1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Ovo su originalni crteži Forda GT40
Ovo su originalni crteži Forda GT40
0

Ovo su originalni crteži Forda GT40

233
0
Podelite sa prijateljima:

Nekoj zaposlenoj osobi u Fordu je očigledno previše dosadno ovih dana. Da li zato što je proizvodnja uglavnom stopirana zbog epidemije virusa korone, ili možda razlog leži u podatku da se ni novi proizvodi ne razvijaju zbog takve situacije, ali svako malo na internet bi procurela nova serija fotografija nekog legendarnog klasičnog modela.

Primera radi, jednom prilikom američki gigant je tražio pomoć javnosti da identifikuje nepoznati prototip pre nego što je rešena misterija, da bi zatim objavio bogatu listu fotografija u razvoju svog najpoznatijeg modela Mustang tokom tog postupka.

Crtež Forda GT40

Ispred nas je sada novi set od pet fotografija koje pokazuju neke rane ideje u razvoju još jedne ikone američke automobilske industrije, modela GT40.

Kao što je poznato, ovaj sportista je prekinuo dominaciju Ferrarija na trci 24 sata LeMansa i uspeo da pobedi čak četiri godine za redom (1966.-1969.), o čemu je i snimljen film, koji je i nas inspirisao da pišemo o neistinitim detaljima iznetim u filmskom delu. Slike su iz 1963. godine, što je ujedno bio period kada je Ford započeo rad na trkaču, a većinski deo posla je uradila firma Lola u Engleskoj.

U svakom slučaju, kasniji serijski model je u velikoj meri podsećao na ovaj sa crteža, što znači da tokom razvoja nije pretrpeo veće izmene. To se posebno odnosi na stil iz profila, a ovaj podatak i nije toliko iznenađujuć pošto ga je svaki ozbiljniji proizvođač „gurao“ u navedeno vreme.

Možda najveća izmena je ležala u položaju vrata. Slike pokazuju da je originalni plan zahtevao da vrata i krov budu spojeni u jedan deo dok će kasniji serijski model pružati tradicionalna vrata, koja su se doduše prostirala duboko u krov.

Tu je i tehnički dijagram, a na osnovu njega možemo da vidimo da je centralno postavljen V8 agregat planiran od prvog dana, kao i rezervna guma napred radi boljeg rasporeda težine.


U svakom slučaju, uživajte u fotografijama …

AutoRepublika

(233)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments