1. Home
  2. Life
  3. Toyotin manuelni menjač za električne modele mogao bi da ima do 14 brzina
Toyotin manuelni menjač za električne modele mogao bi da ima do 14 brzina

Toyotin manuelni menjač za električne modele mogao bi da ima do 14 brzina

745
13
Podelite sa prijateljima:

Toyota sprema simulilacioni ručni menjač za svoja električna vozila. Deluje prilično zanimljivo, a namera japanskog proizvođača automobila da omogući više zabave sa električnim automobilima verovatno neće biti ograničena na samo šest ili sedam stepeni prenosa.

Nedavna patentna prijava proizvođača automobila objavljena pre samo nekoliko dana tvrdi da tehnički ne postoji ograničenje koliko „zupčanika“ takav uređaj može imati. Slike objavljene uz tehnički dokument pokazuju čak 14 brzina.

Patent ulazi u „sitna crevca“ u vezi sa detaljima takvog sistema. Ukratko, vozač će moći da odabere tačno koliko odnosa želi. „Broj virtuelnih stepena može biti šest ili više stepeni, ili manji od šest stepeni“, navodi se u dokumentu. „Vozaču je dozvoljeno da izabere željeni obrazac u skladu sa svojim preferencijama.“

Međutim, ceo deo „odaberi obrazac“ je malo pogrešan. Preciznije rečeno, proizvođač automobila ne opisuje neku vrstu elektro-mehaničkog sistema za efikasno kreiranje onoliko fizičkih pozicija menjača koliko korisnik želi. Umesto toga, postojao bi fiksni broj stvarnih pozicija; verovatno šest, ali Toyota koristi četiri kao primer.

Brzina se bira baš kao i kod običnog „manuelca“, međutim ručica se može vratiti u neutralni položaj nakon upotrebe. Zatim, dok vozač prolazi kroz brzine, virtuelni obrazac se prebacuje na sledeći set „odnosa“. Dakle, ako postoji obrazac od šest brzina i izabrana je šesta, ekran će promeniti dostupne odnose pozivajući vozača da pređe na sedmu i sve stepene prenosa nakon toga, ili snizi na petu i postojeći set brzina.

Postoji razlog zašto proizvođači automobila nikada nisu koristili više od sedam brzina u normalnim putničkim automobilima. 14-brzinski manuelni menjač nije praktičan kada je povezan sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Međutim, kada se ručni menjač samo simulira, Toyota izgleda misli da nema štete u tome da se ljudima da izbor.

AutoRepublika

(745)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Povremeno vozim biciklu, MTB ili Gravel, i pitam se…

Relativno mala snaga bicikliste, daje preko 16-24 brzine fine mogućnosti, kako za uspone tako i za ravnije puteve.

Zašto se ne koriste mehanički menjači u EV sa relativno malo snage, npr 100kw ili manje.

Da, znam da se lako kontroliše br obrtaja el motora, ali da li bi mehanički menjač dobro došao u sprezi sa el motrom manje snage…

Matija

E-motor je toliko elastican da se kod automobila zadovoljava jednostepenim reduktorom. Samo automobili sa visokim performansama imaju dvostepenu redukciju. Ovo sto radi Tojota je cista igracka za nove klince, nema to nikakve veza sa realnoscu.

Matija

„Menjac“ sa 14 virtuelnih brzina – to je igracka za nove klince koji zele da auto postane njihova druga kompjuterska igrica. Nisam bas siguran da vozac moze istovremeno da se skoncentrise na voznju i izbor brzine u tom mnostvu!

Vladimir Bojkovic

Teska glupost,pretvara voznju u video igru,ali trziste mozda trazi zabavu dok vozis u koloni,i mnogo brzi ti je metro . Iskustvo,mog prijatelja iz Londona,ima posao u centru a stan u Wotfordu(mladenovac,kaze vec godinama ne ide kolima do office.

Boks

Toyota i menjači. Smešno, meni se pokvario menjac na Toyoti, i nijedan servis nije hteo da ni da me čuje.

Yankee

Na Toyoti se nesto pokvarilo? Pa nemoguce, pa Toyota je, nije kamen. 😉

Matija

Pokusaj u internetu da nadjes firme koje popravljaju menjace. Princip je: ti njima posaljes svoj pokvareni a oni tebi remontovani. Cena je fiksna, niko ne pita kakav je kvar u pitanju. Isto vazi za motore svih vrsta, glave motora, turbopunjace, diferencijale, itd.

BB

I kako si riješio?

Boks

Prodao pokvaren auto

Balkanboj

Po meni najbolji menjač koji sam do sada video (na papiru). Najbolji koncept. Spoj mehaničkog u automatskog.

https://autorepublika.com/2022/08/28/kako-radi-transimisija-na-koenigseggu-cc850/

Ovo Tojotino je čisto💩

Matija

Sta?! Samo 6 brzina?! Puj pike ne vazi! 🙂 🙂 Königsegg ima pravi mehanicki menjac sa pravih 6 brzina. Ono sto Tojota nudi jeste 14 virtuelnih brzina u kompjuterskom programu – sarena laza za nove klince!

Balkanboj

Koenigsegg ima menjač sa 9 fizičkih brzina i 7 kvačila. Ručica manuelnog menjača ima 6 pozicija i preko 3 režima rada menjača sistem aktivira određena kvačila i u tom momentu koristi 6 brzina. Čim se prebaci na automatski mode ima 9 brzina.

Toyota može samo da klekne i….

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Balkanboj
'79 DeVille

Možeš li da pojasnis taj sklop? Ovo mi mnogo liči na „kad ja njemu to on meni ono“ …