1. Home
  2. Istorija
  3. Šezdeset godina Maseratija Quattroportea!
Šezdeset godina Maseratija Quattroportea!
24

Šezdeset godina Maseratija Quattroportea!

552
24
Podelite sa prijateljima:

Velika luksuzna italijanska limuzina visokih performansi ove godine slavi šezdeseti rođendan. Ukupno je šest generacija smenilo jedna drugu sa 75.000 proizvedenih primeraka, a sledeća generacija se sprema.

Ovaj Italijan je više diskretnog tipa. Međutim, bio je inspiracija drugima. BMW M5, Audi RS6 ili čak Mercedes E Klasa AMG možda nikada ne bi ugledali svetlost dana. Datira od 30. oktobra 1963. godine tokom Sajma automobila u Torinu. Maserati je tada predstavio svoju prvu limuzinu sa četvoro vrata, udobnu i sportsku, jednostavno nazvanu Quattroporte.

Prva generacija je imala V8 motor koji mu omogućava da dostigne maksimalnu brzinu od 230 km/h, što je više nego respektabilna cifra u to vreme. Jednostavno, to je najbrža limuzina na svetu. Osim što je efikasan, Quattroporte nudi luksuznu i prostranu unutrašnjost i mnogo udobnosti svojim putnicima.

Što se njegove linije tiče, delo je dizajnera Pietra Frua. Godine 1966. je ažuriran sa revidiranim prednjim delom u pogledu optike, poboljšanom kontrolnom tablom i krutom zadnjom osovinom koja je zamenila most De Dion. Na tržištu od 1963. do 1969. godine, ovaj model ostaje veoma redak pošto je proizvedeno manje od 800 primeraka.

Za drugu generaciju Quattroportea, italijanska firma je očigledno manje inspirisana. Za svoj stil zaslužni su Frua i Bertone, ali preuzimanje udela u brendu od strane Citroena komplikuje njegov razvoj. Tehnički je identičan SM-u sa prenosom na prednje točkove i hidrauličnim oslanjanjem.

Mehanički, nedostaju mu dva cilindra i mora da se zadovolji sa trolitrašem u konfiguraciji V6 od 210 KS. Njegova karijera prekinuta je 1975. sa samo 12 proizvedenih jedinica, što ga čini izuzetno retkim.

Maserati postavlja rekord ovim trećom iteracijom. Potpisuje ga Đuđaro i njegov zategnuti stil je savršeno u skladu sa trendom ranih osamdesetih. Ispod haube se ponovo nalazi V8 blok čija će snaga biti u rasponu od 260 do 300 KS. Posebna serija Royale biće dizajnirana i korišćena kao službeni automobil tadašnjeg predsednika Republike (Italije). Uprkos niskom tiražu (nešto više od 2.100 primeraka), ovo je bio uspešan model za „mali” brend kao što je Maserati tog doba.

Sa ovom generacijom, to je kraj veličine. Pre svega zbog svoje veličine jer je sa 5 metara dužine spao na 4,55 metara. Zatim, koristi tehničke elemente koji su već viđeni na Ghibliju i Biturbu, kao što je mehanika. Tako se vraća na V6 sa dve različite kubikaže: 2.0 i 2.8. Na povratak V8, preuzetog od Shamala sa 335 KS, trebalo je čekati do 1996. godine.

Takođe se ističe svojim prepoznatljivim Gandinijevim stilom, koji jasno favorizuje ivice i uglove. Ovo je upravo suprotno od „bio dizajna“ popularnog devedesetih. Uprkos svojim stvarnim kvalitetima, prodaja ovog Quattroportea će ostati niska sa nešto više od 2.800 proizvedenih jedinica.

U zoru novog milenijuma, Maserati je označio svoj povratak velikim luksuznim sedanima. Ovaj Quattroporte je potpuno nov, ponovo je dugačak skoro 5 metara, ima modernu šasiju, krasi ga karoserija Pininfarine i krije Ferrarijev V8 ispod haube – teško je smisliti bolji recept. Postavljen pod nadzor Ferrarija od 1997. godine, Maserati ima sredstva da ostvari svoje ambicije. Njegov 4.2 V8 od 400 KS oduševljava kako svojim zvukom, tako i brzinom jer može dostići brzinu do 270 km/h. Ovo je prvi Quattroporte koji je zaista izašao iz komercijalne senke sa više od 25.000 primeraka koji napuštaju proizvodne linije.

Posle 10 godina karijere, rađa se novi Quattroporte. Ideja je onda da se ozbiljnije pozabavi nemačkim Mercedesom S klase i BMW-om serije 7. Čak i ako završna obrada nije uvek na standardnom nivou, trud je hvale vredan. Tehnološki je napredniji jer ima motor twin-turbo V8 od 530 KS. Ovaj Quattroporte postaje smireniji dok zadržava svoju ekskluzivnost.

Sledeća generacija ove velike limuzine nije upitna, naprotiv, jer bi trebalo da stigne sledeće godine. S druge strane, V8 motor peva labudovu pesmu, pa čak i termički motor u celini. Biće potpuno električni i baziraće se na platformi STLA Medium iz grupe Stellantis. Potonji će moći da primi dve različite baterije, od kojih će najveća dostići 98 kWh korisnog kapaciteta.

Tada je cilj da se može preći maksimalno 500 ili 700 km u zavisnosti od izabranog akumulatora. Što se tiče snage, grupa ukazuje na raspon od 160 do 285 kW (ili 218 do 388 KS). Logično, Quattroporte bi trebalo da ima i moćne verzije i mogao bi da ide dalje: električni kupe Gran Turismo Folgore dostiže 760 KS!

AutoRepublika

(552)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

24 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ko hoće da nema vozilo koje se može naći u svakoj ulici, za njega je Maserati… Nekad je bio skuplji od ostalih auta što je nosilo ekskluzivnost, ali sad su toliko porasle cijene široko proizvođenih premiuma da je Maserati u suštini vrlo poholjn aopcija čija nabavka se ogleda u stilu i ekskluzivnosti a ne samo „imanju para“ da se kupi „bembara“…

Izmenjeno 5 meseci pre od strane BB
s mile

Odličan auto, prelepog dizajna, a svakako donosi dobru dozu ekskluzivnosti

MRN

Kada god šetajući ili vozajući bajs po gradu čujem negde oko sebe zvuk Maseratija, ja zastanem i iskrivim vrat u potrazi da ga ugledam. I bolje ga čujem. Kao malo dete. Jer, ipak, to je Maserati. Za mene bio i ostao jedna od malobrojnih svetinja u auto svetu.
😊

s mile

i ja isto kao ti, samo za Renault 4…. šta mogu… ušla mi kockica pod kožu …prvi auto 😉

Matija

Lep auto, perfektna kombinacija Ferarijeve tehnike i pravog italijanskog dizajna! Bas ono o cemu stalno govorim kada se prica o italijanskom premium segmentu! I pored toga, prodaja nije bas nesto uspesna?! Gde je greska? Po mom misljenju greska je u konceptu vozila – naglasavam rec „koncept“ jer je realizacija posledica koncepta, tj. projektnog zadatka, a dizajner je izvukao maksimum iz onoga sto je od njega zahtevano! Dakle, koncept definise sta ova limuzina treba da bude: 1. Velika reprezentativna limuzina, a la Mercedes S ili BMW 7? 2. Velika sportska limuzina, za koju momentalno nemamo referencu? 1. Ako je trebalo da… Pročitaj više »

BB

Ništa njemu ne fali, ali ga ne možeš tako često kupiti kao BMW ili Mercedes… Ako napraviš malo gušću prodaju, ići će to…

Ali, pitanje je kojeg je kapaciteta fabrika koja ga radi, da li oni umopšte mogu da proizvode taj auto u velikim serijama… Ipak Ferrari upravlja njime, to nije proizvodnja u stotinama hiljada komada, već u hiljadama komada godišnje… drugačiji koncpet, ali u proizvodnji

Matori

I ovako je tesan pozadi.

Matija

Na zalost! Nije mi jasno kako im je uspelo da na 5 metara naprave tesan auto?!

Lazar

nije tesan , sedeo sam i probao

Matori

Ne znam koliko si visok, ali ni ja nisam gledao na slikama.

Lazar

185 cm

Bungi

Ne mislim da dizajnu kvatroportea nešto fali, naprotiv.On je superioran u odnosu na njemačku premium trojku.Mala ponuda motora je ono što je utanjilo prodaju ovog fantastičnog italijana.Osim baznog V8 tu je svakako morao biti u ponudi i manji V6 biturbo, zatim V10 i perjanica V12.Dizela nije bilo u ponudi a tako, ne može.V6 biturbo dizel i V8 biturbo dizel su morali postojati u prodajnim katalozima.Drugo,nedovoljna zastupljenost na svjetskim tržištima i nejak marketing su desetkovali prodaju.Dok se Mercedes S klase nudi na svim kontinentima osim Antartika, za kvatroporte nisam baš siguran.On je se u startu morao reklamirati kao „luksuzni Ferari“, nešto… Pročitaj više »

Matija

Kompliment! Imas sirok i zdrav pogled na trziste!

Matori

Tačno tako, večna boljka italijanskih proizvođača.

Matija

U gornjem komentaru rekao sam da za „veliku sportsku limuzinu“ nemamo referencu. Ipak imamo, u medjuvremenu sam se prisetio: Audi RS7 i AMG GT 4. Na njihov komfor niko se jos nije zalio.

comment image

Maserati Quattroporte: ……….. 5.262 x 1.948 x 1.481 mm, motor V8, 3,8 lit. biturbo, 580 KS
Audi RS7: …………………………….. 4.969 x 1.908 x 1.422 mm, motor RS7 V8, 4,0 lit. biturbo, 630 KS
AMG GT 4-doors Coupé ………. 5.054 x 1.953 x 1.447 mm, motor V8, 4,0 lit. biturbo, 639 KS.

Matija

Nisam mogao da odolim a da ne budem malo „kreativan“. 🙂 Dole je slika Maseratija sa montiranim krovom Audija A7. To je grubo uradjen kolaz od dve fotografije koji bi trebalo da pokaze uticaj krivine krova na estetiku vozila. Uporedite gornju i ovu sliku. Visina vozila je ostala ista!

comment image

Izmenjeno 5 meseci pre od strane Matija
Matori

Meni se više dopada originalni krov Maseratija.
Ne dopadaju mi se velike limuzine u liftbek formi.

Bungi

Čak i sa audijevim krovom, Kvatroporte izgleda mnogo elegantnije od A7.To govori o veličini italijanskog dizajna.Meni se lično više sviđa orginalni dizajn i onaj masivni „C“ stub, preslikan iz kupea na kome ponosno sija trozubac posejdona, boga mora.Takav stilski izraz malo koji auto danas ima.

MRN

Isto mislim.

Matija

Takoje! Upravo to sam zeleo da pokazem da Maseratiju nedostaje jedna perfektna linija krova (sve ostalo od Audija zanemarite!) da bi bio savrsena sportska limuzina! Jos nesto: i ako bi dobio „fastback“ to ne znaci da bi morao da ima veliki poklopac od krova do branika – nema ga ni Audi.

Izmenjeno 5 meseci pre od strane Matija
Matori

Ne volem „fastback“, naročito ne na Maseratiju.

Lazar

Dakle po komentarima vidim da nekog direktnog iskustva nema …

Eto, igrom slučaja imao sam prilike da me moj prijatelj Aca više puta provoza u njegovom Maseratiju QP model iz 2009. ako se ne varam.

Iako sam veliki ljubitelj muzike i HIFI ugodjaja , kad sam u Maseratiju gasim audio sistem i pomislim , HIFI je precenjen , zvuk Ferarijevog V8 motora je prava stvar !

QP je fenomenalan auto u svakom pogledu …

cuoresportivo

Ma lupaju gluposti, pogotovo ovaj Matija. Lik ima neke fiks ideje. Maserati nikad nije ni bio zamisljen da bude premium ko njemci ni da se prodaje svakom bogatijem baustelcu. Maserati je za prave bogatase, cijena mu je dignuta u nebesa. Nema tu sta pametovati ko onaj Matija sto pametuje jer mu nije jasno da se Maserati ne prodaje svakom. Cuj, ne valja koncept on pametniji od ljudi koji su onakvu ljepotu napravili, mijenja mu dizajn hahah joj svakakvih likova ima

Matija

Dizajneri Maseratija kao bazu za svoje kreacije koriste model Ghibli iz 70-tih. Dobro pogledajte njegov B i narocito C nosac – ova forma trebalo bi da bude primenjena kod savremenih modela. Kod prvog Ghiblia linija krova opada u kontinuitetu prema nazad, nigde se ne vidi nasilno savijanje kao kod savremenog Quattroportea! Njegov krov je nasilno savijen iz dva razloga: – Prvi, iza B nosaca krov ne pada onako kako nalaze estetika vec mnogo blaze da bi se iznad zadnjih sedista dobio prostor za glavu. – Drugi, iza prostora za glavu linija krova se naglo savija da bi se dobio stepenasti… Pročitaj više »

Izmenjeno 5 meseci pre od strane Matija