1. Home
  2. Industrija
  3. Ovo su automobilske marke koje će uskoro prodavati samo električne modele
Ovo su automobilske marke koje će uskoro prodavati samo električne modele

Ovo su automobilske marke koje će uskoro prodavati samo električne modele

1.65K
1
Podelite sa prijateljima:

Elektrifikacija je u punom zamahu.

Još od kraja prethodne godine preplavljuju nas vesti o električnim novitetima i sve je više proizvođača koji ističu svoju posvećenost prelasku na “čistiju” mobilnost. Veliki broj brendova već je potvrdio da će uskoro okrenuti leđa SUS motorima i zastupati isključivo električne automobile…

Nije ništa čudno što je Bentley među prvima najavio da će preći u EV sferu, te će već od 2030. godine u svojoj gami posedovati samo električne četvorotočkaše. Volvo je takođe potvrdio da će u njegovom portfoliju od 2025. godine biti samo baterijska vozila (plug-in hibridi i EV modeli).

Jedan od pionira u ovom velikom automobilskom transferu jeste Smart, koji je već sada EV brend, jer su od početka partnerstva Daimlera i Geelyja rekli “ne” daljem razvoju modela sa termičkim motorima.

Alpine će biti predvodnik elektrifikacije u Renault grupi, te će biti i prvi brend iz te grupacije koji će se u potpunosti osloniti na električne automobile. Do 2025. godine plasiraće tri takva vozila, od kojih će jedno nastati u saradnji sa Lotusom.

Još jedan premijum brend koji će uskoro reći „zbogom“ motorima sa unutrašnjim sagorevanjem jeste Jaguar. Britanska marka će već 2025. godine preći na EV modele.

Kod Stellantisa je već potvrđena transformacija nekolicine proizvođača. Put će početi sa Abarthom koji će od 2024. godine nuditi samo električne automobile, a njega će slediti Lancia, Alfa Romeo i Opel. Oni će postati EV brendovi 2026, 2027. i 2028. godine. Ni Fiat neće ostati “u vezi” sa SUS motorima, već će od 2030. u svojoj gami imati samo električne automobile.

Mercedes je najavio da će 2030. godine biti EV brend “tamo gde to uslovi dozvoljavaju”. U prevodu, verovatno samo u Evropi, jer će na drugim tržištima i dalje biti potražnje za tradicionalnim vozilima. Slično je i sa Audijem koji će već 2026. godine raskrstiti sa termičkim agregatima na Starom kontinentu, ali će tek 2033. godine to učiniti na globalnom nivou.

I Ford će u Evropi od 2030. godine nuditi samo električne automobile, a te godine će mu se u tom poduhvatu pridružiti i Mini koji trenutno u svojoj gami ima samo jedan EV model, i to baziran na vremešnom BMW-u i3.

Još jedan velikan automobilske industrije koji je spreman da krene putem električne mobilnosti jeste Rolls-Royce koji će tom stazom poći 2023. godine, a 2030. u potpunosti se oprostiti od aktuelnih SUS motora.

Ipak, nisu svi brendovi toliko entuzijastični povodom elektrifikacije. Među njih spada Toyota koja se oslanja na hibridnu tehnologiju, ali još nije spremna da se potpuno posveti električnim vozilima. Hyundai ima velike ambicije u EV segmentu, ali će (za sada) tek 2035. godine u Evropi preći samo na električne četvorotočkaše. Još jedan brend nema nameru da se tek tako odrekne termičkih pogonskih jedinica – u pitanju je BMW, koji je daleko oprezniji u pristupu elektrifikaciji naspram premijum rivala iz Nemačke.

AutoRepublika 

(1651)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

a Vi vjerujete ovima što daju bobastične izjave da će baš „tada i tada“ preči na EV? Lako oni naprave „amandmane na ustav“ i okrenu priču, nije ta njihova odluka sveto pismo.