1. Home
  2. Vesti
  3. Prikazan enterijer druge generacije Porscheovog Macana
Prikazan enterijer druge generacije Porscheovog Macana
0

Prikazan enterijer druge generacije Porscheovog Macana

788
0
Podelite sa prijateljima:

Prva i za sada jedina iteracija Porscheovog krosovera s početka ponude je predstavljena 2014. godine. Macan je od tada provučen kroz dve restilizacije, uz drugu modernizaciju koja se desila pre samo dve godine. Povezivano je to s potrebom da se produži životni vek proizvodne trake na kojoj se montirao akteulni benzinski Macan, a sve kako bi se dočekala promocija novog, u poptunosti električnog automobila. 

Debi je trebalo da se dogodi prethodne godine, ali je odlagan do 2024. usled softverskih problema. Porsche je lagano objavljivao deliće informacija o automobilu, onako pilaćarski da uštedi koji evro na promociji, dok je sada plasirana prva slika enterijera.

Kao što se moglo i pretpostaviti, novajlija koristi istu arhitekturu koja je implementirana i kod nedavno promovisanih modela nazvanih Cayenne i Panamera. Ta nosi naziv Porsche Driver Experience, i originalno je prikazana u sedanu Taycanu.

Digitalni instrumentacioni panel poseduje zakrivljeni displej dijagonale 12,6 inča. Vozač je jedini kojem će biti vidljiv ispis s projekcionog ekrana, sa značajnim uglom vidljivosti i uz podršku koncepta proširene realnosti. To je tehnološko rešenje koje omogućava da se prikazuje čitav niz korisnih saveta. Na primer, strelicama se naglašava smer kretanja ili skretanja, dok crveni sektori prikazuju opasnu udaljenost u odnosu na vozilo ispred.

U središtu prednjeg panela se nalazi glavni ekran multimedijalnog sistema (dijagonale 10,9 inča), koji ima podršku za bežične protokole Apple CarPlay i AndroidAuto, ugrađene Googleove ili Appleove karte i funkciju ažuriranja putem bežične mreže.

Treći ekran iste veličine može se naručiti posebno za suvozača. Omogućava pristup nekim funkcijama automobila, i što je najvažnije, omogućava vam da gledate video zapise i društvene mreže, sve dok je krosover u letu. Moguće je čak i preuzimanje mobilnih igrica iz centra zvanog Porsche App. Sve zahvaljujući softveru zasnovanon na Androidovom operativnom sistemu.

Skraćene tehničke specifikacije su objavljene još pre godinu dana, pa znamo da će drugi naraštaj Macana biti utemeljen na obećavajućoj arhitetkuri PPE (Premium Platform Electric), sa ožičenjem koje radi na naponu od 800 volti i koje omogućava ponudu dvomotornih verzija, odnosno vozila s pogonom na sva četiri kraja karoserija. Dodatna pogodnost je i ta što je moguće kačiti ovo vozilo na punjače DC snage do 270 kW.

Naslovna verzija Macana imaće dva elektromotora ukupne snage 612 „konjića“ i 1.000 Nm obrtnog momenta, CATL-ovu trakcionu bateriju kapaciteta 100 kWh, kao i vazdušno oslanjanje (uz raspon podešavanja klirensa od 70 milimetara) i potpuno kontrolisanu šasiju. To podrazumeva da zadnji točkovi mogu da budu zakrenuti pod uglom do pet stepeni. Statička raspodela težine po osovinama, u procentima izražen je 48:52, logično – u korist zadnje osovine, dok vreme za koje se obavi ubrzanja od ništa do „stotke“ je 3,6 sekundi.

 

Potpuno završena serijska verzija biće predstavljena u prvoj polovini 2024. godine, a isporuke će ka prvim kupcima krenuti u septembru, ako sve bude po planu. Novi Macan će se proizvoditi u istoj fabrici u Lajpcigu gde se montira i sadašnji benzinski model. Štaviše, ostaće u upotrebi do 2026. godine, jer Porsche ne želi da rizikuje i ostavi električni krosover bez podrške u vidu starog, dobrog benzinca.

AutoRepublika

(788)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments