1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Škoda: Veliku patnju donosi prevođenje fabrika u stanje za proizvodnju EV
Škoda: Veliku patnju donosi prevođenje fabrika u stanje za proizvodnju EV

Škoda: Veliku patnju donosi prevođenje fabrika u stanje za proizvodnju EV

1.04K
0
Podelite sa prijateljima:

Prema rečima Jaroslava Povšika, iz projekta Trinity a koji je ujedno i predsednik radničkog sindikata marka Škode, i deo je ekipe koju je Volkswagen sačinio za realizaciju rekonstrukcije pogona grupacije za proizvodnju električnih automobila, ovaj poduhvat donosi neviđeno tešku situaciju, kako u pogledu prilagođavanja montažnih traka, tako i u smislu komponenti za proizvodnju automobila.

Prevođenje Škodinih fabrika u koncept elektromobilnosti neće biti moguće bez većeg ograničenja proizvodnje, rekao je pomenuti Jaroslav Povšik, što je preneto u najnovijem broju Sindikata nedeljnika Škoda.

Redizajn fabrika za proizvodnju električnih automobila naziva se Trinity i obuhvata celu grupaciju Volkswagen. Prema rečima Povšika, biće neophodno pratiti broj zaposlenih kako bi se sprečilo masovno otpuštanje. Međutim, tačan scenario rekonstrukcije postrojenja još uvek nije sasvim jasan. On je izneo želju da na nedeljnim osnovama bude u vezi s šefovicom sindikata na nivou celog nemačkog koncerna, odnosno s Danijelom Kavajo. U tim kontaktima bi se razmatrale sve nužne teme, i to unapred.

„Ovo stoga što niko od nas nije bio suočen s ovako teškom situacijom u prošlosti. To je suština projekta Trinity – redizajniranje naših fabrika i prilagođavanje elektromobilnosti. To znači da se rasklapa sva oprema, iznosi, da se ponovo premeravaju zgrade u smislu podesnosti dimenzija, mogućnosti podnošenja tereta, funkcionalnsti. Po potrebi će se pristupiti i zameni istih,” priča Povšík.

Fabrika u Mladoj Boleslavi trenutno proizvodi konvencionalne Škode na temelju platforme MQB, ali i elektromobile utemeljene na arhitekturi MEB, i to sve na jednoj liniji, na koji način je ovaj kompleks jedinstven unutar VW grupe.

U modifikaciju pogona je uloženo približno 34 miliona evra, kako bi se mogla pokrenuti proizvodnja električnog krosovera Enyaq. Uključene su i promene u statici zgrada i novo dimenzioniranje tehnologije namenjene transportu delova, tako da se može pristupiti prevozu teških baterijskih pakovanja, a što se zahteva u proizvodnji električnih automobila i njihovih individualnih komponenti.

Sledeći kritičan momenat, po mišljenju Povšika, će biti u zoni komponenti za proizvodnju električnih automobila i njihovu redistribuciju unutar Volkswagen frupe, kao i kod alokacije gigafabrike, kao velikog baterijskog kompleksa koji bi mogao biti podignut unutar Češke Republike.

Škoda je već započela proizvodnju baterijskih sistema za potpuno električne automobile u svom glavnom proizvodnom pogonu. Glavna fabrika proizvođača automobila zvanog Škoda, a koja radi u Mladoj Boleslavi je stoga jedina proizvodna lokacija gde se sklapaju sistemi baterija za ugradnju u vozila koja počivaju na platformi MEB, i jedinu takvu koja je namenjena montaži električnih automobila u Evropi, ne računajući pogone koji su u funkciji u Nemačkoj. Škoda je u proizvodnu liniju uložila 130 miliona evra (oko 3,2 milijarde kruna). U budućnosti će se ovde proizvoditi do 250 hiljada baterijskih sistema na godišnjoj osnovi.

Pored toga, Škoda Auto proizvodi i druge električne komponente u Mladoj Boleslavi. Od jeseni 2019. godine su ovde  stvorene visokonaponske trakcione baterije koje se koriste u modelima Superb iV, Octavia iV i u plug-in hibridnim automobilima drugih marki (iz sastava džinovskog germanskog konglomerata).

Proizvođač automobila očekuje da do 2030. godine poveća udeo prodaje čisto električnih automobila na teritoriji Evrope na nivo koji bi se kretao u rasponu od 50 do 70%, u zavisnosti od razvoja stanja na tržištu, a koje nije izvesno predvidivo u ovom trenutku. U tom cilju, kompanija će nastaviti da elektrifikuje svoj portfelj modela u narednim godinama. Do 2030. godine će ponuda biti proširena za još najmanje tri čisto električna automobila, koji će po ceni i veličini biti ispod nivoa baterijskog modela s povišenim odstojanjem od tla, Enyaqa iV.

AutoRepublika

(1037)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments