1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Rimac donosi kraj Bugattiju kakvog znamo
Analiza: Rimac donosi kraj Bugattiju kakvog znamo
3

Analiza: Rimac donosi kraj Bugattiju kakvog znamo

1.45K
3
Podelite sa prijateljima:

Ovoga puta deluje da su dani šesnaestocilindarskog motora koji guta tridesetak litara goriva na stotinu kilometara zaista odbrojani. Amerikanci pak za ovaj motor kažu da „osam milja prevali s galonom benzina“. Kada su petog jula, kompanije Rimac Automobili i Porsche obnarodovali plan o ulasku u zajednički poduhvat nazvan Bugatti-Rimac, u Dubrovniku se nije mogao videti niti jedan član aktuelnog rukvodećeg tima francuske marke 112 godina duge tradicije.

Sudeći prema onome što je rekla osoba koja je vodila program, stručnjak iz oblasti za odnose s javnošću iz Bugattija je prisustvovala zgodi, iako nije imala nikakav javni nastup tom prilikom. Upravo to odsustvo rukovodstva kompanije Bugatti govori o tome kako i na koji način bi marka, inače poznata po proizvodnji hiperautomobila koje prodaje po ceni koja prevazilazi tri miliona američkih dolara, mogla da preživi najnovija dešavanja.

Dakle, svakako ne u sadašnjem obliku.

Osnivač kompanije Rimac Automobili, Mate Rimac kaže da će uskoro Bugatti postati poželjan na isti način kao što su ručni časovnici marke Patek Philippe, koji su poznati kao divni i veoma željeni statusni simboli, iako u praktičnom smislu govoreći, potpuno bespotrebni u modernom svetu obojenom procesom digitalizacije svakojačega.

“S Bugattijem će biti otprilike ista priča kao s posedovanjem analognog švajcarskog časovnika, samo što će mehanika biti električna i razvijena od strane Rimca, čime ćemo gađati one kupce koje bismo mogli opisati kao štrebere,” kaže 33 godine star Hrvat. Poznato je da će upravo on postati izvršni direktor zajedničkog poduhvata, onda kada se tokom zadnjeg tromesečja ove godine bude oformio zajednički poduhvat Bugatti-Rimac. Ipak, glasnogovornik Bugattija je izjavio da promene u vođstvu kompanije Bugatti Automobiles S.A.S. još uvek nisu zvanično potvrđene.

Kako bilo, Rimčevo poređenje je bilo možda malo i pretenciozno. Marka Patek Philippe postoji skoro 200 godina i predstavlja najprofitabilniji brend u istoriji proizvodnje satova. Aktuelne su liste čekanja kako bi se ušlo u šansu za posedovanjem jednog od mehaničkih časovnika. Spoljni posmatrači shvataju da u ovakvoj podeli karata može da se pronađe dokaz da je Bugatti bio „zalutalo jagnje“ u aktuelnim planovima koncerna Volkswagen AG.

Konsolidacija za elektrifikaciju

Bugatti se nije dobro uklapao u novu poslovnu strategiju grupe VW, koja se oslanjala na sposobnost da proizvodi i prodaje električne automobile. VW je u junu objavio da će u Evropi obustaviti prodaju vozila pogonjenih motorima s unutrašnjim sagorevanjem do 2035. godine, do kada bi uostalom SUS motori i bili stavljeni s one strane zakona u mnogim evropskim gradovima.

Britanski premijer Boris Džonson je izjavio da će zabraniti prodaju novih automobila i kombija pokretanih sagorevanjem benzina i dizela do 2030. godine, sve u cilju dostizanja klimatskih ciljeva koje je postavilo Ujedinjeno Kraljevstvo. Norveška je isti cilj postavila već za 2025. godinu. Francuska i Španija ciljaju na 2040. godinu u smislu zabrane SUS motora.

“Početak blagovremenog, odnosno u skladu s planom, lansiranja brojnih vozila iz segmenta BEV od strane Volkswagena, što se upravo odigrava ove godine, predstavlja korak bliže cilju detronizacije Tesle, što je cilj koji su Nemci postavili za 2023. godinu. Uz to, ideja je da Amerikanci budu dostignuti i u oblasti softvera do 2025 .godine, na način na koji to tek biva vidljivo na tržištu. Dobra vest u celoj ovoj priči jeste ta da cene baterija padaju,” priča Majkl Din, istraživač kretanja kapitala u automobilskoj industriji za Bloomberg Intelligence, u nedavnom izveštaju. “Ovo su dobrodošle težnje, imajući u vidu da VW pokušava da po pitanju tržišne kapitalizacije dostigne poziciju američke Tesle.”

Dodatno, Porsche kao brend koji reprezentuje sportske četvorotočkaše unutar grupe VW upravo “elektrifikuje prodaju” za celu grupaciju s potencijalnim učešćem od 30% vozila iz BEV segmenta, u ukupnom prodajnom miksu koncerna, i to sve najdalje do isteka 2023. godine, dok bi do 2025. to učešće naraslo i na više od 40%, tvrdi Din. Rast će više ličiti na Teslin, ali će profitne margine biti veće, baš kao kod egzotičnih marki nalik Ferrariju, na koji način se opravdava rast procenjene vrednosti sa 55 milijardi evra na celih 80 milijardi evra, u kontekstu inicijalne javne ponude akcija Porschea, rekao je on.

U međuvremenu, Bugatti i dalje prodaje automobile od blizu 1.500 konjskih snaga kakvom moći raspolaže model Chiron Pur Sport, i koji po gradu troši onih gore pomenuti galon benzina na osam prevaljenih milja. Saglasno tradiciji, Bugatti ne objavljuje prodajne rezultate ali se zna da isporučuje manje od stotinu primeraka hiperautomobila na godišnjoj osnovi. Rimac je statusnu promenu okarakterisao kao uklanjanje „smetnji na linijama“ u Volkswagenu. Podsetićemo da je dogovorom predviđeno da Rimac u posedu zajedničkog poduhvata drži 55% kapitala, dok bi Porsche posedovao ostali deo. Treba napomenuti i da je Porsche uvećao učešće u kapitalu Rimca na 24% tokom marta za nama.

Deluje da se industrijski analitičari slažu s iznetim ocenama.

“Korporativne poteze koje je ovom prilikom povukla uprava grupe VW doživljavamo kao težnju da se pažnja usmeri na osnovnu strategiju elektrifikacije svih marki u portfoliju: VW, Porsche i Audi, i to je pozitivna stvar,” kaže Tom Narajan, analitičar u firmi RBC Capital Markets.

“U doba kada kupci, posebno oni mlađi, očekuju da se u svim luksuznim segmentima uspostavi održivost, motor s unutrašnjim sagorevanjem koji prazni rezervoar goriva za oko 12 minuta, kada se automobil vozi punom brznom, i troši više od trideset litara goriva na stotinu kilometara u gradu, jednostavno nema budućnost,” piše Danijel Langer kao izvršni direktor firme Équité, koja se bavi strategijom luksuznih marki.

Budućnost je štedljiva

Prema Rimčevom mišljenju, budućnost pod oznakama Bugattija imaju hibridna i električna vozila, ne čak ni ona vanserijska. Bugatti će naposletku proizvoditi i pristupačnije i manje snažne automobile u većim kontigentima, rekao je on. To bi bio skroz neobičan potez marke koja je utemeljena na ekstremnom elitizmu, prodajući najbrže, najskuplje i najlepše automobile na svetu.

“Nama je u glavi… Kako da obezbedimo dugoročnu stabilnost kompanije i održivost poslovanja,” reče Rimac tokom konferencije održane putem video linka. “Želimo da stvorimo finansijski nezavisnu firmu koja će biti profitabilna i gde će se ulaganja vraćati. To želimo da postignemo uz fokus ka efikasnosti.”

Rimac je opisanu evoluciju okarakterisao kao prirodnu, navodeći da neće „veštačkim putem razdvajati“, na silu diferencirati marke Bugatti i Rimac, kao individualne brendove, uz mogućnost da se stilski u budućnosti toliko približe da će ih biti teško raspoznavati među sobom.

“Možda će biti nužno da se u jednom trenutku i skroz približe,” kazao je on.

AutoRepublika

Izvor: Bloomberg

(1453)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

nikakva steta, bas imam jednog bugatija i samo cekam da mi vrijednost poraste 😀

Boki

Mislim da je besmisleno pričati o ekologiji i Bugattiju. Produkcija koja se može izbrojati na prstima uz prosečnu godišnju kilometražu od par hiljada km ne može imati nikakav efekat na emisiju gasova taman da troši 100 na 100, pa i na ugalj da ide. Hiperautomobile treba izuzeti zakonom od Euro normi. Rimac će pokušati na ime brenda Bugatti da profitira, a implementiraće svoju postojeću tehnologiju, sve pod izgovorom ekologija.

BojanNeki

Pre će biti da će VW na Rimcu „pokušati“ da profitira a Rimcu šta ostane, ako ostane.