1. Home
  2. Vesti
  3. Ponovni problemi u proizvodnji krosovera Audi e-tron
Ponovni problemi u proizvodnji krosovera Audi e-tron
2

Ponovni problemi u proizvodnji krosovera Audi e-tron

258
2
Podelite sa prijateljima:

Uvođenjem u ponudu električnog SUV-a, modela e-tron, Audi je poželeo da se na tržištu suprotstavi lideru u segmentu baterijskih vozila, američkoj Tesli. Međutim, dalek je put pred Nemcima. Kada su naposletku i uspeli da isporuče prve primerke e-trona, u aprilu prošle godine, samo je nekoliko meseci potrajalo pre nego što je njih 7 hiljada primeraka moralo da bude povučeno.

Praktično svi proizvedeni primerci su pozvani nazad u servis iz razloga što je postojao rizik od požara koji bi bio generisan iz baterije. Da se poslužimo trunkom ironije, „u tom duhu“ to jest vatreni govor je održao prvi čovek konglomerata Herbert Dis, koji je tokom prethodne nedelje izjavio da je e-tron „uspešno startovao“, ali nikakve dalje pojedinosti s tim u vezi nije iznosio.

Ipak, novosti vezane za e-tron i nisu tako radosne, to jest odišu s mnogo manje optimizma. Naime, Audi je objavio da će radno vreme u fabrici elektromobila smeštenoj u Briselu biti skraćeno, dok će pored toga, ugovori sa 145 privremeno zaposlena radnika, biti zaključeni, odnosno okončani. Daljih 250 radnih mesta je na ivici gašenja, izvestio je lokalni poslovni magazin Ecomento, pozivajući se na belgijsku novinsku agenciju Belga.

Proizvodni procesi u Briselu su veoma složeni i sledstveno su ranjivi?

Proces montaže elektromobila u Briselu prate problemi s dobavljačima, i instalacionim komponentama za baterije koje nedostaju. Proizvodni proces usložnjava oko 300 dobavljača koji su direktno i indirektno uključeni u postupak nastajanja modela e-tron i e-tron Sportback. To ponekad dovodi i do „neočekivanih situacija“, navodi službenik zadužen za odnose s javnošću u okviru same fabrike.

Krosover e-tron je prvi električni automobil marke Audi koji se proizvodi u Briselu, počev od jeseni 2018. godine. Uvođenje na tržište kao i početak isporuka su značajno okasnili zbog problema u proizvodnji. Lansiranje atraktivnije Sportback verzije je iz tih razloga čak moralo biti odloženo za 2020.

SUV e-tron je najavljen kao vozilo koje krasi autonomija koja za malu marginu prevazilazi distancu od 400 kilometara. Na tržištu se kao takav nudi za cifru koja dostiže početnih 81 hiljadu evra. Međutim, moguće ga je pazariti i za sumu od 70 hiljada evropskih novčanica, ali se u tom slučaju kupac mora zadovoljiti s dometom s jednim punjenjem baterija od oko 330 kilometara.

Za sada, još uvek nemamo izolovane podatke o prodaji električnog krosovera marke Audi, a koje bi nam servirao sam proizvođač. Prema statističkim parametrima kojim raspolaže Savezno telo za pitanja transporta u Nemačkoj (KBA), ukupno je 3.578 Audija e-trons registrovano tokom prošle godine u toj državi. Istovremeno, Tesla je na istom tržištu i u istom intervalu vremena, isporučila skoro tri puta više vozila, pri čemu se lavovski deo (više od 9 hiljada primeraka) odnosi na Model 3.

Audi je samo zahvaljujući izvanrednom prodajnom mesecu decembru (+14%), uspeo da stane na zelenu granu zvanu 2019. godina, kada je zabeležen rast prodajnih brojki od 1,8%. Opet, uz isporučenih 1,85 miliona vozila, zaostatak za Mercedesom i BMW-om je ogroman.

AutoRepublika

(258)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dekiamg

Kakva sjajna.matematika :D.81.000e za 400km voznje a 70.000e za 330km …11000 kosta razlika od.70km …kosta kao nov auto nize klase…koga bre.ovi.zeleni vise je**u sa tom.strujom i eco normama

Don

🙂