1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Veseli se balkanski rode: Volkswagen na Euro NCAP-u bezbedniji od BMW-a
Veseli se balkanski rode: Volkswagen na Euro NCAP-u bezbedniji od BMW-a
32

Veseli se balkanski rode: Volkswagen na Euro NCAP-u bezbedniji od BMW-a

3.87K
32
Podelite sa prijateljima:

Zvanično je objavljena poslednja runda ovogodišnjih bezbednosnih rezultata Euro NCAP-a. Uključuje 11 automobila koji su podvrgnuti kreš testovima kako bi se utvrdilo koliko su ranjivi u slučaju sudara.

Osma generacija limuzinske verzije BMW-a Serije 5 u električnoj „i5 eDrive40“ izvedbi je ocenjena sa pet zvezdica. Električna Serija 5 dobila je 89% za zaštitu odraslih putnika i 85% za zaštitu dece, zajedno sa ocenom od 86% u kategoriji ugroženih učesnika u saobraćaju. Što se tiče Safety Assist-a, dobila je 78%.

To se moglo i očekivati od novog modela, ali sa nekim modelima bavarske marke to nije slučaj. Dodatno očekivanje je da je „petica“ najsigurnija među jedanaestorkom.

Na žalost minhenske firme, Volkswagen ID.7 je došao na prvo mesto sa još boljim bezbednosnim performansama u svim kategorijama osim ranjivih učesnika u saobraćaju.

Napomenusmo da novi „funfer“ nije jedini testirani BMW ove godine na Euro NCAP-u, pošto je električni krosover iX1 takođe otišao kući sa pet zvezdica ranije ove godine.

Takođe treba pomenuti model i4 koji je dobio četiri zvezdice od ANCAP-a (auastralijski NCAP), a i tri zvezdice koje je osvojila serija 2 Coupe dizel na Green NCAP testu.

Gledajući unazad, X1 i serija 2 Active Tourer dobili su pet zvezdica na Euro NCAP-u 2022. tokom kojeg je i4 razočarao jer mu se ocena poklopila s onom iz zemlje kengura.

Euro NCAP izražava zabrinutost zbog toga kako automobili postaju sve teži. Na primer, i5 eDrive40 koji su testirali težio je ogromnih 2.345 kilograma.

Dvomotorne električne verzije Serije 5 su još teže, a sledeće godine stiže M5 sa velikim V8 i električnim motorom i takođe će biti „debeljan“.

Da ne zaboravimo najkontroverznijeg teškaša iz Bavarske (ili bolje da kažemo iz Amerike), XM, koji je težak zapanjujućih 2.720 kg u verziji XM Label.

AutoRepublika

(3870)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

32 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ako je za utehu BMW modelu i4, jednak broj zvezdica je osvojio i Hondin ZRV, kao i nova Hyundai Kona, pri čemu je za Konu NCAP napomenuo da je bila na samoj granici za tri zvezdice.
Ono što se može videti na NCAP sajtu, Kinezi odlično prolaze i mislim da su dva modela BYD-a sa po pet zvezdica na tabeli za 2023 odmah uz BMW serije 5 i u nečem od njega malo bolji, u nečem ne.

s mile

Ovih dana bi vest kako je BMW najčešći u saobraćajkama, naravno sve je to do vozača, proizvođač automobila nema veze sa time.

Laki

Ništa manje nismo ni očekivali.Inače serija 7 je kao „Triple seven“ što se tiče udesa.

Matija

Ovo su tipicni paradoksi u stavovima: politika forsira e-automobile, cija tezina progresivno raste sa baterijom jer tezina baterije izaziva porast tezine nosece konstrukcije, a onda dolaze pametnjakovici koji su zabrinuti zbog porasta tezine! „Zeleni“ su svetski prvaci u paradoksima: zele cistu struju ali da vetrenjace ne uznemiravaju mrave i ribe i da ne ubijaju ptice koje nalecu na krila vetrenjace! To jos nije sve, da ne duzim.

MRN

Meni je malo blamirajuće za BMW da pri testiranju sistema asistencije nova „petica“ dobije lošije ocene od kineskih modela VinFast VF8, BYD DOLPHIN, NIO EL7, NIO ET5 …

Zvezdan Božinović

Pa i nije, Kinezi preuzimaju liderstvo, to je očito.

Zoca

Vinfast je Vijetnamac ,nemoj da vredjas🤣.

MRN

Pripiši tu grešku u oznaci porekla mojoj „nepismenosti“ 😊 Tj, nedostatku „opšte kulture“ 😊

M M

Mene je realno strah da će se brzo početi rušiti javne garaže, tržni centri i sl, zbog ovih debelo – deblinih baterijaša sa po 2t+
NI čeline ni betonske konstrukcije nisu dimenzionisane za ovakva sranja.
Klasične mehaničarske dizalice su do 3t
Svet ide ka sve većim i većm ludostima.
Ko da sluti nekom velikom zlu.

BB

A kako se ocjenjuje pasivna bezbjednost? Mislim nanonu kada auto stoji u garaži i počne da ga liže plamen iz baterije, a onda izgori i čitava zgrada a da nije bilo udesa…
😂🤣😂

Bungi

Jedno je kreš test npr. novog Golfa a drugo je stvarni sudar tog istog auta nakon sedam godina koga je korozija totalno pojela.To su dva različita automobila.

M M

Pa nije to Koreja & Japan, pa da ga izjede korozija za7 godina!

Bungi

Da si vidio jednog Golfa 5, tada starog samo 7(sedam) godina, na šta liči, brzo bi te napustio fanatični entuzijazam prema folcikinim praunucima.

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Bungi
M M

Kako dal sam ga video? Pobogu, podrao sedište u njemu.
Eno ga još ko čaša. Dal je na 500 600 700 000 … tu negde
Jesi ti video Mazdu. Hundai and &

Renault Terminator🇷🇺Z

Koreju možeš videti samo u raspadnutom stanju😂.

Hans

Za Francuze su izmislili automobile u svakom pogledu. Ko je imao Sitroen i Reno ni pakao mu neće teško pasti. Inače sam imao 607, teška kršina. 2.2 a jedva ide uz Begaljicko brdo, tako da to tvoje okači mačku o rep

Renault Terminator🇷🇺Z

Kasne jedno 80 i kusur godina sa izmišljanjem u odnosu na Renault…i još su daleko par svjetlosnih godina da izmisle bar približan auto kao što je Renaultov.A pazi,Renault zadnjih 5-6 godina pravi očajne automobile,najgore u svojoj istoriji..i opet Koreja ne može da napravi bolje.

Što se tiče 607-ce..nađi neku Koreju tog godišta da se još kotrlja po našim džadama.Sve su korodirale i trule po deponijama.
A taj 607 ide i dana danas u iće još minimum 20-ak godina.To Koreja nikada nije mogla i niti će.

Kosta

607 nije išao ni dok je bio nov, samo ima lep zadnji deo i to je to. 2.2 HDI možda i najgori motor ikada. Reno sad ne moze da stigne Hyundai ni da sedne na biciklu. Genesis G90 je auto kakav Reno nikad neće moci da napravi. Kad će Rešo da ima auto u rangu sa S klasom? Da se nije udružilo 15 polu leševa od firmi da dele istu platformu i menjaju značke bio bi katanac svima. Pa opet prodaju manje svi zajedno od Hyundai-ja koji postoji 40 godina 😀 Kod mene u firmi se voze Sonate od po… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

A Koreja je sinonim za performanse🤣..Taj Peugeot 607 je pojam od auta za svaku Koreju,pogotovo za ovaj laptopt od automobila G90. Renault je imao auto u toj klasi dok se tvorac korejskih krševa još bućkao u ćaćinim jajima,nije bio ni u planu.Pa malo pogledaj kakve je Renault pravio automobile prije Drugog Svjetskog rata… Renault je spasio sve te leševe,ne oni Renault,to je bitna razlika. Prošao sam maltene cijelu Evropu,607-cu i dan danas viđam od Njemačke,Austrije,Italije,Mađarske do ovih naših ex Yu državica,tu Sonatu sam vidio zadnji put u Srbiji tamo početkom 2000-ih kada se i proizvodila.Van Srbije nisam video ni jednu.Ista… Pročitaj više »

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Renault Terminator🇷🇺Z
Kosta

Eno, zaleteo se ceo svet slučajno. Prodaju se na svim kontinentima, sto Reno nikad nije i nece. Probali su u Americi nekad davno, pa je bilo brže otud nego odovud. Druže, nekad sam i ja imao 15 godina, pa se dizao na sve u letu, ne živi se od stare slave. Sinonim su za pouzdanost, uvek u vrhu, a Francuzi uvek pri dnu. Nisam im ja advokat, samo kažem kako jeste. Sad što ti ne možeš da prihvatis da ti je mlada firma sahranila.tvoju staru to je tvoj problem 😀 Ništa, ti i dalje živi u posleratnom periodu dok ovi… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Pa prodavao se i Renault po svim kontinentima i to daleko prije Koreje.I sada se prodaje na svim kontinentima sem Amerike.I na svim tim kontinentima ima i svoje fabrike,možda fabriku nema u Australiji ali i tamo se prodaje. Pa Renault ti je upravo sinonim za pouzdanost,trajnost,kvalitet po nekoj pristojnoj cijeni.Mada za cijene se danas to ne može reći jer iste više nemaju veze sa realnošću. Nemam ni ja odavno već 15 godina (a rado bi volio🙂) ali su mi Renaulti u familiji od 90-te i vrlo dobro znam o kakvom je brendu riječ.Sve i jedan me besprekorno i savršeno služio,nikada… Pročitaj više »

Kosta

Nije Linz daleko, svrati pa ćeš da se uveris da se u Beču najviše vozi Hyundai kao taxi ili Bolt. Možemo i na pivo, lepše su „čarke“ uživo 😀 imao sam i Safrane, možda i poslednji dobar Reno, da ne bude da nisam probao.

Renault Terminator🇷🇺Z

Mora da je do standarda,kada taksisti u Gornjoj Austriji voze bolja auta nego im kolege u Beču😉.
Išao sam u Beč jako često dok nisam promjenio posao,Bogu hvala pa više ne idem.Ne volim Beč,isti je ko Beograd.

Bungi

Ovaj sigurno nisi vidjeo. Bio je totalno truo a prilično mlad. To i jeste ono čudno. Zašto je jedan toliko truo a drugi istog godišta nije uopšte.?I pusti Hyundai i Kiu. Ja ti govorim o proizvođaču koji je nekad pravio veoma kvalitetnu dvojku.

MRN

Jedva čekam videti novog Dustera na NCAP-u.

BB

Ti baš voliš razbijene aute?

Renault Terminator🇷🇺Z

Advokat,samo da im je sranja što više😂..
Sale,zajebancija😉..

Laki

😂

MRN

Ma, jok, nego me bas interesuje rezultat.
Da vidim gde je Dačija „danas“ u odnosu na ostale sa onim što Renault trenutno dozvoljava da se u nju implementira.

Miki

Elktro smece ne racunam u vozila.

Mocko

Jel se seca meko od Vas kako izgleda R eno 30

Renault Terminator🇷🇺Z

Ja ću biti iskren,ne znam kako izgleda dok nisam pogledao na Guglu.U neku ruku i logično je što ga se ne sjećam jer kada se on proizvodio ja se nisam ni rodio🙂.