1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Posle automobila i motocikala, KTM ulazi u segment komercijalnih vozila
Posle automobila i motocikala, KTM ulazi u segment komercijalnih vozila

Posle automobila i motocikala, KTM ulazi u segment komercijalnih vozila

437
2
Podelite sa prijateljima:

KTM definitivno ima sposobnost da bude tamo gde se najmanje očekuje. Austrijski proizvođač motocikala je već iznenadio lansiranjem svog radikalnog sportskog automobila X-Bow, čiji je asortiman nedavno proširen kupeom GT-XR. Danas, kompanija ulazi u potpuno drugačiji sektor. U pitanju su komercijalna vozila na vodonik. Njena podružnica KTM Technologies udružila je u tu svrhu snage sa australijskim proizvođačem H2X.

H2X Global je australijski startap osnovan 2019. godine, bavi se dizajnom i proizvodnjom vozila na gorivne ćelije. Ne treba ga mešati sa H2X Ecosystems, francuskim startapom koji je takođe stvoren 2019. godine i specijalizovan za vodonik. Kompanija sa sedištem u Sidneju udružila se sa KTM-om kako bi dizajnirala šasiju za svoju buduće kombije na vodonik, nazvanih „origami“.

Kombi nazvan Hydrogen Professional Van, može se ponuditi u tri dužine: 4,67 m, 4,90 m i 5,32 m, koje odgovaraju odgovarajućim korisnim zapreminama od 4,6 m³, 5,1 m³ i 5,8 m³. H2X najavljuje nosivost do 3,5 t, kao i kapacitet vučenja tereta mase od 1.000 do 2.550 kg. Predviđene su verzije namenjene prevozu putnika, rashladna ili čak šasijska kabina. Firma obećava domet od 400 km.

Četiri stotine kilometara je takođe autonomija koju navodi Stellantis za svoje male kombije na vodonik i Renault za svoj veći Master H2-Tech, koji je još u fazi prototipa. Time KTM bolji od električnih komercijalnih vozila Stellantisa i Renaulta Trafic E-Tech koji imaju između 290 do 350 km, kao i Mercedes EQV i eVito.

Vodonik ima drugu prednost jer omogućava dopunjavanje goriva mnogo brže od punjenja baterije. Jedino je problem što još uvek nema razvijene mreže stanica sa vodonikom. Ova saradnja između KTM-a i H2X-a ipak potvrđuje rastuće interesovanje koje izaziva u sektoru transporta, čije kompanije imaju infrastrukturu. Pre samo nekoliko dana, Toyota je najavila da će svoje aktivnosti vezane za vodonik razvijati u Evropi i veliki deo posvetiti komercijalnim vozilima i teškim teretnim vozilima. Austrijsko poreklo KTM-a otvara vrata dolasku H2X-ovih kombija na Stari kontinent, ali to ostaje da se potvrdi.

AutoRepublika

(437)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

H2X Global je nosilac razvoja ovih kombija a KTM samo prodavac. A taman sam pomislio sad cemo da dobijemo sportske kombije! 🙂 Sta stoji iza ove odluke KTMa? Verovatno nesigurnost plasmana njihovih osnovnih proizvoda – motorcikala i od skora sportskih automobila. Posto H2X Global radi sa vodonikom postoji minimalna verovatnoca da ce KTM da pokusa nesto sa tom tehnologijom. Verovatnoca je minimalna jer vodonik zahteva voluminozne tankove za koje u jednom supersportskom automobilu ili motorciklu nema mesta. Sto se tice sire upotrebe vodonika u transportu, da ponovim: zbog visokih investicija primena vodonika nalazi se u pat poziciji – proizvodjaci vozila… Pročitaj više »

Zoca

Zaista mi nije jasno da im je RC16 u moto gp-u sa celicnim ramom i pride ostvaruje odlicne rezultate.Japanci su jos pre 40 i vise godina imali aluminijumske sasije..Svaka cast KTM inzinjeringu.