenju sa istim periodom 2022, ali je i pored toga “prikovan“ za dno prodajnog rata. Chevrolet je takođe objavio da će proizvodnja Camara biti stopirana ranije nego što je prvobitno najavljeno. S proizvodnih traka je trebalo da silazi sve do februara 2024. godine, ali će kraj stići tri meseca ranije.

Na kraju dana, u 2024. godinu će ući samo Mustang i njegovi ljubitelji će moći da slave još barem neko vreme uz motore s unutrašnjim sagorevanjem goriva.

AutoRepublika

(845)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Pokreće ga 6,2-litarski benzinac koji uz pomoć kompresora razvija čak 1.025 “grla“. Potrebno mu je samo 1,9 sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h“

Kakva zverina !!!

Greh je to upokojiti.

s mile

Zato ga i kupuju, fantastična mašina, a gasi se zbog eko normi itd.. tako da će neko puno uživati, a neko će ga čuvati i prodati za 10 X više para… jednog dana

Matija

Cemu zurba, do 2035 godine ima jos dosta vremena!

Kosta

Ovo je auto, sirova, beskompromisna mašina! Kad bi testosteron bio auto, bio bi sigurno ovaj

Robi

Dobar,ali strasan. Ja kad vidim ovo,msm da bi mi odusevljenje splaslo na prvom susretu sa benzinskom pumpom 😅 Prof.deformacija.